Izbegnimo bacanje hrane: Kako napraviti hrskave palačinke od povrća uz neodoljvi sos

   ≫   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Bacanje hrane je postalo veliki problem, a njegovo rešenje nekad može biti jednostavno, ali i vrlo ukusno. A svima nam se to često dešava – ostaci povrća koji se muvaju po frižideru, blago uvenuli, ali i dalje upotrebljivi, pa je šteta baciti ih. Moram da priznam da mi je izbegavanje bacanja hrane poslednjih godina postalo prava opsesija, ali ne samo zato što sam štedljiva, već i zato što prosto obožavam da smišljam načine da na kreativan način upotrebim ostatke i spasim ih od neslavnog kraja. Nekako se nakon svakog takvog „poduhvata“ spasavanja hrane osećam dvostruko bolje – em nešto nisam bacila, em sam napravila nešto zaista preukusno, a još ako je to nešto i zdravo – ej, pa to je zaista sjajno!

Kao odličnog saveznika u smišljanju rešenja za ostatake hrane često konsultujem profil @plantyou sjajne Karli Bodrug. Njena misija je upravo spasavanje biljnih namirnica od bacanja i njihovo pretvaranje u preukusna jela, ali uvek vrlo jednostavna za pripremu. A kuvanje sa ostacima povrća nije važno samo zbog izbegavanaja bacanja hrane, već je to po meni i način iskazivanja poštovanja prema ovim vrednim namirnicama. Ujedno, to je i način da budemo spontani i kreiramo ono za šta trenutno dobijemo inspiraciju, otkrivajući tako stalno nove kombinacije ukusa. E to je po meni prava kreativnost!

šarena salata zimnica tegla povrće Foto: Shutterstock

U tom duhu danas vam donosimo ideju za neodoljive slane palačinke od povrća (po ideji Karli Bodrug) – hrskave spolja, sočne iznutra i prepune ukusa, a sve zahvaljujući kako začinima tako i neodoljivom sosu od kikiriki putera za umakanje (ili tahinija ako preferirate pastu od susama). Dakle, pretresite frižider, povadite sve ostatke povrća sa kojima ne znate šta ćete i bacite se na pripremu!

Ujedno podsećamo da je po naučnim saznanjima unos raznovrsne biljne hrane od ključne važnosti za zdrav mikrobiom i creva, pa zato treba koristiti svaku priliku da svoj tanjir napakujemo povrećem. A ima li boljeg načina da ubacimo to povrće nego kroz nešto, hrskavo i pikantno, kao što su ove sjajne palačinke? Jelo je inače inspirisano korejanskom kulinarskom tradicijom.

Recept za hrskave palačinke sa povrćem i sosom za umakanje

  • 1 manja tikvica iseckana na tanke tračice (žilijen)
  • 1 šargarepa (narendana na krupno ili isečena na što tanje tračice – žilijen)
  • 1/2 glavice crvenog luka (isečen na što tanja „rebarca“)
  • 1/4 manje glavice običnog kupusa (tanko narendanog ili iseckanog)
  • 120 g brašna
  • 1 kašika brašna od leblebije
  • 1/2 kašičice soli, 1/3 kašičice bibera,1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • Oko 100 g vode

Za sos:

  • 100 g kikiriki putera (ili tahinija)
  • 3 kašike soja sosa (ili tamarija)
  • 1/2 kašičice belog luka u granulama, 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 2 kašike ljutog sosa Srirača (ili nekog drugog po vašem ukusu)
  • 1 kašika slatkog čili sosa
  • Nekoliko kašika vode za razređivanje sosa (2-3, u zavisnosti od gustine kikiriki putera)

Postupak:

  1. Prvo nasecite povrće što tanje (narendati ili iseći na žilijen), a poenta ovoga je da zbog toga palačinke budu što tanje, kako bi se svi sastojci za kratko vreme prženja dobro ispekli;
  2. U duboku posudu dodajte obično brašno i kašiku brašna od leblebije, so, prašak za pecivo i začine. Dobro izmešajte, pa dodajte vodu i onda opet sve zajedno da dobijete gušću smesu. U to dodajte isečeno povrće i pažljivo izmešajte da se sve obloži smesom od brašna, začina i vode;
  3. Sos za umakanje je najlakše pripremiti tako što sve sastojke dodate u manju praznu teglu, pa stavite poklopac i snažno promešate. Ovako svaki ostatak sosa možete lako smestiti u frižider za neku drugu priliku;
  4. Palačinke od povrća pržite na malo maslinovog ulja tako što ćete sipati otprilike 1/4 šolje smese za povrćem u tiganj, pa onda smesu lepo raširiti po tiganju da svuda bude ravnomerne debljine. Dozirajte smesu za svaku palačinku tako da bude što tanja, a da prekrije ceo tiganj (ne sme da ima rupe kako se ne bi raspala). Ispecite svaku palačinku po 3-4 minuta sa svake strane da postane hrskava.

Ove palačinke od povrća služite tople. Isecite na zalogajčiće i umačite u napravljeni pikantni sos. Mogu se poslužiti za bilo koji obrok, ali i kao zabavno šareno predjelo.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari