Posna ruska salata bez majoneza: Neverovatno ukusna, a može se jesti bez ograničenja

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Ne znam za vas, ali meni je ruska salata još od detinjstva glavna asocijacija na prazničnu trpezu. Jesu tu obično bile i sarme i pečenje i razni kolači, ali nekako mi je ruska uvek bila omiljena. Možda i zbog toga što je u ostalom delu godine nikada nismo pripremali. Sećam se vrlo dobro kako sam mami pomagala da napravi domaći majonez „od nule“ tako što sam joj, kako je insistirala, strpljivo u jako tankom mlazu sipala ulje u žumanca dok je ona mutila mikserom. Međutim, kako sam postajala starija i naučila malo više o tome šta je zdrava hrana, a šta nije, počela sam malo drugačije da doživljavam i rusku salatu – više kao grešnu stvar koju treba minimizirati na tanjiru. Naime, kombinacija žumanaca i velike količine ulja u majonez prelivu za rusku salatu počela je da mi zvuči vrlo preteće za zdravlje, a nikako kao nešto  naročito primamljivo za jelo. Još kada se na to doda i pečenje, pa kolači puni putera i jaja - cela trpeza liči više na katastrofu u najavi za naše krvne sudove nego na praznično uživanje.

ruska salata, salata, predjelo Foto: Shutterstock/Yulia Furman

Ovakav pogled na stvari je doveo do toga da sam počela da izbegavam rusku salatu, što sam priznajem činila teška srca, jer sam je uvek obožavala. Kada smo moja porodica i ja počeli da se hranimo pretežno biljnom hranom (plant based), morala sam da smislim načine kako da „veganizujem“ (napravim u veganskom ruhu) sva naša omiljena jela. Ubrzo je došla na red i ruska salata. Biljne sastojke u njoj naravno nisam menjala, izbacila sam jaja, a kockice šunke odlučila da zamenim dimljenim tofuom (divna biljna alternativa prepuna proteina). Što se tiče preliva, mogla sam da uzmem kupovni posni majonez, ali kako to nije baš zdrava opcija, odlučila sam se za nešto mnogo bolje – home made posni preliv za rusku salatu. U prilog ovog domaćeg preliva ide i to što se u njega dodaje minimalna količina ulja (maslinovog, mada nije neophodno i može se preskočiti) i što se većinski oslanja na indijske orahe koji daju volumen i kremasti kvalitet. Dodatnu hranljivu vrednost dodaju mu i semenke suncokreta, a glavnina ukusa dolazi od senfa, začina i soka od limuna.

Indijski orah Foto: Profimedia

Kada sam po prvi put napravila ovu vegansku rusku salatu to je bilo pravo otkrovenje i za mene i za moje ukućane. Kako zbog činjenice da možemo ponovo da uživamo u ovom omiljenom jelu, a bez životinjskih namirnica, tako i zbog gastro ugođaja koji nas je još jednom uverio da jela napravljena isključivo od biljnih namirnica mogu biti podjednako ukusna kao ona od životinjskih, ali često i mnogo mnogo ukusnija. Zato preporučujem da, čak iako ne postite, date šansu ovoj mnogo zdravijoj, ali znatno ukusnijoj verziji tradicionalne „mrsne“ ruske salate. U krajnjoj liniji volećete ovu posnu i zdraviju verziju ruske salate, jer u njoj možete uživati do mile volje bez ograničenja i onog neprijatnog osećaja težine u stomaku.

Za vegansku (i posnu) rusku salatu bez majoneza potrebno je:

  • Grašak 250 g
  • Krompir 250 g (iseckan na sitnije kockice)
  • Šargarepa 250 g (iseckana na sitnije kockice)
  • Kiseli krastavci po ukusu - 7-8 komada (srednje veličine)
  • Dimljeni tofu 200 g (iseckan na što sitnije kockice 3-5 mm, sitnije nego povrće)

Za preliv:

  • Indijski orah (sirovi) 125 g
  • Oljušteno seme suncokreta (sirovo) 2-3 pune kašike
  • Maslinovo ulje 2 kašike (možete ga preskočiti i tako dobiti rusku salatu „na vodi“)
  • Senf 1 kašika (ili malo više po vašem ukusu)
  • So i biber po ukusu
  • Beli luk u granulama 1/2 kašičice i na vrh kašičice kurkume (zbog žućkaste boje)
  • Malo tečnosti iz tegle sa kiselim krastavčićima
  • Sveže ceđeni sok od limuna
  • Voda po potrebi (do željene gustine)

Postupak:

  1. Očistite i iseckajte krompire i šargarepu na sitnije kockice. Kako se šargarepa kuva malo duže od krompira, stavite je da se kuva zajedno sa graškom, a krompir odvojeno u posebnu šerpu. Kuvajte iseckano povrće dok ne omekša, pazeći da se ne prekuva. Sklonite ga sa vatre i prospite vodu od kuvanja, a povrće ostavite u cediljci da se dobro ocedi i ohladi;
  2. Iseckajte na što sitnije kockice kisele krastavčiće i dimljeni tofu (odaberite onaj malo mekši, a ne jako tvrdi);
  3. Indijski orah i seme suncokreta odmerite u manjoj posudi i sipajte preko njih vrelu vodu, pa ostavite da odstoje da omekšaju (15-20 min). Procedite ih u cediljci i dobro operite pod hladnom vodom;
  4. Stavite u blender oceđene indijske orahe i suncokret, pa dodajte oko pola šolje vode, maslinovo ulje (ako koristite), senf, so i biber, beli luk u granulama i mrvicu kurkume, malo vode iz tegle sa krastavčićima (radi ukusa) i sok od limuna. Izblendajte na visokoj brzini da masa postane potpuno glatka i kremasta. Dodajte još vode po potrebi do željene gustine (ne treba da bude previše tečno, ali ni pregusto, jer svi prelivi na bazi indijskih oraha stajanjem u frižideru postaju još gušći). Probajte i korigujte ukus dodavanjem soli, začina i još soka od limuna po želji;
  5. Sipajte u veći oval ohlađeno povrće za rusku salatu, seckane krastavčiće i dimljeni tofu. Posolite i lagano promešajte sve sastojke. Dodavajte po malo pripremljenog preliva za salatu i lagano mešajte dok ne dobijete željenu konzistenciju ruske salate. Ako vam ostane višak preliva možete ga sačuvati u tegli u frižideru i koristiti kao namaz ili kao dresing za druge salate;

Veganska ruska salata može stajati danima u frižideru, ali teško da ćete imati priliku da to testirate. Iz ličnog iskustva – obično sa oduševljenjem bude smazana u roku od dva dana.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari