
Ove genijalne ideje će vam pomoći da izbegnete bacanje preostalog voća: Od sladoleda do čatnija
Leto nam se uvek čini kao idealno vreme za konzumiranje što više voća i osvežavajućih namirnica. Koliko puta vam se, ipak, desilo da ne stignete da iskoristite sve te plodove koje ste kupili s najboljom namerom? Pogotovo ako vam je toplo u kući ili stanu - zbog neadekvatnog skladištenja dolazi do pregrevanja, smežuravanja i propadanja voća. Umesto da ga bacite, postoji bezbroj kreativnih načina da iskoristite prezrelo ili preostalo voće.

Pametno čuvanje voća
Da biste produžili rok trajanja voća, ponekad su dovoljne i male promene u načinu čuvanja. Na primer, omotavanjem peteljki banana aluminijumskom folijom usporava se zrenje i mogu ostati sveže nekoliko dana. Ipak, ne služimo se uvek ovim jednostavnim trikovima, pa evo načina kako da iskoristite voće koje umalo propalo:
- Zamrznuti voćni led
Imate viška jagoda, borovnica, breskvi? Isecite ih i ubacite u posude za led sa malo vode - dobićete šarene kockice koje će obogatiti čašu vode, koktel ili ledeni čaj. Savršen detalj za posluženje gostima, a pritom koristite ono što biste možda bacili.
- Domaći sladoled ili sorbet
Prezrelo voće savršeno je za pripremu osvežavajućih poslastica: sladoleda ili sorbeta. Na primer, borovnice koje su već mekane iskoristite za male zalogaje u tamnoj čokoladi. Bilo koje zamrznute bobice mogu se za tren oka pretvoriti u osvežavajući domaći sorbet - dovoljno je da ih izblendirate u seckalici dok ne postanu mrvičaste, a zatim postepeno dodajete 2-4 kašike biljnog mleka, soka (limun, narandža, jabuka) ili vode. Po želji možete dodati i kašiku-dve javorovog ili agavinog sirupa za dodatnu slatkoću. Dobićete kremastu, voćnu poslasticu koju možete pojesti odmah ili sačuvati u zamrzivaču za kasnije.

- Voćni ledeni čaj i osvežavajući napici
Ostatke voća možete pretvoriti u ukusne napitke. Iseckanom voću dodajte toplu ili hladnu vodu, ostavite da se natopi i dobićete voćni čaj bez šećera. Uz dodatak leda i nane dobićete pravo osvežavajuće piće. Breskva sa đumbirom je odlična kombinacija za letnji popodnevni predah, a ananas ili lubenica se sjajno uklapaju u napitke za vikend druženja.
- Suvo voće i voćne trakice
Voće možete lako pretvoriti u ukusne i zdrave voćne trakice tako što ćete ga izblendati u pire uz dodatak limuna i zaslađivača (opciono), rasporediti u tankom sloju na papir za pečenje i sušiti u rerni na niskoj temperaturi nekoliko sati, dok ne postane suvo i elastično. Ove domaće voćne užine su praktične za poneti, dugo se čuvaju i sjajan su način da iskoristite prezrelo voće bez otpada.
- Smuti
Nema boljeg načina da upotrebite prezrelo voće nego da ga ubacite u blender. Sve prolazi - pola banane, ostatak borovnica, jabuka koja više nije hrskava. Dodajte kokosovu vodu, jogurt, ovsene pahuljice ili malo putera od orašastih plodova i dobićete ukusan, hranljiv doručak ili užinu posle treninga.

- Domaći džemovi i kompoti
Priprema džema je jedan od najlepših i najpraktičnijih načina da sačuvate voće. Potrebni su vam samo voće i šećer. Ako pravite kompot, procedite korice, semenke i začine - dobićete glatku, mirisnu voćnu poslasticu koja traje mesecima u frižideru.
- Voćni čatni
Za one koji vole kontraste, čatni je pravi izbor. Mešavina voća, povrća, sirćeta i začina poput đumbira, senfa, belog luka i čilija stvara bogat, složen ukus. Isprobajte različite začine i napravite sopstvene kombinacije, koristeći čak i kore i ostatke.
- Voće u testu
Kada je voće prezrelo, ono postaje savršen sastojak za kolače i peciva. Voćni mafini, pite, palačinke - sve postaje još ukusnije kad se voće malo „opusti“. Probajte kolač sa celim pomorandžama, banana hleb ili mafine sa jagodama i bademima za školsku užinu. I kore od voća se mogu iskoristiti za dodatnu aromu i teksturu.

Ne samo da ćete ovim savetima uštedeti novac i smanjiti otpad, već ćete otkriti i nove načine da uživate u voću - čak i kada na prvi pogled deluje da je za kantu. Ponekad su upravo ti prezreli plodovi ključni sastojci najlepših domaćih poslastica.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.