Proteinski prah od graška vs. vej proteini: Dosta sličnosti, ali jedna razlika je ključna

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Proteinski prahovi postali su jedan od najpopularnijih suplemenata, a proizvođači koriste različite izvore za njihovu proizvodnju, bilo da je reč o životinjskim ili biljnim izvorima. Vej proteini, koji se dobijaju iz surutke, nusprodukta mleka, najpoznatiji su tip proteina u prahu, dok proteini od graška i drugi biljni proteini sve više dobijaju na popularnosti.

Poređenje proteina od graška i vej proteina

Najveća razlika između proteina od graška i vej proteina je u njihovom poreklu. Vej protein potiče iz surutke, mlečnog nusprodukta koji nastaje tokom proizvodnje sira, dok je protein od graška biljnog porekla i ne sadrži laktozu.

Iako su izvori različiti, oba proteina imaju slične nutritivne vrednosti i mogu se koristiti u slične svrhe. Oba su odlični izvori proteina, ne sadrže mnogo masti ili ugljenih hidrata, te nemaju izražen ukus ili teksturu, što ih čini svestranim i lakim za dodavanje u razne obroke, poput smutija, palačinki ili ovsene kaše.

protein surutke, surutka u prahu Foto: Shutterstock

Nutritivni profil i amino kiseline

  • Proteini od graška i vej proteini sadrže slične količine proteina po porciji - 22,5 grama u 30 grama proteina od graška, naspram 27 grama u vej proteinu.
  • Protein od graška je bogatiji vlaknima (1,5 grama), dok vej protein ne sadrži vlakna.
  • Takođe, protein od graška sadrži više gvožđa (42% dnevnih potreba po porciji), dok vej protein ne sadrži gvožđe.
  • S druge strane, vej protein je bogatiji kalcijumom i kalijumom.
  • Kada je reč o esencijalnim aminokiselinama, oba proteina sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, ali vej protein je kompletan izvor proteina jer sadrži veće količine grančanih aminokiselina (BCAA), dok protein od graška sadrži metionin u manjim količinama. Uprkos tome, grašak je dobar izvor esencijalnih aminokiselina, posebno histidina i fenilalanina, koji su prisutni u većim količinama nego u vej proteinu.

Upotreba i efikasnost

Proteinske prahove koriste ljudi iz raznih razloga - za izgradnju snage, obnovu tkiva, održavanje mišićne mase, kao zamenu za obrok, ili čak za mršavljenje. Kada je u pitanju efikasnost za izgradnju mišića, istraživanja pokazuju da su proteini od graška i vej proteini podjednako efikasni u povećanju mišićne mase i oporavku nakon intenzivnog vežbanja. Takođe, oba proteina imaju sličan efekat na smanjenje apetita i unos hrane, što ih čini korisnim za mršavljenje.

Grašak Foto: Pixabay

Koji je bolji izbor?

Ako pratite vegansku ishranu, imate alergije ili jednostavno želite da smanjite unos životinjskih proizvoda, protein od graška je odličan izbor. Osim što ne sadrži laktozu i gluten, protein od graška je ekološki prihvatljiviji jer proizvodnja graška ima manji uticaj na životnu sredinu u poređenju sa uzgojem stoke.

Za osobe sa intolerancijom na laktozu, biljni proteini kao što je protein od graška mogu biti bolja opcija, jer su lakši za probavu i manje izazivaju nadutost. Pored toga, proteini od graška ne sadrže zasićene masti niti holesterol, što je dodatna prednost u odnosu na vej proteine, koji mogu doprineti povećanju nivoa holesterola.

Oba proteina imaju svoje prednosti i mogu biti efikasna za različite ciljeve, a izbor između njih zavisi od vaših prehrambenih navika, potreba i ciljeva. Ako birate ekološki prihvatljive opcije i izbegavate životinjske proizvode, protein od graška je sjajan izbor.

protein surutke, surutka u prahu Foto: Shutterstock

Recept za čokoladni šejk sa proteinom od graška

Sastojci:

  • 3/4 šolje vode
  • 1 zamrznuta banana
  • 1 ili više urmi, bez koštice (opciono, za dodatnu slatkoću)
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile 
  • 2 kašike proteina od graška (ili 1 merica)
  • 1 šolja kockica leda

Priprema:

U blender dodajte vodu, bananu, urme (ako je koristite), kakao prah, vanilu i protein u prahu. Blendajte dok smesa ne postane potpuno glatka. Dodajte led i ponovo blendajte dok šejk ne postane gust, sa teksturom nalik na milkšejk. Poslužite odmah.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari