Meke palačinke od bundeve: Posan i zdrav recept za doručak ili dezert

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ako volite bundevu, ovaj je recept je prava jesenja čarolija sa njom u glavnoj ulozi. Njena zlatno-narandžasta boja, nežna slast i zanosni začini sa kojima se kombinuje unose toplinu u našu kuhinju. Bundeva je vrlo svestrana namirnica, pa može biti mnogo više od nadeva za pitu ili osnove za potaž čorbu. A u pitanju je bez sumnje super-hrana: bogata je beta-karotenom, antioksidansom koji telo pretvara u vitamin A, podržavajući imunitet, zdravlje kože i očiju.

Bundevu karakteriše i niska kalorijska vrednost, ali i visok sadržaj vlakana - što je čini idealnom za zdravu ishranu. Današnji recept za palačinke je savršen način da je iskoristite — priprema je jednostavna, a blago slatke meke palačinke od samo 4 osnovna sastojka spremne su za 30 minuta. Bilo da želite topli doručak ili lagani dezert, ove palačinke pružaju sve čari bundeve u mekanim, zlatnim slojevima. A kako se bliži vreme posta, ovaj recept je idealan i za one koji se tada pitaju kako da naprave sočne i nežne palačinke bez korišćenja jaja i mleka.

Bundeva u ishrani mačke Foto: Shutterstock

Za pripremu ovih palačinki neophodan je pire od bundeve, koji se lako priprema u nekoliko koraka:

Kako napraviti domaći pire od bundeve?

  1. Presecite bundevu, uklonite semenke i narežite je na veće komade.
  2. Pecite je u rerni na 180°C (pokrivenu folijom) oko oko 45 minuta ili koliko je potrebno da potpuno omekša.
  3. Ohladite pečenu bundevu, a zatim je izblendajte u potpuno gladak pire.
  4. Pire od bundeve je spreman i može se čuvati u frižideru nekoliko dana.

Višak pirea od bundeve možete utrošiti za druge kolače, dodati u jutarnju ovsenu kašu ili toplu čokoladu. Kada su u pitanju slana jela, pireom od bundeve možete obogatiti sosove za pastu, rižoto ili potaž čorbice.

Recept za posne palačinke od bundeve:

Sastojci:

  • 1 šolja pirea od bundeve
  • 2 kašike ulja po izboru
  • 2 šolje pšeničnog brašna
  • 2 šolje biljnog mleka (po izboru)
  • Na vrh kašičice soli
  • Po želji - dodajte i oko 2 kašike šećera

Možete dodati i:

  • 1 kašičicu ekstrakta vanile
  • 1 kašičicu začina za bundevu (cimet ili malo mešavine začina za medenjake)

Postupak:

  1. U činiji pomešajte pire od bundeve, ulje, vanilu i biljno mleko dok ne dobijete glatku smesu.
  2. Dodajte brašno, šećer i začine, i sve dobro sjedinite. Smesa će biti nešto gušća od standardne smese za palačinke. (pogledajte gustinu na priloženom videu).
  3. Ostavite smesu da odstoji 10 minuta na sobnoj temperaturi.
  4. Zagrejte tiganj za palačinke i lagano ga premažite uljem. (Savet za početnike: Pravljenje palačinki, a naročito posnih, zahteva malo veštine - posebno kod ravnomernog razlivanja smese po tiganju. Prva palačinka nikad nije savršena, što je sasvim u redu!)
  5. Sipajte malu količinu smese i razlijte je ravnomerno po tiganju.
  6. Pecite 2–3 minuta dok se ivice ne podignu i donja strana ne porumeni.
  7. Pažljivo okrenite i pecite još minut sa druge strane.

Ideje za posluženje palačinki od bundeve:

  • Lagani jesenji dezert: Nafilovati vanila kremom, preliti sa malo javorovog sirupa i posuti seckanim orasima.
  • Doručak: Dodajte puter od kikirikija i bananu isečenu na kolutove. Prelijte sa malo javorovog sirupa i pospite cimetom.
  • Luksuzni dezert: Filovati umućenim biljnim šlagom i domaćim prelivom od šumskog voća, a nafilovane palačinke isprskati istopljenom čokoladom (ili samo posuti šećerom u prahu).
  • Jednostavno uživanje: Nafilujte palačinke od bundeve domaćom nutelom (na pr. pomešajte lešnikov puter sa kakaom u prahu i malo javorovog sirupa).

Ovaj recept za palačinke od bundeve je dokaz da se vrlo fine i meke palačinke mogu pripremiti i posne (bez jaja i mleka). Idealne su za doručak i za dezert, a uz to su i savršen način da utrošite pire od bundeve preostao nakon pripreme potaža ili drugih jela.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari