• 0

Šta jedu eksperti: Čuveni doktor gastroenterolog otkriva šta sprema za porodičnu večeru

Popularni Dr Bulsevic, autor bestselera o uticaju mikrobioma (naših dobrih bakterija) na zdravlje, kao i načinima da mu pomognemo da radi optimalno, podelio je na društvenim mrežama šta je njegov čest izbor za brzu porodičnu večeru.

  • 0
Vege takosi Foto: Shutterstock/Kert

Kada govorimo o zdravoj ishrani, zbog prevelike količine sadržaja na ovu temu, čitaoci stiču utisak da je pravi izbor hrane preterano komplikovan i da moraju u najmanju ruku da postanu eksperti da bi znali šta da jedu tokom dana. Naravno da svi želimo da budemo zdravi, ali nemamo svi ni vremena ni volje da postanemo kulinarski magovi.

Upravo zato su jako korisne objave, kao što je post dr Bulsevica, gde možemo videti da zdrava ishrana, čak i u slučaju stručnjaka kao što je on, uopšte ne mora da bude komplikovana, niti skupa. Dr Bulsevic, kao gastroenterolog i ekspert za uticaj mikrobioma na zdravlje, preferira ishranu koja favorizuje neprerađene biljne namirnice (plant based ishranu), a koja dokazano ima najblagotvorniji uticaj na vitalnost populacije bakterija u našem debelom crevu.

Na nedavno objavljenom postu, dr Bulsevic kupujući u supermarketu, objašnjava kako je svakog utorka u njegovoj porodici na programu tradicionalni „tako utorak“. Šta je tako, odnosno takosi? To je originalno meksički specijalitet, mini tortilje punjene različitim filovima. Tradicionalno takosi često sadrže meso, ali se mogu napraviti i sa sjajnim veganskim i vegetarijanskim filovima.

Dr Bulsevic je predstavio redom omiljene sastojke koje bira i kupuje za pripremu takosa: začinjeni pasulj sa meksičkim začinima (u konzervi), tortilje od integralnog brašna, avokado, čeri paradajz, crveni luk, zelenu salatu i za ljutinu teglicu halapenjo papričica.

Takosi, odnosno tortilje, sa sastojcima po preporuci poznatog gastroenterologa

Evo našeg predloga kako da napravite super brzu, a zdravu večeru u skladu sa preporukom popularnog Dr B.-ja:

  1. Uzmite konzervu običnog pasulja (kod nas se začinjeni pečeni pasulj retko nalazi), isperite sadržaj u cediljci pod mlazom vode i ocedite. Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju i propržite pasulj uz dodatak meksičke mešavine začina (biber, kumin, čili, korijander, beli luk u prahu), posolite i dodajte malo paste od paradajza po ukusu. Izgnječite blago viljuškom da se smesa poveže.
  2. Očistite avokado, izgnječite ga viljuškom i dodajte mu po ukusu malo soli i soka od limuna. Dobili ste gvakamoli sos.
  3. Za salsu od paradajza naseckajte čeri paradajz na sitnije komade, kao i crveni luk, pa dodajte po ukusu i seckane halapenjo papričice, pa sve promešajte. Začinite paradajz salsu sa maslinovim uljem i malo soli.
  4. Pripremite mešavinu zelenih salata po želji i isitnite, ako je potrebno.
  5. Slažite sastojke u tortilje tako što ćete prvo staviti solidnu količinu proprženog začinjenog pasulja, pa preko nje dodati salsu od paradajza i luka, onda složiti dosta zeleniša i na kraju završiti dodavanjem nekoliko kašičica avokado sosa.

Prateći preporuku dr Bulsevica ne samo da ćete dobiti zdrav, već i lagan, ali preukusan obrok (koje će i vaše bakterije u debelom crevu obožavati).

Ukoliko pak želite da dodatno obogatite svoju gozbu sa takosima ili tortiljama, imamo za vas predlog i kako da brzo pripremite vrlo zdravu varijantu „vege mlevenog mesa“ za takose, koju možete dodati preko, ili umesto fila od proprženog pasulja.

Kako da pripremite brzinsko „vege ml. meso“ za takose (ili tortilje)

Potrebno je:

  • 150 g oraha
  • 200 g šampinjona
  • 3 kašičice soja sosa
  • 1 kašičica paste od paradajza ili 1 kašika kečapa
  • Po 1/2 kašičice: kumina, dimljene paprike i belog luka u granulama
  • Malo bibera i čilija i po ukusu još malo soli
  • Maslinovo ulje

Sameljite orahe, ali ne previše sitno. Šampinjone iseckajte što sitnije. Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju, pa propržite mešavinu pečurki i oraha uz dodatak začina. Kada ispari voda koju puštaju pečurke, dodajte soja sos i malo paste od paradajza ili kečapa. Propržite smesu još 1-2 minuta, probajte i dodajte još začina po potrebi. Kada se smesa prohladi, vaše „vege ml. meso“ je spremno za filovanje tortilja, odnosno takosa.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari