
Zaboravite mleko: Ovaj recept za sutlijaš je kremastiji i zdraviji od klasičnog!
Ako ste ljubitelj sutlijaša, morate isprobati verziju bez mleka. U njemu se spajaju jednostavne namirnice poput pirinča i biljnog mleka, ali i mešavine začina. Kombinacija cimeta, kardamoma, karanfilića i đumbira daje ovom jelu miris i ukus koji podseća na jesenje kolače, dok su bademovo mleko, urme i suvo grožđe tu da dodaju prirodnu slast i hranljivost.
Ovaj recept je potpuno bez mlečnih proizvoda, lako svarljiv i bogat vlaknima i mineralima. Basmati pirinač daje laganu teksturu, a začini ne samo da greju organizam, već i podstiču varenje i cirkulaciju.
Recept za sutlijaš bez mleka
- Sastojci:
- 1½ šolja vode
- 4 šolje nezaslađenog bademovog mleka (podeljene)
- 1 šolja basmati pirinča
- ½ šolje agavinog sirupa
- Prstohvat soli
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ¼ kašičice mlevenog kardamoma
- ¼ kašičice karanfilića
- ¼ kašičice mlevenog đumbira
- 2 kašičice sitno seckanih urmi
- ¼ šolje suvog grožđa
Priprema:
- U srednje velikom loncu prokuvajte vodu i 2 šolje bademovog mleka.
- Dodajte pirinač, agavin sirup i so. Poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte oko 10 minuta.
- Ulijte preostale 2 šolje bademovog mleka, dodajte cimet, kardamom, karanfilić i đumbir. Kuvajte otklopljeno još 20 minuta, dok pirinač potpuno ne omekša i masa ne postane kremasta.
- Sklonite s vatre, dodajte urme i suvo grožđe, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
- Po želji pospite dodatnim cimetom pre serviranja.
Saveti i male tajne:
- Umesto bademovog mleka možete koristiti i kokosovo ili ovseno mleko, daće puniji ukus i dodatnu kremastost.
- Ako želite gušći sutlijaš, kuvajte malo duže bez poklopca, dok višak tečnosti ne ispari.
- Za dodatnu aromu, možete dodati i malo ekstrakta vanile ili narendanu koricu pomorandže.
- Umesto agavinog sirupa, odlično će poslužiti javorov sirup ili kokosov šećer.
- Sutlijaš možete poslužiti topao ili ohlađen - hladan podseća na aromatični puding, dok topli pruža osećaj udobnosti i topline, idealan za jesenje jutro.
Ovaj sutlijaš bez mleka dokaz je da omiljena klasika može biti još ukusnija u zdravijem ruhu. Kombinacija toplih začina, kremaste teksture i prirodne slasti čini ga savršenim dezertom (ili doručkom) za sve koji žele da uživaju bez griže savesti.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.