• 0
 ≫ 

Za dan prepun energije: Iskoristite sve moći biljaka uz ideje za plant based doručak

 ≫ 

Zašto ne bi probali na neko vreme da „batalite“ uobičajeni doručak bogat životinjskim namirnicama i osvežite svoje jutro magičnim plant based doručkom? Poznato je da biljne namirnice obiluju moćnim fitonutrijentima koji će vam maksimalno podići energiju, ali bez osećaja težine u stomaku.

  • 0
Plant based doručak Foto: Shutterstock/Fascinadora

Bilo da volite laganiji doručak ili hranljiviju i jaču varijantu, pronaćićemo varijantu plant basd doručka koja će zadovoljiti vaš apetit. Imamo na umu neverovatne kombinacije zdravih biljnih namirnica sa puno boja, koje će obojiti vaše jutro i nahraniti vaš organizam pozitivnom energijom.

Slatka simfonija za vaša nepca u plant based varijanti mogu biti sledeće „voćkaste“ kombinacije za doručak:

1. Tropska egzotična činija

Zamislite kombinaciju kremastog biljnog jogurta u koji ste dodali komadiće ananasa, kivija ili manga. Odozgo pospite hrskavu granolu i pečeni indijski orah i dodajte malo agave sirupa (po želji). Bonus: biljni jogurt vam donosi probiotike neophodne za zdravlje mikrobioma, dok su kivi, mango i ananas odlični izvori vitamina C za jak imunitet.

2. Kremasta simfonija bobičastog voća i ovsenih pahuljica

Pripremite prethodne večeri ovaj hranljivi doručak, kome treba samo jedna noć u frižideru da se preobrazi u neodoljiv kremasti užitak. Pomešajte ovsene pahuljice (izvor složenih ugljenih hidrata), sa biljnim mlekom i malo javorovog sirupa (ili sirupa od urmi). U to umešajte i sveže ili smrznute borovnice (prepune antioksidanasa), maline (bogate vlaknima) i dodajte kašiku čia semenki (odličnog izvora omega 3 masnih kiselina). Kada osvane jutro, vaša kremasta simfonija tekstura i moći bobičastog voća vas čeka spremna u frižideru.

3. Veganske palačinke sa mirisnom notom cimeta i svežinom jabuka

Ulepšajte svoje jutro neodoljivim plant based palačinkama! Za testo iskombinujete integralno brašno, kao izvor vlakana, pire od jabuke i cimet za neodoljivu aromu i hranljivost i sojino mleko za dodatne proteine. Uz dodatak malo praška za pecivo ili sode bikarbone ove mini palačinke narašće kao mali vazdušasti oblačići. Premažite ih sa malo džema od borovnice ili samo pospite seckanim svežim jagodama i isprskajte javorovim sirupom i uživanje može da počne…

Raspoloženi ste za neobične slane kombinacije ili malo jaču energiju u jutarnjim satima? Nećete se razočarati ako isprobate bilo koju od sledećih neodoljivih kombinacija za slani doručak isključivo od biljnih namirnica:

1. Izgnječeni grašak na prepečenom hlebu

Ovo prelepo jelo živih boja je kao žurka na tanjiru! Izgnječite kuvani grašak (odličan izvor biljnih proteina), dodajte mu malo sveže nane ili mirođije, malo tahinija (odličan izvor kalcijuma) i soka od limuna (vitamin C), pa uz malo soli i bibera zaokružite ukus sa malo maslinovog ulja (izvor zdravih masti). Namaz od graška namažite bogato na kriške tostiranog integralnog hleba (izvor vlakana), a odozgo pospite sa malo izmrvljene veganske fete i dodajte kockice seckanog paradajza, ili rotkvice, ako više volite krckavi finiš.

2. Raskošna palenta sa pečurkama

Upustite se u kremastu i aromatičnu avanturu sa ovim nesvakidašnjim jelom! Počnite sa kuvanjem palente (odličan izvor složenih ugljenih hidrata) uz dodatak soli i malo maslinovog ulja do fine kremaste konzistencije. U tiganju prodinstajte nekoliko krupnije naseckanih šampinjona sa malo belog luka i majčine dušice (sve namirnice poznate po sjajnim efektima na imunitet) uz dodatak malo soja sosa za umami ukus. Sipajte palentu u dublji tanjir i preko nje stavite dinstane pečurke. Jelo završite posipajući ga sa malo seckanog svežeg peršuna (bogatog vitaminima C i K) za elegantan, ali i vrlo hranljiv doručak.

3. Pikantna tofu „kajgana“ sa crnim pasuljem

Raspoloženi ste za jak doručak prepun proteina? Onda ne možete bolje od ovoga! Propržite izmrvljen tofu (sjajan izvor biljnih proteina) sa malo iseckanog crevenog luka (poznatog po sadržaju prebiotika) i crvene paprike (bogate C vitaminom i antioksidansima) uz dodatak pikantnih začina (biber, kurkuma, čili). Dodajte nekoliko kašika tamnog pasulja iz konzerve (bogatog vlaknima i proteinima) i dobili ste doručak za šampione! Poslužite ovo zasitno jelo uz prepečeni integralni hleb i zelenu salatu ili nafilujte tortilju ovom hranljivom tofu kajganom za proteinski aromatični veganski burito.

Neka plant based revolucija transformiše vaš doručak! Uz malo kreativnosti, vaša jutra će se pretvoriti u sinergiju sjajnih ukusa, zdravlja i uživanja.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari