• 0

Genijalni zdravi sosevi – 7 recepata koji će dodati novu dimenziju vašim jelima

Pravljenje homemade sosova pruža bezbroj mogućnosti ako volite kreativne izazove u kuhinji. Pri tom, njihova priprema je najčešće jednostavna, a primene mnogobrojne – dresinzi za salate, dodaci jelima, sosovi za paste, namazi, umaci,…

  • 0
Homemade sos Foto: Shutterstock/Elena Veselova

Dobar sos svakom jelu daje dodatni kvalitet – kremastost, dubinu ukusa , kiselinu, sirasti šmek, umami, pikantnost – sve u svemu može bilo koje prosečno jelo da pretvori u fenomenalan gastronomski ugođaj. Ako imate članove porodice koji su izbirljivi, hranljivi domaći sos je dobar način i da u jelo „prošvercujete“ više hranljivih namirnica tako da ih oni i ne primete. A sve što vam treba za pripremu fenomenalnih domaćih sosova je najčešće samo jedan blender, malo vremena, volje i mašte.

Prednosti pripreme domaćih sosova

  • Osim dodavanja ukusa jelu, domaći sosovi su mnogo zdravija, ali i jeftinija alternativa kupovnim. Ono što kupujemo u prodavnicama često sadrži dosta šećera, previše soli, rafinisana ulja i aditive. Na drugoj strani, kada sami pravite sos imate kontrolu nad tim šta i koliko dodajete u njega.
  • Homemade sosovi su fantastičan način da dodate zdrave i celovite namirnice u svoju ili ishranu svoje porodice – možete dodati voće za slast, povrće za boju i nutritivni bust, a orašaste plodove i semenke za kremastost i dozu zdravih masti.
  • Priprema domaćih sosova učiniće vaš nedeljni meni raznovrsnijim – Ako na pr. imate pripremljene kuvane žitarice, mahunarke i razno povrće, dodavanje različitih sosova učiniće da više dana tokom nedelje od potpuno istih namirnica iskombinujete potpuno drugačija jela.

U nekoliko koraka do dobrog sosa...

  1. Potražite inspiraciju u nekoj od poznatih kuhinja. Razmislite o poreklu jela koje pripremate, pa na osnovu toga zamislite koja bi vrsta sosa mogla sa njim najbolje da se uklopi. Na pr. jelo inspirisano Italijom zahtevalo bi možda kremasti beli sos (a la alfredo ili bešamel) ili paradajz sos, a jelo inspirisano Meksikom (burito činija, takosi) možda bi se najbolje složilo sa salsom od svežeg povrća ili sosom na bazi avokada.
  2. Formirajte osnovu ukusa svog sosa. Homemade veganski sosovi najčešće moraju da sadrže sledeće komponente ukusa: umami, slast i kiselost. Primeri sastojaka koji dodaju umami ukus su: miso, soja sos ili tamari, sušeni paradajz, pečurke, nutritivni kvasac i masline. Za slast koja će kontrirati kiseloj komponenti izaberite minimalno prerađene dodatke: pastu od urmi, javorov sirup i sveže voće. Za kiselost upotrebite sveže isceđen limun, sirće, jogurt ili senf.
  3. Baza sosa moraju biti biljne namirnice bogate zdravim mastima. Ključ za pripremu bogatog i kremastog domaćeg sosa je korišćenje neke od sledećih celovitih namirnica – indijskih oraha, suncokretovih semenki, tahinija (paste od susama), putera od orašastih plodova i semenki, avokada, tofua i biljnog jogurta.
  4. Zgušnjavanje sosa postiže se opet dodavanjem vrlo zdravih biljnih sastojaka: čia semenki, mlevenog lana, tofua, ovsenih pahuljica, putera od semenki ili kikirikija, pa i kuvanog pasulja na pr. Ako hoćete da razredite sos, dodajte po potrebi malo vode do željene gustine.
  5. Na kraju obilato začinite sos sa aromatičnim biljnim namirnicama i začinima. Sveže namirnice koje daju obilje ukusa su: luk, beli luk, mladi luk, đumbir i sveži začini: bosiljak, peršun, korijander, mirođija, timijan, nana. Tu su i suvi začini: kumin, kurkuma, slačica, čili paprika, itd…

Naši predlozi sjajnih plant based domaćih soseva

1. Sos od pečenih paprika

  • 2 veće crvene paprike (iseckane na krupnije)
  • 1 veći paradajz (isečen na kriške)
  • 1 glavica crnog luka (isečena na rebarca)
  • 3 čena belog luka (oljuštenih)
  • 50 g pečenih badema
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 120 ml biljnog mleka (običnog bez aroma) ili vode
  • Svež bosiljak (opciono)
  • Začini: so, biber, čili, sušeni origano, malo kurkume i belog luka u prahu
  • 1 kašika maslinovog ulja

Paprike, paradajz, crni i beli luk stavite u pleh sa papirom za pečenje i prelijete sa malo maslinovog ulja. Povrće pečete 20-25 minuta dok ne omekša, pa izvadite da se ohladi. Izblendajte ohlađeno pečeno povrće sa ostalim sastojcima i dodajte navedene začine po ukusu. Ovaj sos je odličan preliv za integralnu pastu ili kao dodatak uz pečeno povrće ili budu činiju (od žitarica, mahunarki i svežeg i pečenog povrća), pa čak i kao dip ili namaz.

