 
                    Meke palačinke od bundeve: Posan i zdrav recept za doručak ili dezert
Ako volite bundevu, ovaj je recept je prava jesenja čarolija sa njom u glavnoj ulozi. Njena zlatno-narandžasta boja, nežna slast i zanosni začini sa kojima se kombinuje unose toplinu u našu kuhinju. Bundeva je vrlo svestrana namirnica, pa može biti mnogo više od nadeva za pitu ili osnove za potaž čorbu. A u pitanju je bez sumnje super-hrana: bogata je beta-karotenom, antioksidansom koji telo pretvara u vitamin A, podržavajući imunitet, zdravlje kože i očiju.
Bundevu karakteriše i niska kalorijska vrednost, ali i visok sadržaj vlakana - što je čini idealnom za zdravu ishranu. Današnji recept za palačinke je savršen način da je iskoristite — priprema je jednostavna, a blago slatke meke palačinke od samo 4 osnovna sastojka spremne su za 30 minuta. Bilo da želite topli doručak ili lagani dezert, ove palačinke pružaju sve čari bundeve u mekanim, zlatnim slojevima. A kako se bliži vreme posta, ovaj recept je idealan i za one koji se tada pitaju kako da naprave sočne i nežne palačinke bez korišćenja jaja i mleka.
 
                                Za pripremu ovih palačinki neophodan je pire od bundeve, koji se lako priprema u nekoliko koraka:
Kako napraviti domaći pire od bundeve?
- Presecite bundevu, uklonite semenke i narežite je na veće komade.
- Pecite je u rerni na 180°C (pokrivenu folijom) oko oko 45 minuta ili koliko je potrebno da potpuno omekša.
- Ohladite pečenu bundevu, a zatim je izblendajte u potpuno gladak pire.
- Pire od bundeve je spreman i može se čuvati u frižideru nekoliko dana.
Višak pirea od bundeve možete utrošiti za druge kolače, dodati u jutarnju ovsenu kašu ili toplu čokoladu. Kada su u pitanju slana jela, pireom od bundeve možete obogatiti sosove za pastu, rižoto ili potaž čorbice.
Recept za posne palačinke od bundeve:
Sastojci:
- 1 šolja pirea od bundeve
- 2 kašike ulja po izboru
- 2 šolje pšeničnog brašna
- 2 šolje biljnog mleka (po izboru)
- Na vrh kašičice soli
- Po želji - dodajte i oko 2 kašike šećera
Možete dodati i:
- 1 kašičicu ekstrakta vanile
- 1 kašičicu začina za bundevu (cimet ili malo mešavine začina za medenjake)
Postupak:
- U činiji pomešajte pire od bundeve, ulje, vanilu i biljno mleko dok ne dobijete glatku smesu.
- Dodajte brašno, šećer i začine, i sve dobro sjedinite. Smesa će biti nešto gušća od standardne smese za palačinke. (pogledajte gustinu na priloženom videu).
- Ostavite smesu da odstoji 10 minuta na sobnoj temperaturi.
- Zagrejte tiganj za palačinke i lagano ga premažite uljem. (Savet za početnike: Pravljenje palačinki, a naročito posnih, zahteva malo veštine - posebno kod ravnomernog razlivanja smese po tiganju. Prva palačinka nikad nije savršena, što je sasvim u redu!)
- Sipajte malu količinu smese i razlijte je ravnomerno po tiganju.
- Pecite 2–3 minuta dok se ivice ne podignu i donja strana ne porumeni.
- Pažljivo okrenite i pecite još minut sa druge strane.
Ideje za posluženje palačinki od bundeve:
- Lagani jesenji dezert: Nafilovati vanila kremom, preliti sa malo javorovog sirupa i posuti seckanim orasima.
- Doručak: Dodajte puter od kikirikija i bananu isečenu na kolutove. Prelijte sa malo javorovog sirupa i pospite cimetom.
- Luksuzni dezert: Filovati umućenim biljnim šlagom i domaćim prelivom od šumskog voća, a nafilovane palačinke isprskati istopljenom čokoladom (ili samo posuti šećerom u prahu).
- Jednostavno uživanje: Nafilujte palačinke od bundeve domaćom nutelom (na pr. pomešajte lešnikov puter sa kakaom u prahu i malo javorovog sirupa).
Ovaj recept za palačinke od bundeve je dokaz da se vrlo fine i meke palačinke mogu pripremiti i posne (bez jaja i mleka). Idealne su za doručak i za dezert, a uz to su i savršen način da utrošite pire od bundeve preostao nakon pripreme potaža ili drugih jela.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
 
                             
                                    