
Neprocenjivi dar proleća: Sremuš je savršen spoj zdravlja i ukusa, a može se pripremiti na razne načine!
U srednjoj školi, prilikom pešačenja na planini Jastrebac, uživala sam u svežem planinskom vazduhu, sve dok me iznenada nije obuzeo snažan miris belog luka. U početku nisam imala pojma šta je uzrokovalo taj miris, ali ubrzo sam shvatila da je to bio sremuš, biljka koju često susrećemo u šumama tokom proleća.
Sremuš, poznat i kao divlji ili medveđi beli luk, raste od marta do maja, a njegov miris i ukus podsećaju na beli luk, samo što je mnogo blaži i nežniji. Ova biljka se ne koristi u kulinarstvu zbog svoje arome, već ima i brojne zdravstvene prednosti, od smanjenja krvnog pritiska do jačanja imuniteta. Njegovo prepoznatljive široke, zelene listove i bele cvetove lako je prepoznati, raste uglavnom u vlažnim, šumama, često u velikim skupovima. Njegovi listovi se beru u martu i aprilu i koriste se u svežem stanju.
Glavne zdravstvene prednosti sremuša
Divlji beli luk je poznat u narodnoj medicini zbog svojih svojstava koja podstiču zdravlje i sprečavaju bolesti, zahvaljujući mineralima (Fe, P, Na, Cu), vitaminima (A, C), dijetalnim vlaknima i sumpornim i fenolnim jedinjenjima.
Iako trenutno nema mnogo istraživanja koja podržavaju mnoge zdravstvene tvrdnje o sremušu, biljke iz porodice lukova su uopšte temeljno istraživane, pa je sigurno pretpostaviti da sremuš nudi mnoge iste prednosti kao što su:
- Zaštita od upala
- Povećanje imunološke funkcije
- Prirodna antibakterijska i antivirusna svojstva
- Antioksidanti mogu poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kostiju
- Diuretičke i detoksikacione osobine
- Smanjenje „lošeg“ holesterola i zaštita od bolesti srca
- Smanjenje krvnog pritiska i smanjenje krvnih ugrušaka
- Zaštita jetre
- Antikancerogena svojstva
- Efekat širenja bronhija, što može pomoći u ublažavanju astme, kašlja i prehlada
- Smanjenja temperature prilikom groznice

Kako koristiti sremuš u kuhinji
Listovi i stabljike mogu se jesti u svežem obliku - bilo sirov u prelivu za salatu ili iseckan i kuvan za začinjavanje rižota, supa, čorbi, pasta i povrća.
Recept za pesto od sremuša
Sastojci:
- ½ šolje semenki bundeve
- 100 g svežih listova sremuša
- Sok od 1 limuna
- ½ kašičice soli, po ukusu
- 4 kašike nutritivnog kvasca
- Crni biber, po ukusu
- ½ šolje maslinovog ulja
- Prstohvat čili pahuljica (opciono)
Priprema:
- Temeljno operite listove sremuša i obrišite kuhinjskim papirom ili ih jednostavno ostavite da se osuše na vazduhu.
- Semenke bundeve propržite na suvom tiganju na srednje niskoj temperaturi. Mešajte stalno kako se ne bi prepržile i izgorele. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih stavite u pesto.
- Stavite sve sastojke za pesto (osim maslinovog ulja i čili pahuljica) u blender. Postepeno dodajte sok od limun kako biste postigli željenu kiselost. Blendajte dok se sve ne isecka sitno, a zatim postepeno dodajte maslinovo ulje dok motor radi.
- Dodajte čili pahuljice po ukusu i prilagodite začine.
- Prebacite pesto u čistu teglu i prelijte sa još jednoj kašikom maslinovog ulja kako biste sprečili pojavu buđi. Čuvajte ga u frižideru 2-3 nedelje.
Recept za pogačice sa sremušem
Sastojci:
- 1 ½ kašika soka od limuna
- 40 g svežih listova sremuša, opranih, osušenih i grubo iseckanih
- 10 g svežeg peršuna, opranog, osušenog i grubo iseckanog
- 280 g čvrstog tofua, oceđenog
- 50 g ovsenih pahuljica
- ½ kašičice soli (ili po ukusu)
- Crni biber po ukusu
- 1 rendana šargarepa
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
- U blender stavite sve sastojke osim šargarepe. Pomešajte ih dok tofu ne postane zelen i smesa počne da se povezuje. Ne mora biti savršeno glatko, komadići začinskog bilja mogu ostati različite veličine.
- Dodajte rendanu šargarepu i dobro izblendajte.
- Stavite tiganj na srednje-jaku temperaturu i dodajte jednu kašiku ulja. Kada se ulje zagreje, kašikom stavljajte smesu u tiganj i oblikujte je u okrugle pogačice. Ostavite dovoljno prostora između pljeskavica, da biste mogli da ih okrenete.
- Pržite 5 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne sa donje strane, a zatim ih okrenite i pržite još 3 do 4 minuta. Prebacite na tanjir.
- Dodajte preostalo ulje i ponovite postupak dok ne iskoristite celu smesu.
- Proverite začine i po potrebi dodajte još soli, bibera i soka od limuna.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.