
„Mesnate“ rolnice, ali bez mesa: Ova posna verzija lisnatog peciva obara s nogu
Jesen je stigla, a sa njom i sezona okupljanja sa prijateljima i porodicom kod kuće, uz uživanje u omiljenoj hrani i posluženju. Mi u Srbiji volimo lepo da ugostimo i ponudimo gostima ono što svi vole. Složićemo se da su ovde peciva vrsta posluženja koju retko ko odbija, a jedno od omiljenih je – lisnato pecivo. Ono je i dosta praktično za kućnu pripremu, jer gotove listove zamrznutog lisnatog testa možemo nabaviti u marketima. Ipak, kada već masno lisnato testo napunimo uobičajenim filovima sa puno životinjskih sastojaka (sir, šunka, slanina,…) – to definitivno nije dobra vest za naše zdravlje i stomake.
Ali, šta ako vam kažemo da možete da uživate u hrskavim lisnatim rolnicama i iznenadite svoje goste – ali uz znatno zdraviju, biljnu verziju, koja je jednako ukusna, a možda čak i ukusnija? Upravo zato vam danas donosimo ovaj jednostavan recept za divno biljno punjenje na bazi tofua, crnog luka, oraha i začina, koje će prevariti i prave „mesojede“. Ovaj recept je sjajno rešenje i za posluženje tokom posta ili za predjelo na posnim slavama.

Zašto je dobra ideja izabrati biljnu verziju lisnatih rolnica?
Prelazak na biljne sastojke ne samo da čini ovi pecivo „lakšim“, već mu doprinosi i u pogledu nutritivnih vrednosti i benefita:
- Tofu: Bogat biljnim proteinima, siromašan lošim zasićenim mastima i odličan izvor kalcijuma i gvožđa.
- Orah: Donosi hrskavost, blagotvorne omega-3 masne kiseline i antioksidanse.
- Luk, paradajz i začini: Luk, beli luk, dimljena paprika i paradajz pasta - ne samo da doprinose sjajnom ukusu, već nam donose i jedinjenja sa protiv-upalnim efektom.
Recept za posne „mesnate“ lisnate rolnice
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 300 g običnog tofua
- 100 g mlevenih oraha (malo krupnije)
- 2-3 kašike soja sosa
- 2 kašičice dimljene paprike u prahu (ako nemate stavite alevu papriku + malo kupovnog „barbekju“ sosa – za dimljeni ukus)
- 2 kašičice mešavine italijanskih začina
- 2 kašike paradajz paste (iz tube)
- 1 kašičica šećera za balansiranje kiseline paradajza
- Malo vode u kojoj je rastvorena povrtna kocka (ili obične vode)
- 3–4 lista lisnatog testa (proverite na pakovanju da li je posno – obično jeste)
- Malo biljnog mleka (ili biljne pavlake za kuvanje) – za premazivanje rolnica
- Malo susama - za posipanje
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Izvadite lisnato testo iz zamrzivača da omekša.
- Sitno iseckajte crni i beli luk.Zagrejte veliku tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i luk, pržite 2–3 minuta.
- Dobro izmrvljen tofu dodajte u tiganj, pa potom i krupnije mlevene orahe. Pržite sve zajedno 2–3 minuta.
- Dodajte soja sos, dimljenu papriku, italijanske začine, beli luk, paradajz pastu i kašičicu šećera. Smanjite vatru na srednje-nisku i dobro izmešajte.
- Kada se svi sastojci proprže još par minuta, dodajte i malo vode. Na tišoj vatri nekoliko minuta prodinstajte ceo nadev da se lepo poveže (ne treba da bude redak). Skinite sa vatre i prohladite pre filovanja lisnatog testa.
- Ravnomerno rasporedite nadev (oko 4–5 punih kašika) duž jednog kraja svakog lista lisnatog testa, zatim urolajte u rolnice. Isecite na željenu dužinu i ponovite sa preostalim testom. (pogledajte snimak na priloženom reel-u sa Instagrama)
- Poređajte rolnice na pleh, premažite ih sa malo biljnog mleka i pospite susamom.
- Pecite 15–20 minuta na 200 °C dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužite tople sa omiljenim sosom.
Saveti:
- Poslužite uz neki brzi domaći sosić – na pr. uz mešavinu malo grčkog (ili biljnog) jogurta, majoneza, senfa, soli i soka od limuna ili uz ljutkastu „salsu“ od usitnjenog paradajza, luka i ljute papričice.
- Ovaj fini posni nadev za lisnato pecivo možete pripremiti i dan ranije, tako da razvlačenje testa, filovanje i pečenje možete brzo završiti uoči dolaska gostiju.
Posne „mesnate“ rolnice pokazuju da zdravo i ukusno mogu da idu ruku pod ruku i da čak i lisnato pecivo možemo nutritivno obogatiti izborom hranljivijih sastojaka za fil. Idealno rešenje za jesenja okupljanja, posne slavske trpeze ili jednostavno uživanje kod kuće sa porodicom i prijateljima.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.