
Neodoljivo ukusni mafini sa jagodama: Sočni su, spremaju se brzo i lako - svaki zalogaj će vas oduševiti
Verovatno nisam usamljena kada kažem da mi je proleće jedno od omiljenih doba godine. I osim prelepog buđenja prirode i blještavog zelenila koje nas odjednom okružuje, ono nam donese i neke od omiljenih vrsta hrane. Za mene je to uvek bilo – sveže i hrskavo zeleno povrće, ali pre svega – jagode. Svake godine im se poput malog deteta iznova radujem. A kako nažalost njihova sezona kratko traje, pokušavam da ih maksimalno iskoristim dok su nam na raspolaganju. Juče sam počastila sebe kuvanom ovsenom kašom u koju sam dodala seckane jagode, a danas će to biti meki i mirisni veganski mafini sa jagodama.
Ovi mafini su fini i meki, puni komadića svežih jagoda, a brzo se pripremaju od nekoliko jednostavnih sastojaka. Pošto su veganski, odnosno ne sadrže životinjske namirnice, pogodni su i za dane posta.

Odaćemo vam i jedan mali trik koji daje savršenu teksturu veganskih mafina (koji nemaju jaja), a to je dodatak mešavine sojinog mleka sa jabukovim sirćetom. Kada dodamo kašiku jabukovog sirćeta (ili soka od limuna) u šolju sojinog mleka, dolazi do blagog zgrudvavanja odnosno odvajanja belančevina, a dobijena tečnost nakon dodavanja u testo ulazi u hemijsku rekaciju sa praškom za pecivo što dovodi do toga da se mafini prilikom pečenja bolje „razaberu“ i dobiju lepšu teksturu. Dakle, bez ijednog jajeta, na ovaj način je moguće dobiti mafine vrlo fine strukture. I još jedna važna napomena - nemojte zameniti sojino mleko nekim drugim biljnim mlekom, jer je za ovaj trik neophodno mleko sa visokim sadržajem proteina, a od biljnih mleka tu je bez premca - sojino mleko.
A jagode ne donose samo divan i svež ukus poslasticama, već su i prepune vitamina C, anitoksidanasa, ali i – vlakana. Jedna šolja jagoda ima više C vitamina od veće pomorandže. Osim toga, jagode imaju prirodno nizak sadržaj šećera, a pokazale su i da mogu biti podrška zdravlju srca.
I još jedna simpatična i zanimljiva činjenica – jagode su jedino voće koje „nosi“ svoje semenke spolja i striktno tehnički gledano i ne spadaju u bobičasto voće, već u – porodicu ruža!
Ako imate nešto viška jagoda i malo vremena, napravite začas ove božanstvene mafine i ulepšajte sebi i dragim osobama popodnevno druženje uz kafu ili čaj.
Recept za veganske mafine sa jagodama
Potrebno je:
- 220 g sojinog mleka
- 10 g (1 kašika jabukovog sirćeta ili soka od limuna)
- 240 g brašna (možete ako želite deo zameniti integralnim, ali će mafini onda biti gušći i tvrđi)
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 120 g šećera
- 70 g ulja
- 1 kašičica tečne vanila arome
- Narendana korica od jednog limuna
- 150 g svežih jagoda naseckanih na sitnije komadiće
Postupak:
- Zagrejte rernu na 180 °C i isprskajte modle za mafine dobro uljem u spreju, a ako nemate premažite ih dobro grudvicom margarina i pospite sa tankim slojem brašna, kako se mafini ne bi lepili. Još lakša opcija je da u modle stavite papirne korpice za mafine, jer se tako pouzdano neće lepiti za modle;
- U šolju odmerenog sojinog mleka dodajte jabukovo sirće ili sok od limuna. Ostavite 5 minuta da odstoji i počne lagano da se zgrušava;
- U većoj posudi pomešajte suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U odvojenoj posudi pomešajte ulje, šećer, narendnu koricu limuna i vanila aromu, pa u to dodajte mešavinu sojinog mleka i sirćeta. Sve zajedno dobro promešajte;
- Sada dodajte tečne sastojke u suve sastojke i nežno promešajte, bez snažnih pokreta mućenja. Ne želimo da testo užilavimo, pa ovo pažljivo uradite – sasvim je ok da ostanu manje grudvice brašna u masi;
- Na kraju izuzetno pažljivo umešajte iseckane jagode tako da se lepo rasporede po masi za mafine. Punite modle za mafine, ali nikako da budu pune (možda do 3/4), kako bi imali mesta da porastu;
- Pecite mafine 20-22 minuta, a bockanjem drvenom čačkalicom proverite da li su pečeni;
I na kraju jedan izazov – pokušajte da se suzdržite bar 15-ak minuta dok se mafini ne prohlade pre nego što navalite. Priznajem, meni to do sada nikada nije pošlo za rukom.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.