Kora lubenice nije za bacanje: Otkrijte 4 neverovatna načina kako da je pretvorite u ukusne obroke

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ako je internet dobar u nečemu, onda je to u tome da nas svakodnevno podseća kako da iskoristimo neku namirnicu do kraja, pa čak i njen deo koji obično bacamo. I da, naravno da je to slučaj i sa lubenicom. Koliko puta se desilo da se zasladimo crvenim, sočnim delom, dok kora ostane da stoji sa strane, skuplja mušice i pčele ili direktno završi u kanti?

Ali ono što mnogi ne znaju jeste da upravo ta kora krije benefite za naše zdravlje, ali i za planetu. Iskorišćavanjem kore lubenice smanjujemo otpad, podržavamo zero-waste filozofiju i činimo jedan mali, ali značajan korak ka održivijem životu. Na kraju dana, zašto ne bismo pokušali da maksimalno iskoristimo ono što nam priroda već pruža?

Za one koji vole da pomeraju granice u svom kuvanju i da eksperimentišu, postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

lubenica, kora od lubenice, kora, bostan, voće Foto: Shutterstock

Benefiti kore lubenice

  • Bogata je vlaknima - posebno nerastvorljivim, koji poboljšavaju varenje i podstiču redovnu stolicu. U manjoj meri sadrži i rastvorljiva vlakna, koja pomažu u regulaciji holesterola i šećera u krvi.
  • Sadrži citrulin - aminokiselinu koja može doprineti boljoj cirkulaciji, zdravlju srca i mišićnoj regeneraciji. Neki je čak blendaju pre treninga kao prirodan “pre-workout”.
  • Prepuna je vitamina i minerala - uključujući vitamin C, B6, beta-karoten, cink, fosfor i kalcijum. Sve to u delu lubenice koji obično završi u otpadu.
  • Smanjuje otpad - oko 50% mase lubenice čini kora.
  • Svestrana u kulinarstvu - bilo da volite slano, slatko, ljuto ili kiselo, kora lubenice može se pripremiti na najrazličitije načine.

Kako pripremiti koru lubenice?

Pre svega, važno je dobro oprati lubenicu pre sečenja, jer nož prelazi sa spoljašnjeg dela na unutrašnji. Idealno je koristiti četku za povrće i mlaz hladne vode. Zatim oljušti spoljašnji, tamnozeleni deo i koristi beli sloj između kore i crvene sredine.

Četiri zanimljiva načina da pripremite koru lubenice:

  1. Slatko od kore lubeniceAko volite klasične, nostalgične ukuse, isprobajte ovaj neobičan, a domaći način da sačuvate koru lubenice. Isecite beli deo kore na kockice i potopite ga u vodu sa malo sode bikarbone na 30 minuta, pa isperite. U šerpi prokuvajte šećer i vodu, dodajte koru i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Pred kraj dodajte limunov sok ili kriške limuna, i po želji malo vanile. Kada se slatko ohladi, sipajte ga u sterilne teglice i dobićete slatko koje se savršeno slaže uz palačinke, hleb s puterom ili kao dodatak uz popodnevni čaj.
  2. Pomfrit od kore lubeniceZvuči neverovatno, ali ovaj recept menja pravila igre. Oljuštite zeleni deo kore, secite beli deo na štapiće kao za pomfrit. Uvaljajte ih u mešavinu maslinovog ulja, dimljene paprike, kari začina i malo putera od kikirikija.Ispecite u rerni dok ne porumene. Dobijate hrskavu, slatko-dimljenu grickalicu koja se savršeno slaže sa omiljenim sosom.
  3. Kimči od kore lubeniceAko volite fermentisanu, ljutu hranu, probajte da napravite kimči sa korom lubenice.Iseckajte koru na kockice, pomešajte sa pastom od čili pahuljica, belog luka, đumbira i morske soli. Ostavitite da fermentiše nekoliko dana.Dobićete probiotsku bombu savršenu kao prilog uz pirinač, nudle ili sendviče.
  4. Hladna supa od lubenice i kore (gazpačo)Za osveženje tokom letnjih dana, isprobajte gazpačo sa dodatkom kore lubenice.Izblendajte beli deo kore sa krastavcem, paradajzom, paprikom, belim lukom, maslinovim uljem i malo sirćeta.Dobijćete osvežavajuću, laganu i nutritivno bogatu supu - idealnu za letnji ručak.

Još načina da iskoristite koru lubenice

  • Dodajte je u smuti - blaga i osvežavajuća, savršeno se slaže sa bananom, spanaćem i limunom.
  • Ubacite je u stir-fry - tanko isečena, lepo se karamelizuje uz soja sos i povrće.
  • Iscedite je u sokovniku - daje dodatnu svežinu i vlakna.
  • Kandirajte je - kuvajte u sirupu i sušite za prirodnu poslasticu.
  • Narendajte je u salate - odlično upija dresinge.

Ne samo da je jestiva, već je i funkcionalna - prepuna nutrijenata, laka za pripremu i svestrana u jelima. Sledeći put kad sečete lubenicu, setite se da vam bukvalno pola voća još uvek može koristiti.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari