• 0

Utrošite sve ostatke povrća iz frižidera: Influenserka podelila recept za vege burger

  • 0
brokoli pljeskavice Foto: Shutterstock

Karli Bodrug je vrlo originalna kreatorka ukusnih recepata, koja je za nekoliko godina na Instagramu uspela da privuče preko 5 miliona vernih pratilaca. Specifičnost njenog pristupa pripremi hrane, koji prezentira na profilu @plantyou, je nešto što ona zove „scrappy cooking“. To je zapravo kuvanje koje koristi jednostavne svakodnevne biljne namirnice, često razne ostatke, koji nam se svima vrlo često muvaju po frižideru. E pa Karli ima neverovatan broj ideja kako da ove ostatke na najbolji način iskoristimo i pripremimo od njih i ukusne i zdrave obroke, pri tom minimizirajući bacanje hrane koje je prepoznato kao veliki problem na svetskom nivou. Usput, recepti su joj uvek jednostavni, bez mnogo koraka i zapetljancije.

Nedavno je Karli gostovala i u jednom šou programu gde je predstavila neverovatno jednostavan recept za pripremu vege burgera od ostataka raznog povrća iz frižidera. U njenom receptu, koji vam donosimo u nastavku, dat je predlog povrća koje možete upotrebiti, ali po rečima autorke možete umesto navedenog uzeti bukvalno skoro svako povrće čije ostatke nađete u frižideru (bitno je samo da bude u većini skrobasto povrće, kao što je krompir, batat i šargarepa, jer će na taj način burger biti kompaktniji i neće se raspadati pri pečenju).

Orijentacioni recept Karli Bodrug za 4 vege burgera:

  • 2 srednja krompira (oko 400 g)
  • 1 šolja sitno seckanog karfiola (oko 250 g)
  • 1 veći crni luk 1 veća šargarepa
  • 1/2 šolje graška ili kukuruza ili njihove mešavine
  • 30-ak grama hlebnih mrvica (možete ih i sami napraviti mlevenjem starog prepečenog hleba)
  • Začini: kurkuma, garam masala, aleva paprika, đumbir u prahu, beli luk u prahu – sve po otprilike 1/2 kašičice (možete izostaviti začine koje nemate ili dodati druge po svom ukusu)
  • So i biber
  • Maslinovo ulje

Postupak pripreme:

  1. Operite, očistite i iseckajte povrće koje imate. Pospite ga hlebnim mrvicama, pripremljenim začinima i sa malo maslinovog ulja, pa dobro promešajte. Izručite začinjeno seckano povrće na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu prethodno na 180-200 °. Pecite povrće 40-45 minuta, a povremeno otvorite rernu i promešajte;
  2. Izvadite pečeno povrće iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi. Izgnječite ga gnječilicom za pire ili ga kratko obradite u multipraktiku. Ono što želite da dobijete je konzistencija koja omogućava oblikovanje burgera, ali je bitno i da vam ostanu vidljivi komadi povrća, odnosno da ne pretvorite smesu u pire;
  3. Oblikujte rukama vege burgere debljine nešto manje od 2 cm i dobro ih pritisnite da budu kompaktni kako se ne bi drobili prilikom pečenja;
  4. Vege burgere možete peći na roštilju, gril tiganju ili običnom tiganju, ali ih prethodno premažite ili isprskajte sa malo maslinovog ulja da se ne bi lepili;
  5. Pečeni vege burgeri mogu se čuvati u frižideru u poklopljenoj posudi 3-5 dana;

Karli predlaže da poslužimo vege burgere u zemički uz sos po želji, kriške paradajza i salatu od crvenog kupusa prelivenu kremastim dresingom na bazi posnog majoneza („coleslaw“ salata). Odličan prilog ovom burgeru može da bude i veganska tzatziki salata.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari