Neprocenjivi dar proleća: Sremuš je savršen spoj zdravlja i ukusa, a može se pripremiti na razne načine!

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U srednjoj školi, prilikom pešačenja na planini Jastrebac, uživala sam u svežem planinskom vazduhu, sve dok me iznenada nije obuzeo snažan miris belog luka. U početku nisam imala pojma šta je uzrokovalo taj miris, ali ubrzo sam shvatila da je to bio sremuš, biljka koju često susrećemo u šumama tokom proleća.

Sremuš, poznat i kao divlji ili medveđi beli luk, raste od marta do maja, a njegov miris i ukus podsećaju na beli luk, samo što je mnogo blaži i nežniji. Ova biljka se ne koristi u kulinarstvu zbog svoje arome, već ima i brojne zdravstvene prednosti, od smanjenja krvnog pritiska do jačanja imuniteta. Njegovo prepoznatljive široke, zelene listove i bele cvetove lako je prepoznati, raste uglavnom u vlažnim, šumama, često u velikim skupovima. Njegovi listovi se beru u martu i aprilu i koriste se u svežem stanju.

Glavne zdravstvene prednosti sremuša

Divlji beli luk je poznat u narodnoj medicini zbog svojih svojstava koja podstiču zdravlje i sprečavaju bolesti, zahvaljujući mineralima (Fe, P, Na, Cu), vitaminima (A, C), dijetalnim vlaknima i sumpornim i fenolnim jedinjenjima.

Iako trenutno nema mnogo istraživanja koja podržavaju mnoge zdravstvene tvrdnje o sremušu, biljke iz porodice lukova su uopšte temeljno istraživane, pa je sigurno pretpostaviti da sremuš nudi mnoge iste prednosti kao što su:

  • Zaštita od upala
  • Povećanje imunološke funkcije
  • Prirodna antibakterijska i antivirusna svojstva
  • Antioksidanti mogu poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kostiju
  • Diuretičke i detoksikacione osobine
  • Smanjenje „lošeg“ holesterola i zaštita od bolesti srca
  • Smanjenje krvnog pritiska i smanjenje krvnih ugrušaka
  • Zaštita jetre
  • Antikancerogena svojstva 
  • Efekat širenja bronhija, što može pomoći u ublažavanju astme, kašlja i prehlada
  • Smanjenja temperature prilikom groznice
Sremuš Foto: Shutterstock

Kako koristiti sremuš u kuhinji

Listovi i stabljike mogu se jesti u svežem obliku - bilo sirov u prelivu za salatu ili iseckan i kuvan za začinjavanje rižota, supa, čorbi, pasta i povrća.

Recept za pesto od sremuša

Sastojci:

  • ½ šolje semenki bundeve
  • 100 g svežih listova sremuša
  • Sok od 1 limuna
  • ½ kašičice soli, po ukusu
  • 4 kašike nutritivnog kvasca
  • Crni biber, po ukusu
  • ½ šolje maslinovog ulja
  • Prstohvat čili pahuljica (opciono)

Priprema:

  1. Temeljno operite listove sremuša i obrišite kuhinjskim papirom ili ih jednostavno ostavite da se osuše na vazduhu.
  2. Semenke bundeve propržite na suvom tiganju na srednje niskoj temperaturi. Mešajte stalno kako se ne bi prepržile i izgorele. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih stavite u pesto.
  3. Stavite sve sastojke za pesto (osim maslinovog ulja i čili pahuljica) u blender. Postepeno dodajte sok od limun kako biste postigli željenu kiselost. Blendajte dok se sve ne isecka sitno, a zatim postepeno dodajte maslinovo ulje dok motor radi.
  4. Dodajte čili pahuljice po ukusu i prilagodite začine.
  5. Prebacite pesto u čistu teglu i prelijte sa još jednoj kašikom maslinovog ulja kako biste sprečili pojavu buđi. Čuvajte ga u frižideru 2-3 nedelje.

Recept za pogačice sa sremušem

Sastojci:

  • 1 ½ kašika soka od limuna
  • 40 g svežih listova sremuša, opranih, osušenih i grubo iseckanih
  • 10 g svežeg peršuna, opranog, osušenog i grubo iseckanog
  • 280 g čvrstog tofua, oceđenog
  • 50 g ovsenih pahuljica
  • ½ kašičice soli (ili po ukusu)
  • Crni biber po ukusu
  • 1 rendana šargarepa
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

  1. U blender stavite sve sastojke osim šargarepe. Pomešajte ih dok tofu ne postane zelen i smesa počne da se povezuje. Ne mora biti savršeno glatko, komadići začinskog bilja mogu ostati različite veličine.
  2. Dodajte rendanu šargarepu i dobro izblendajte.
  3. Stavite tiganj na srednje-jaku temperaturu i dodajte jednu kašiku ulja. Kada se ulje zagreje, kašikom stavljajte smesu u tiganj i oblikujte je u okrugle pogačice. Ostavite dovoljno prostora između pljeskavica, da biste mogli da ih okrenete.
  4. Pržite 5 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne sa donje strane, a zatim ih okrenite i pržite još 3 do 4 minuta. Prebacite na tanjir.
  5. Dodajte preostalo ulje i ponovite postupak dok ne iskoristite celu smesu.
  6. Proverite začine i po potrebi dodajte još soli, bibera i soka od limuna.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari