• 0

Neverovatno brza jela, a prste da poližeš: Pripremite obrok od povrća u jednom plehu

Povrće ne mora da bude samo prilog glavnom jelu. Njegovi neverovatni benefiti za naše zdravlje i nivo energije su odličan razlog da istražimo neke kreativne i jednostavne načine da ga u što većoj količini uvrstimo u svoju svakodnevnu ishranu.

  • 0
Voće, povrće, prodavnica, korpa Foto: Shutterstock

Povrće je prava nutritivna bomba, pri čemu je toliko raznoliko da svaka vrsta nudi donosi svoje jedinstvene benefite. Antioksidanti i fitohemikalije kojima obiluje povrće pružaju podršku prirodnim odbrambenim moćima našeg organizma, smanjujući tako šansu da obolimo od mnogih hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i razne vrste raka.

Vlakna, kojih ima dosta u povrću, doprinose da naš probavni sistem radi glatko i bez zastoja, a ujedno pomažu da se duže osećamo sitim, što nam olakšava održavanje idealne telesne težine. Bogatstvo vitamina, minerala i drugih blagotvornih supstanci iz povrća ne donosi samo unutrašnje benefite, već utiče i na naš izgled. Pa tako vitamini A, C i E pospešuju zdrav izgled kože i kose, što čini i da izgledamo lepše kad jedemo dosta povrća.

Još jedna od prednosti povrća je upravo njegova različitost i kolorit, što čini da se kuvanje sa obiljem povrća lako pretvori u pravu kulinarsku avanturu. Od sočnog zelenog povrća, preko hrskave paprike, pa „mesnatih“ pečurki i patlidžana, slatkastog batata, aromatičnog komorača ili celera… U tom obilju boja i aroma nije teško pronaći po nešto za svačiji ukus.

kuvanje, hrana Foto: Pixabay

Iako znamo da je povrće zdravo, većina ga ne jede ni približno u dovoljnoj količini. Iz mog iskustva, razlog je najčešće u tome što mnogima jela od povrća nisu dovoljno ukusna. Kao neko ko već 5 godina jede samo biljke, mislim da sam kompetentna da izjavim sledeće: Nije problem u povrću, već u tome što ljudi većinom ne znaju da ga pripreme na pravi način!

Provereno najlakši način da pripremite preukusnu brzu večeru (ili ručak) od povrća

Najbolji način da jedemo više povrća je da naučimo lak način za njegovu pripremu koji će rezultirati jelom sjajnog ukusa. Po meni bez premca je priprema povrća u rerni. Prednosti ovog načina pripreme jela od povrća su:

  • Najbolji ukus povrća: Pošto ne dodajemo vodu, povrće zadržava u sebi najviše ukusa, jer se praktično priprema u svojim sokovima. Takođe zbog strujanja vazduha u rerni ono se i blago karamelizuje, čime dodatno dobija na ukusu.
  • Minimalno vreme pripreme: Prosto iseckajte omiljeno povrće, dodajte mu razne začine i maslinovo ulje, stavite na papir za pečenje i ubacite u rernu. Nema stajanja pored šporeta, a dok se večera priprema u rerni vi imate vremena da se opustite ili obavite neki drugi posao.
  • Nema brda sudova nakon pripreme obroka: Kako se sve završava u jednom plehu, čišćenje kuhinje posle obroka biće gotovo za čas. Nema ribanja šerpi i tiganja, samo bacite iskorišćeni papir za pečenje u kantu.
  • Mogućnosti kombinovanja ukusa su beskonačne: Uz toliku raznolikost povrća, možete kreirati puno kombinacija uz dodatak mahunarki iz konzerve ili tofua, za dodatnu količinu proteina. Ukus podešavate kombinacijom začina, a jelo na tanjiru završavate nekim jednostavnim domaćim sosom.
Kuvanje Foto: Pixabay.com

Evo nekih predloga za početak:

1. Jelo inspirisano Bliskim Istokom: Ispecite leblebije (iz konzerve) sa iseckanim crvenim paprikama, crvenim lukom i usitnjenim cvetovima karfiola u kombinaciji sa blisko-istočnim začinima (paprika, biber, kumin, kurkuma, malo cimeta, čili ili harisa) i maslinovim uljem. Pečeno povrće sa leblebijama poslužite preko kus-kusa, a uz to dodajte kašiku humusa i sve isprskajte sa malo soka od limuna.

2. Jelo inspirisano Meksikom: Iskombinujte batat iseckan na kockice, crni luk na rebarca, tamni pasulj (iz konzerve), kukuruz, crvenu papriku na trake i seckanu ljutu papričicu (ako volite ljuto). Dodajte maslinovo ulje i začine (biber, kumin, korijander, paprika, beli luk, čili). Promešajte sve dobro i ispecite. Poslužite uz integralni pirinač ili zagrejanu tortilju uz dodatak veganske kisele pavlake ili sosa od avokada.

3. Jelo inspirisano Azijom: Na papiru u plehu pomešajte cvetiće brokolija (stanjite ih da ne budu preveliki), šargarepu iseckanu na tanke kolutiće ili tanke štapiće, crvenu papriku na trake, crveni luk na rebarca i kockice tofua. Prelijte sve sa marinadom od soja sosa, maslinovog (ili susamovog ulja), bibera, belog luka i đumbira. Promešajte, raširite na papiru u plehu i ispecite. Pečeno povrće sa tofuom poslužite uz pirinač i prelijte nekim azijski inspirisanim sosom (na primer od kikiriki putera) i po želji pospite pečenim susamom.

4. Jelo inspirisano Grčkom: Tikvice, crveni luk, paprika, patlidžan, čeri paradajz, u kombinaciji sa maslinovim uljem, origanom, belim lukom u prahu i dimljenom paprikom. Pecite na plehu dok se lepo ne karamelizuje. Poslužite na pr. uz neku sitnu kuvanu pastu ili prepečeni integralni hleb, uz dodatak veganskog tzatziki sosa, maslina i veganskog feta sira.

Ovo je samo nekoliko ideja da vas inspiriše da istražite ovakav način pripreme jela od povrća. Kada savladate princip pripreme ostaje samo da pustite mašti na volju, jer bukvalno ne postoji povrće (verujte svašta sam kombinovala) koje u ovakvoj izvedbi neće biti ukusno. A sad na posao…

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari