Skromna šargarepa može postati super-zvezda u salatama: Uz ovaj sjajan trik

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Kada govorimo o povrću, a naročito onom koje je najpristupačnije za naš budžet, šargarepa je uvek na vrhu liste. Ovo skromno povrće ne samo da je zdravo i ukusno, već je u kulinarstvu i izuzetno svestrano, mada najčešće igra sporednu ulogu. Smatramo da je to nepravedno, jer pripremljena na pravi način šargarepa može da iznenadi… Na primer, da li znate da se uz pomoć šargarepe u glavnoj ulozi može kreirati mnoštvo raznovrsnih osvežavajućih salata? A ključ ove transformacije je u jednom jednostavnom kuhinjskom triku…

Isecite svežu šargarepu na trake – trik je koji sve menja…

Ovaj trik sa sečenjem šargarepe je ono što potpuno menja njihovu ulogu u salatama – pretvarajući ih u glavnu zvezdu. Dakle, umesto da izrendate šargarepu, uzmite ljuštilicu za povrće i njome isecite šargarepu - na tanke duge trake. A zašto ovo radimo i šta ćemo time dobiti:

  • Veću površinu za upijanje ukusa – Tanke trake šargarepe imaju mnogo veću površinu, nego komadi ili narendana šargarepa. Zato će upiti više dresinga radi boljeg ukusa salate u svakom zalogaju.
  • Lepšu prezentaciju, odnosno primamljiviji izgled salate – Trake šargarepe učiniće da vaše salate izgledaju kao delo profesionalca.
  • Bolju teksturu – Šargarepa u trakama daje nam idealan odnos hrskavosti i lakoće zagriza u odnosu na druge načine njenog sečenja.
Šargarepa Foto:Pixaby

A zdravstveni benefiti – u odnosu na cenu šargarepe, stvarno izuzetni

Osim finog slatkastog ukusa i svestranosti, šargarepa nudi veliko nutritivno bogatstvo. A razlozi da je svakodnevno dodajemo u ishranu su:

  • Zdravlje očiju – Šargarepa je čuvena po svom sadržaju beta karotena, koji naše telo pretvara u vitamin A – ključni vitamin za dobar vid i prevenciju degenerativnih stanja očiju.
  • Visok sadržaj antioksidanasa – Osim beta karotena tu su i drugi antioksidansi koji štite sve naše ćelije od oštećenja slobodnim radikalima.
  • Benefiti za probavni sistem – Dobar su izvor vlakana – ključnih za zdravu probavu i osećaj sitosti, koji olakšava održavanje normalne telesne težine.
  • Zdravlje srca – Vlakna, sadržaj kalijuma i antioksidansi – faktori su koji doprinose i kardivaskularnom zdravlju utičući na normalizaciju krvnog pritiska i snižavanje nivoa holesterola.
  • Podrška imunitetu – Uz pomoć mnoštva vitamina i antioksidanasa.

Zabavni recepti za salate od šargarepe

Spremni da se bacimo na kreacije sa šargarepom? Pripremite ljuštilicu da pretvorite šargarepu u tračice, a mi vam donosimo tri jednostavna recepta za preukusne plant based salate od šargarepe:

1. Recept za osvežavajuću salatu od šargarepe sa leblebijama

Ova salata bogata je biljnim proteinima i svežim aromama začinskog bilja i limuna.

Potrebno je:

  • 2-3 šargarepe (isečene na tanke trake)
  • 1 konzerva leblebija (ispranih i oceđenih)
  • 2 kašike iseckanog svežeg peršuna
  • Malo isitnjene sveže nane (opciono, ali preporučujemo)
  • Sok od limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • So i biber po ukusu

U dubljoj posudi pomešajte sastojke za salatu – trake šargarepe, leblebiju, peršun i nanu. U maloj činijici umutite sastojke za dresing – sok od limuna, maslinovo ulje i začine. Prelijte sastojke sa dresingom, dobro promešajte i ostavite 10-15 minuta salatu da odstoji pre serviranja, kako bi se ukusi povezali.

2. Recept za slatkasto-slanu salatu od šargarepe sa orasima i grožđicama

Ovo je klasična kombinacija koja donosi divan balans slatko-slanog ukusa.

Potrebno je:

  • 3 šargarepe (isečene na tanke trake ili na oblik špageta- ako imate sekač)
  • 2-3 kašike zlatnih grožđica
  • Šaka oraha (usitniti ih, ali ne previše)
  • 2-3 kašike posnog majoneza (ili pola/pola majonez i malo biljnog milerama)
  • 1-2 kašičice jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
  • Soli po ukusu

U dublju posudu dodajte isečenu šargarepu, grožđice i iseckane orahe. Od ostalih sastojaka umutite dresing pa prelijte šargarepu. Probajte i posolite po ukusu. Ostavite salatu da odstoji u frižideru 30-ak minuta kako bi svi ukusi došli do izražaja.

3. Recept za azijsku „spajsi“ kikiriki salatu sa šargarepom i svežim krastavcem

Ova hrskava salata živih boja zaokružena je kremastim i „spajsi“ dresingom na bazi kikiriki putera (donosi nam obilje proteina i zdravih masti).

Potrebno je:

  • 2 šargarepe (isečene na tanke trake)
  • 1 srednji krastavac (isečen na tanke kriške ili isto na trake, po izboru)
  • 2 kašike seckanog pečenog kikirikija (plus još malo za garnirung)
  • 2 kašike iseckanog svežeg korijandera (ako ga ne volite – zamenite peršunom) 1 struk mladog luka (za garnirung)

Za dresing sa kikiriki puterom:

  • 3 kašike glatkog tečnijeg kikiriki putera (ili manje ako je gust)
  • 2-3 kašike tople vode (da se razredi dresing i dobije željena gustina – prilagodite gustini kikiriki putera)
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika soja sosa
  • 2 kašičice javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
  • 1 kašičica narendanog korena đumbira (ili ½ kašičice đumbira u prahu)
  • 1 čen belog luka (izrendan ili ispasiran)
  • Malo ljutog sosa po ukusu (Srirača ili sl)
  • Malčice susamovog ulja (opciono – ako volite)

U dublju posudu dodajte isečeno povrće, usitnjeni kikiriki i korijander ili peršun. Posebno umutite sastojke za dresing dodajući vodu dok ne postignete željenu gustinu. Prelijte dresing preko sastojaka za salatu. Ostavite malo da odstoji da se ukusi povežu, a onda servirajte salatu posutu sa tanko nasečenim mladim lukom i dodatnim seckanim kikirikijem.

Dakle, sledeći put kada odete u kupovinu i naiđete na šargarepu na akciji po zaista niskoj ceni – ne oklevajte, već kupite gomilu, pripremite ljuštilicu za povrće i bacite se na pripremu kreativnih plant based salata!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari