Napravite sami moćne klice: Ništa jednostavnije, a dobićete bukvalno blago u tegli
Naizgled sitne i nežne, ali zapravo vrlo moćne, klice su prirodan način da sebi poklonimo pravi koncentrat nutrijenata. Ovi hrskavi nutritivni super heroji skrivaju u sebi obilje vitamina, minerala, enzima i antioksidanasa. Pošto se koriste u najranijem stadijumu klijanja i rasta biljke, klice pršte od života i vitalnosti, što ih čini jednom od nutritivno najpotentnijih vrsta namirnica koje možemo uvrstiti u svoju ishranu. Od podrške probavnom sistemu preko jačanja imuniteta, pa čak do unapređenja zdravlja kože, klice su pravi majstori multitasking-a. Za koje god da se odlučimo: alfa alfa, brokoli, mungo pasulj, sočivo – svaka vrsta donosi jedinstveni skup benefita. Na sve to treba dodati da su klice pristupačne, možemo ih sami napraviti, ekološka su i sveža namirnica – sve u svemu savršen dodatak zdravom stilu života, ako želite tako nešto da negujete.
Pre nego što vam otkrijemo jednostavan postupak klijanja semenki u kućnim uslovima, evo ukratko svih benefita koje vam one mogu podariti, čisto da sami procenite da li su vredne truda (koji je zaista minimalan).
Koliko su klice neverovatno moćne procenite sami…
Alfa alfa klice, jedna od najkorišćenijih vrsta, zapravo su klice biljke lucerke, pripadnice porodice mahunarki, koja se vekovima gaji kako za ishranu stoke, tako i za lekovitu upotrebu u ishrani ljudi. Proklijalo seme ove skromne biljke bogat je izvor mnoštva vitamina, minerala, fitoestrogena, vlakana, itd…Ove klice su prebogate moćnim antioksidansima, pa mogu pomoći u smanjenju rizika od mnogih hroničnih bolesti. Pored toga one: olakšavaju održavanje balansa hormona, pomažu probavnom zdravlju, podržavaju zdravlje kostiju, pomažu regulaciju pritiska i snižavanje holesterola, pomoć su i jetri radi prirodne detoksikacije organizma, itd…
Klice brokolija, iako deluju tanano i nežno, u sebi sadrže neverovatno nutritivno bogatstvo i smatraju se pravom super-hranom. Ono što klice brokolija čini zaista posebnim je izrazito visoka koncentracija sulforafana, moćne fitohemikalije koja ima brojne zdravstvene benefite. Brokoli sadrži dosta ovog moćnog sastojka, ali njegove klice, verovali ili ne, mogu sadržati čak 10 – 100 puta veću koncentraciju sulforafana od odrasle biljke! A spisak svih moći sulforafana zvuči bukvalno nestvarno:
- Moćan antioksidans – doprinosi smanjenju rizika od hroničnih bolesti
- Podržava detoksifikaciju – aktivira enzime jetre pomažući telu tako da se reši unetih toksičnih hemikalija
- Zaštita od raka – istraživanja su pronašla dejstvo sulforafana u tri pravca: smanjivanje upalnih procesa, neutralizovanje kancerogena, podrška telu da popravi oštećenu DNK
- Pomaže zdravlje mozga – štiti od neurodegenerativnih bolesti (Alchajmer, Parkinson) i podržava funkcije mozga
- Podržava zdravlje srce – smanjuje upalne procese u krvnim sudovima, snižava holesterol i pomaže normalizaciju krvnog pritiska
- Pomaže u održanju zdravog probavnog sistema i balansa crevne mikroflore
- Osnažuje funkcije imunog sistema podržavajući prirodne odbrambene moći organizma
- Štiti zdravlje kože i usporava njeno starenje – Štiti je od oštećenja uzrokovanog UV zracima i pomaže sintezu kolagena
- Pomaže regulaciju šećera u krvi – Popravlja osetljivost ćelija na insulin što olakšava simptome ljudima sa insulinskom rezistencijom, ali i dijabetesom
- Pomaže zdravlje respiratornog sistema – Smanjenjem upalnih procesa u njima može da olakša tegobe ljudima sa astmom i drugim hroničnim bolestima disajnih organa.
Klice brokolija imaju blago „biberast“ i vrlo prijatan ukus i odličan su dodatak za sendviče (moj favorit – na avokado tostu), wrap-ove, salate, ali mogu se dodati i kao toping na potaže za dodatni nutritivni benefit.
Kako da klijate semenke kod kuće
Klijanje semenki kod kuće je vrlo jednostavno, zabavno, pa i ispunjavajuće iskustvo. Naime, kada sami napravite nešto za šta znate da je pravi melem za zdravlje vaših najbližih, naravno da ćete se osećati sjajno. I što je najbolje, za to vam ne treba nikakva fensi ili skupa oprema, već samo jedna tegla, odgovarajuće semenke i malo strpljenja.
1. Izaberite seme – Za početak vam treba organsko seme za klijanje – alfa alfa, brokoli, sočivo, mungo pasulj ili sl. (može se nabaviti lako preko Interneta). Vrlo je bitno da semenke budu namenjene za klijanje kako bi bili sigurni da nisu ni na koji način hemijski tretirane (kao na pr. one za sadnju).
2. Natapanje - Operite dobro semenke u gustoj cediljci pod mlazom vode, pa ih stavite u teglu. Preko semenki sipajte vodu i ostavite ih da se natapaju (da nabubre) 6-12 sati u zavisnosti od vrste (sitnije seme kao na pr. alfa alfa ili brokoli - oko 6 sati, a krupnije i do 12, na pr. sočivo ili mungo pasulj). Hidriranje semenki pokreće proces klijanja.
3. Početak klijanja - Nakon završetka natapanja, stavite preko otvora tegle duplu gazu, pa je dobro zategnite gumicom. Prospite vodu u kojoj su se natapale semenke, a zatim ih dva puta isperite – sipajte lagano vodu do vrha tegle, pa prospite polako kroz gazu pričvršćenu na otvor tegle. Ponovite to još jednom, a zatim teglu stavite u posudu u kojoj će moći da stoji pod izvesnim uglom sa otvorom na dole, kako bi eventualni višak vode mogao da iscuri.
4. Svakodnevno ispiranje - Semenke koje klijaju treba ispirati dva puta dnevno (ujutru i uveče) – po dva puta (da bi se dobro isprale). Svaki put dobro iscediti vodu kroz gazu na vrhu tegle i ostavite teglu pod uglom i nikako na mestu koje je direktno izloženo suncu. U zavisnosti od vrste semenki primetićete pojavu prvih izdanaka već za 1-2 dana.
5. Završetak klijanja i čuvanje klica - Većina klica je spremna za jelo za 5-7 dana, u zavisnosti od vrste i toga koliko hoćete da budu velike kada ih konzumirate. Kada odlučite da prekinete klijanje, izručite klice iz tegle u cediljku ili mrežu za pranje salata i dobro ih operite, a zatim ih dobro osušite i nakon toga spakujte u činiju sa poklopcem i stavite u frižider. Klice mogu zadržati svoju svežinu u frižideru oko 7 dana.
Što se tiče količine semenki po svakoj „turi“ klijanja, iz ličnog iskustva - upotrebila sam veliku teglu zapremine oko 1.2 l u koju sam stavila dve kašike alfa alfa semenki. U roku od 5 ili 6 dana imala sam do vrha punu teglu gusto napakovanih klica, koje su kada sam ih oprala i osušila napunile jednu veliku činiju sa poklopcem. Ta količina nam je bila dovoljna za nedelju dana obilatog dodavanja klica u sendviče, salate, itd… Alfa alfa imaju vrlo prijatan blag i osvežavajući ukus i izrazito su hrskave što ih čini sjajnim dodatkom za sendviče ili wrap-ove, za buda činije, obrok salate i sl.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.