Pobedite žudnju za hranom jedući – više: Nutritivni trik po savetu poznatog eksperta
Većina ljudi koji se često bore sa napadima gladi i žudnje za hranom, ili ratuju sa viškom kilograma, već su navikli na uobičajene savete: jedite manje porcije, skrenite sebi pažnju na nešto drugo ili pronađite kompromis u vidu nekakve „zdravije užine“. Međutim, nutritivni ekspert, dr Džoel Furman, kreator poznate „Nutritarijanske ishrane“, daće vam potpuno drugačiji savet. A to je? Jedite više, ne manje – ali birajući pravu hranu.
Trik koji on preporučuje kada vas spopadne žudnja za hranom – napravite sebi gigantsku i šarenu obrok salatu (u nastavku o tome kako treba da je sastavite)!
Ko je dr Furman i šta podrazumeva nutritarijanska ishrana?
Dr Furman je američki lekar, autor bestselera i istraživač u oblasti nutritivne nauke, a specijalizovao se za prevenciju i lečenje bolesti pomoću nutrijentima napakovane biljne hrane. Njegova „nutritarijanska ishrana“ je bazirana na naučnom pristupu u kome prioritet daje biljnim namirnicama sa najvećom koncentracijom mikronutrijenata po 1 kcal. Prostije rečeno – poenta je u tome da u svojim obrocima unesemo što više vrednih mikronutrijenata u svakom zalogaju.
Fokus nutritarijanske ishrane je na:
- Povrću (a naročito zelenom lisnatom povrću)
- Mahunarkama
- Voću (naročito bobičastom)
- Orašastim plodovima i semenkama
- Celim žitaricama u manjim porcijama
- Izbegavanje ultra-prerađene hrane, dodatih šećera i viška soli u ishrani.
Dr Furman na osnovu svoje kliničke prakse i iskustva sa pacijentima tvrdi da - kada maksimiziramo unos nutrijenata, a minimiziramo prazne kalorije, naše telo prirodno teži da se vrati na optimalnu težinu i bolje zdravlje, a žudnje za hranom i napadi gladi - nestaju.
Kako ovo funkcioniše?
On objašnjava da žudnja za hranom često nema veze sa stvarnom glađu, već da su to signali koje nam telo šalje kada ima potrebu za nutrijentima. Kada damo svojim ćelijama neophodne hranljive materije – vitamine, minerale, antioksidanse i vlakna – šećer u krvi se stabilizuje, hormoni se vraćaju u balans, a napadi gladi prestaju da nas opsedaju.
Velika salata bogata povrćem, zdravim mastima iz orašastih plodova i semenki i biljnim proteinima će:
- Preplaviti vaše telo moćnim antioksidansima i fitonutrijentima
- Držaće vas sitim satima zbog obilja vlakana i zdravih masti
- Smanjiće nagle skokove šećera u krvi koji često podstiču žudnju za hranom
- Olakšaće gubitak težine bez osećaja gladi.
Recept dr Furmana za obrok salatu protiv napada gladi
Dr Furman uvek preporučuje da započnemo pripremu salate sa bazom od zelenog lisnatog povrća, a onda krenemo da je nadograđujemo ostalim sastojcima. Dakle idealna salata protiv napada gladi bi izgledala ovako:
1. Baza su zeleniši – zelena salata puterica ili kristalka, spanać, rukola, matovilac, mlada blitva, kovrdžavi kelj, …(bilo koja ili još bolje kombinacija različitog zeleniša)
2. Sirovo hrskavo povrće – paprike, krastavac, rotkvice, šargarepa, celer
3. Slatkasto-kiselkasto povrće – čeri paradajz, narendan crveni kupus, zrna nara, sveže bobičasto voće
4. Biljni proteini za bolju sitost i snagu – Skuvani edamame, leblebije, tamni pasulj, sočivo, kockice tofua
5. Finiširajte superhranom – Klice (brokoli, alfalfa, mungo), fermentisano povrće za zdravlje mikrobioma (kiseli kupus ili kimči) i sveže začinsko bilje (peršun, mirođija, bosiljak, korijander) za ukus i dodatne antioksidanse.
Salatu obavezno zaokružite dresingom na bazi semenki ili orašastih plodova
Kremasti dresing napravljen od celih orašastih plodova i semenki, a bez dodatog ulja, će vas nahraniti, učiniti sitim i držati podalje od fioke sa slatkišima. Evo nekoliko predloga za divne kombinacije:
- Kremasti dresing od indijskog oraha i limuna – izblendati natopljene indijske orahe, sok od limuna, beli luk, dižonski senf, so i vodu (do željene gustine);
- Dresing od semenki suncokreta i začinskog bilja – izblendati sirove semenke suncokreta, svež peršun, sok od limuna, beli luk i malo nutritivnog kvasca (opciono);
- Tahini-đumbir dresing – izblendati tahini (pastu od susama), isitnjeni komad đumbira, sok od limuna, malo javorovog sirupa i vodu;
- Dresing od badema sa miso pastom – izblendati puter od badema, svetlu miso pastu, pirinčano sirće i vodu.
Lepota metoda Dr Furmana je u tome što njegov pristup ne zahteva restrikcije, odnosno gladovanje – već podstiče konzumaciju obilja hrane. I zato kada osetite napad gladi, umesto da se osetite krivim ili krenete u uobičajenu bitku „snage volje“, podarite svome telu divan poklon: gigantsku činiju punu boja, tekstura i ukusa koja ima stvarnu moć - da vas učini zdravijim.
Ovakvim pristupom, vremenom će vam se čulo ukusa polako menjati, a prerađena hrana će vam se činiti sve manje privlačnom. Počećete, verovali ili ne, da žudite za salatama – ali ne zbog discipline ili snage volje, već zato što će vaše telo voleti osećaj koje mu one pružaju.