Najbolji domaći veganski puter: Jednostavno se pravi od 7 sastojaka i uvek uspeva

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Već više od šest godina kao vegan ne koristim mlečne proizvode, ali tek nedavno sam prvi put probala da napravim domaći veganski puter. Iskreno - mislila sam da je to komplikovano, da će se razdvajati, da neće imati pravu teksturu… sve do trenutka kada sam konačno probala da ga pripremim. I oduševila se!

Ovaj puter je izuzetno kremast, savršeno se maže, fenomenalan je za upotrebu u pecivima i kolačima i toliko je ukusan da ga možete jesti kašičicom. Najbolje od svega? Potrebno vam je samo 7 jednostavnih sastojaka i dobar blender.

Koji sastojci su nam neopodni i zašto?

  • Sirovi indijski orah - Čini kremastu, stabilnu osnovu ovog veganskog putera. Ne postoji dobra zamena u ovom receptu, odnosno indijski orah je neophodan.
  • Blago maslinovo uljeto znači nikako ekstra devičansko. Naime, blago maslinovo ulje ima neutralniji ukus i daje tu divnu „puterastu“ notu ukusu. Ako upotrebite ekstra devičansko ulje možete dobiti gorkast ukus.
  • Rafinisano kokosovo ulje - Pomaže veganskom puteru da se stvrdne u frižideru. Mora biti rafinisano, jer samo tako neće imati izražen ukus kokosa.
  • Veganski (biljni) jogurt (ili mileram) - Daje dodatnu kremastost i blagu prirodnu kiselost.
  • Jabukovo sirćeDodaje se vrlo malo za blago kiselkastu notu. Može da se zameni limunovim sokom ili potpuno izostavi.
  • So (opciono) - Ako želite slani puter - dodajte je. Ako želite neutralan puter za slatka testa – možete i izostaviti so.
  • Voda - Pomaže da se izblendaju indijski orasi i da se sve poveže.
Indijski orah Foto: Profimedia

U vezi sa domaćim veganskim puterom bitno je znati i sledeće…

  • Koliko dugo traje - U frižideru 5 - 7 dana.
  • Može li da se koristi u pečenju – da. Savršeno se snalazi u kolačima i pecivima. Provereno testiran u banana hlebu.
  • Može li da se jede kao namaz – da, naravno. I preukusan je!
  • Koliko se dobije veganskog putera od sastojaka u receptu - oko 150 g.
  • Ne želite da vam puter bude beo nego blago žućkast – samo dodajte prstohvat kurkume.

Recept za domaći veganski puter

Sastojci:

  • 1/2 šolje sirovih indijskih oraha (oko 70-75 g), potopljenih
  • 2 kašike blagog maslinovog ulja
  • 1 1/2 kašika rafinisanog kokosovog ulja
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike veganskog jogurta (nezaslađenog, neutralnog ukusa)
  • 1/2 kašičice jabukovog sirćeta
  • 1/2 kašičice soli (opciono)

Postupak:

  1. Potopite indijske orahe u ključalu vodu 30 minuta, dok potpuno ne omekšaju.
  2. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok smesa ne postane potpuno glatka. To može potrajati u zavisnosti od jačine blendera.
  3. Sipajte u mali stakleni kalup ili kutijicu.
  4. Stavite u frižider na najmanje 12 sati da se stegne. Ako vam posle 12 sati i dalje deluje meko, prebacite ga u zamrzivač na još 2–3 sata. 
  5. Izvadite veganski puter iz kalupa i koristite po želji. Savršen je za pečenje, mazanje, pravljenje sosova ili jednostavno na svežem hlebu…

Pravljenje sopstvenog veganskog putera ne donosi samo neverovatan ukus i osećaj zadovoljstva kada znaš šta tačno jedeš - već može biti i mali, ali značajan korak ka smanjenju upotrebe mlečnih proizvoda. Tradicionalni puter je, među svim mlečnim proizvodima, poznat po najvišoj emisiji CO₂ i izuzetno velikoj potrošnji vode tokom proizvodnje. Zamenom samo jednog proizvoda u kuhinji, poput putera, možemo napraviti razliku i za svoje zdravlje i za planetu. A kada je recept ovoliko jednostavan i ukusan, prelazak na biljni izbor postaje pravo zadovoljstvo.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari