
Proteinske njoke sa spanaćem u mediteranskom sosu: Vege jelo idealno i za restorane
Mnogi restorani danas na svom meniju imaju po neku „vegansku opciju“. Stidljivo se kriju negde na dnu menija, a često to bude „humus činija“ sa pečenim ili svežim povrćem ili neka obrok salata sa malo kinoe. Iako takvi obroci mogu biti ukusni, uglavnom im nedostaje ono što ljudi koji preferiraju biljne opcije ili traže zdraviju hranu zapravo žele – dovoljno biljnih proteina. Jer, ova komponenta obroka je neophodna da bi se na duži rok osetili sitim i zadovoljnim.
Ako restoran zaista želi da impresionira vegane i vegetarijance, ali i da privuče one koji samo žele da povremeno jedu lakše i zdravije obroke, ključno je da im ponudi ne samo ukusan (što se podrazumeva) već i uravnotežen, odnosno balansiran obrok.
Zato evo i našeg doprinosa, jer se polako bliži vreme posta, ideje za jelo koje lako može postati pravi restoranski favorit – domaći njoki od spanaća sa dodatkom tofua, uz mediteranski sos od crvene i žute paprike, belog luka i aromatičnih začina. Jelo je živopisno i puno boja, ukusa i biljnih proteina. Pri tom, dopada se svima – i veganima i onima koji to nisu.
Zašto je dobra ideja dodati tofu u testo za njoke?
Klasične njoke se prave od krompira i malo brašna — nežne su, meke i sinonim za „komfi“ hranu. Ipak, uglavnom nam donose samo dosta ugljenih hidrata. Dodavanjem tofua u testo dobija se - mekša i kremastija tekstura njoka, ali i više proteina. Na taj način ovo tradicionalno italijansko jelo postaje savremen, nutritivno uravnoteženiji glavni obrok.

Recept: Njoki od spanaća i tofua u mediteranskom sosu sa paprikom
Sastojci:
Za njoke:
- 250 g barenog krompira (izgnječenog i ohlađenog)
- 150 g običnog tofua (izmrvljenog)
- 100 g svežeg spanaća (opranog i iseckanog, ili 150 g odmrznutog, pa oceđenog od vode)
- 150–180 g brašna (ili malo više po potrebi)
- 1 kašika maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Prstohvat muskatnog oraščića (opciono)
Za mediteranski sos od paprika:
- 1 kašika maslinovog ulja 1 crvena paprika, isečena na kockice ili trakice (po izboru)
- 1 žuta paprika, isečena kao i crvena
- 1 manji crveni luk, sitno seckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- ½ kašičice suvog origana
- ½ kašičice majčine dušice ili ruzmarina
- 100 ml paste od paradajza ili seckanog paradajza
- Malo balzamika ili soka od limuna
- So i biber po ukusu
- Svež bosiljak ili peršun za dekoraciju
Priprema:
- Zamesiti testo za njokeU blender ubaciti tofu, spanać i kašiku maslinovog ulja, pa samleti da se pretvori u kremastu smesu. U većoj činiji sjediniti obareni izgnječeni krompir, pa dodati smesu od tofua i spanaća iz blendera. Dobro promešati i začiniti, pa onda postepeno dodavati bra brašno dok se ne dobije mekano, blago lepljivo testo. Nemojte previše mesiti.
- Oblikovati njokePosuti radnu površinu brašnom. Testo podeliti na više delova, razvaljati svaki u valjak debljine oko 2 cm i seći na male komade. Po želji svaki komad blago pritisnuti viljuškom da dobije karakterističnu šaru za njoke.
- Skuvati njokeU veću šerpu staviti posoljenu vodu da provri. Ubaciti njoke u više tura (da ih ne bude odjednom previše u šerpi). Kada počnu da isplivaju na površinu, kuvati ih još oko 30 sekundi i izvaditi brzo rupičastom kašikom. Preliti sa malo maslinovog ulja da se ne zalepe.
- Pripremiti sosNa maslinovom ulju propržiti luk i beli luk dok ne zamirišu. Dodati paprike i začine, i dinstati 5–7 minuta dok ne omekšaju. Sipati paradajz-pasatu i malo balzamika ili limunovog soka. Posoliti, pobiberiti i krčkati još nekoliko minuta.
- Spojiti i poslužitiDodati njoke u tiganj sa sosom, lagano promešati da se sve lepo obloži. Posuti svežim bosiljkom ili peršunom i odmah poslužiti.
Savet za serviranje: Za poseban šmek dodajte odozgo tostirane pinjole (ili orahe) ili kašičicu veganskog pesta. Uz jelo poslužite salatu od rukole i čeri paradajza — i dobićete savršen kompletan obrok.
Zašto bi restorani trebalo da razmišljaju o jelima poput ovog?
Plant based gosti danas očekuju prava jela, a ne samo „zdravu opciju“. Oni žele pun ukus, zanimljivu teksturu i obrok koji ih zasiti. Jelo poput ovih proteinskih, a posnih njoka ne samo da ispunjava te kriterijume, već dodaje i moderni mediteranski šarm svakom meniju — privlačeći i fleksitarijance i sve one koji žele da jedu bolje i zdravije.
To je upravo ona vrsta jela zbog koje se gosti vraćaju — i pričaju drugima.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.