2. Tahini sos sa limunom

  • 100 g tahinija (paste od susama)
  • Sok od jednog limuna (postepeno dodajte po ukusu)
  • 60 g vode
  • Mleveni kumin 1/2 kašičice, beli luk u prahu 1/2 kašičice, so, čili u prahu ili Srirača ljuti sos (ako volite ljuto)
  • Malo javorovog sirupa ili drugog zaslađivača (po potrebi ili ukusu)

Stavite sve sastojke za sos u činiju i umutite ili još lakše – sipajte u teglicu, stavite poklopac i jako protresite. Tahini sos ima široku primenu kao preliv jelima na bazi žitarica i povrća, kao dodatak u plant based wrap-ove ili burito, a može poslužiti i kao odličan dresing za salate (razredite ga samo sa još malo vode).

3. Avokado - jogurt sos

  • 1 avokado (2 ako su baš mali)
  • 1/2 čaše biljnog jogurta
  • 2 manja čena belog luka
  • 2 kašike soka od limuna
  • Soli i bibera po ukusu

Očistite avokado i izblendirajte ga sa svim navedenim sastojcima. Podesite ukus dodatnim začinima po potrebi. Upotrebite ovaj sos kao preliv za salate, takose, vege burgere, pečeni batat i drugo povrće…

4. "Sirasti" sos sa karfiolom i batatom (ili bundevom)

  • 1 srednji crni luk (iseckan)
  • 3 čena belog luka (iseckanog)
  • 300 g karfiola (iseckanog)
  • 150 g batata ili bundeve iseckanih na kockice
  • 1 kašičica kurkume i ¼ kašičice bibera
  • 2 kašičice svetle miso paste
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 1 kašičica dimljene paprike i malo čilija ili ljutog sosa
  • 240 ml biljnog mleka (nezaslađenog i bez arome) ili 60-70g indijskog oraha prokuvanih kratko u malo vode (dodatak za još kremastiji sos)
  • Soli po potrebi
  • Malo senfa i jabukovog sirćeta po ukusu
  • Maslinovo ulje 

Svo iseckanog povrće prodinstajte na malo maslinovog ulja uz dodatak kurkume i bibera. Dolivajte vode po potrebi dok povrće ne omekša, pa sklonite sa vatre. Izblendajte skuvano povrće uz dodatak ostalih sastojaka (miso, dimljena paprika, nutritivni kvasac i malo biljnog mleka ili nabubrelog indijskog oraha), kao i vode po potrebi. Na kraju ukus doterajte dodavanjem soli, a sve zaokružite sa malo senfa i jabukovog sirćeta po ukusu. Ovaj sos odličan je uz meksička jela (kesadilje, čili, fajite), uz pomfrit ili pečeni krompir ali i kao sjajan zdravi umak za naćose.

5. Kikiriki - miso sos

  • 70 g kikiriki putera
  • 1 kašika miso paste
  • 2 kašike tamari sosa ili soja sosa
  • 1 kašika pirinčanog sirćeta (ako nemate može i sok od limuna)
  • 1 kašika javorovog sirupa (ili sirupa od urmi)
  • Beli luk 1 kašičica i đumbir 1 kašičica (sveži ili u prahu)
  • 60-70 g vode

Sve navedene sastojke za ovaj sos inspirisan Azijom stavite u praznu teglicu, poklopite i dobro izmućkajte. Kikiriki sos mopže stajati više dana u frižideru, ali se pomalo zgušnjava, pa mu pre korišćenja dodajte 1-2 kašike vode. Sos sa kikirikijem je genijalan preliv za nudle sa svežim ili proprženim povrćem, salate, ali i kao dodatak za plant based sendviče na bazi tofua i svežeg povrća.

6. Veganski tzatziki sos

  • 300 g izrendanog krastavca
  • 300-350 g biljne kisele pavlake ili gušćeg biljnog jogurta
  • Sok od limuna - količina po ukusu
  • 1-2 čena sitno iseckanog belog luka
  • 3-4 kašike svežeg iseckanog začinskog bilja (peršun, mirođija, nana)
  • So i biber po ukusu

Izrendajte krastavac i ocedite ga od viška vode, pa mu dodajte sve ostale sastojke. Promešajte i pripremljen sos čuvajte u frižideru. Ne može da stoji duže od 2-3 dana, jer krastavac otpušta dosta vode. Tzatziki sos je odličan dodatak uz jela inspirisana Grčkom – wrap-ove sa vege girosom, uz pečeni krompir, grilovani tofu, kao dodatak za vege sendviče…

7. Osvežavajući univerzalni kremasti beli sos

  • 150 g indijskog oraha (sirovog, natopljenog u vreloj vodi i oceđenog)
  • 120 ml vode (ili malo više po potrebi)
  • 1/3 kašičice soli
  • 3-4 kašičice soka od limuna

Izblendirajte sve sastojke do potpuno kremaste teksture. Podesite ukus dodatnim začinima ili gustinu dodavanjem vode (imajte u vidu da se stajanjem u frižideru ovaj sos nešto zgušnjava). Odličan je da njime prelijete vruću vege picu, pečeni burito, da ga dodate u čorbe umesto pavlake za kuvanje ili da poslužite kao preliv uz pečeno povrće ili bareno povrće.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari