
Kako da uštedite novac i iskoristite stari hleb: Brzi recepti za svaki dan
U Srbiji je hleb na stolu svakoga dana — i to često više puta dnevno. Kupujemo svež svakoga dana, a nekada ga već sledećeg jutra gledamo sumnjičavo, da bi narednog završio u nekoj kesi - tvrd i zaboravljen. I iako se nekome na prvi pogled ovo može učitniti kao sitnica, bacanje hleba je jedan od običaja koji najviše doprinosi ozbiljnom problemu bacanja hrane.
A mnoga naučna istraživanja upravo upućuju na to da bi hleb itekako trebao da nam bude u fokusu kada je u pitanju bacanje hrane:
- Žitarice su hrana koja se najviše baca na svetskom nivou, računato u odnosu na kalorije.
- Većina bacanja hleba na Zapadu dešava se u domaćinstvima.
- Istraživanja pokazuju da najčešće bacamo hleb samo zato što se ubajatio i nije nam više dovoljno ukusan, a ne zato što se pokvario (na pr. ubuđavio).
Iskorišćavanje ostataka hleba nije važno samo sa aspekta čuvanja resursa koji se troše za proizvodnju (zemljište, voda). Naime, kada nalazimo načine da iskoristimo višak starijeg hleba, mi simbolično iskazujemo i veće poštovanje prema našoj hrani. Zato je upotreba starog hleba u pripremi hrane odlična polazna tačka u borbi protiv problema njenog prekomernog bacanja, a istovremeno i demonstracija toga da je hrana isuviše vredna da bi se njome razbacivali.

A kada govorimo o strategijama da se smanje CO2 emisije povezane sa hranom, nauka je na prva dva mesta stavila:
- Smanjenje bacanja hrane
- Prelazak na većinski biljnu ishranu (ne nužno vegansku ili vegetarijansku).
Kada je, mnogima od nas omiljeni hleb u pitanju, dobra vest je da ga, kada postane „stariji“ - ne morate bacati. Uz malo mašte, možete sa lakoćom od njega napraviti jela koja će vas iznenaditi ukusom, a usput ćete, što neće da škodi - uštedeti i novac.
Evo nekoliko jednostavnih ideja za recepte sa hlebom koje često možemo koristiti (a bazirani su na biljnim namirnicama):
Domaći hrskavi krutoni
Savršeni za salate, supe ili kao grickalica.
Priprema:
- Isecite hleb na kockice.
- Prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dodajte sušene začine po želji (origano, majčina dušica, ruzmarin).
- Pecite na 170-180°C oko 10–15 minuta dok ne postanu zlatni i hrskavi.
Slatki zapečeni dezert od hleba („bread pudding“)
Topao, mirisan i mekan — idealan uz popodnevnu kafu.
Priprema:
- Pocepajte hleb na komade i stavite u pleh.
- U činiji pomešajte biljno mleko po izboru, javorov sirup ili smeđi šećer, vanilu i cimet.
- Prelijte hleb i ostavite ga da upije 10-ak minuta.
- Pecite ga na 180°C dok ne očvrsne, a zatim poslužite uz kockice svežeg voća ili preliven sa malo domaćeg sosa od bobičastog voća.
Slana zapečena posna "pita od hleba"
Odličan način da iskoristite i hleb i zaostalo povrće iz frižidera.
Priprema:
- Iscepkajte ili iseckajte hleb na komade i stavite u pleh.
- Dodajte prethodno proprženo i začinjeno povrće (na pr. pečurke, papriku, spanać).
- Prelijte smesom od biljnog mleka i malo brašna od leblebije (da poveže smesu prilikom pečenja), plus so i začine (kurkuma, biber, paprika, sušeni paradajz).
- Dobro promešajte i pecite u rerni dok ne porumeni.
Panzanela – italijanska salata sa hlebom
Lagano i osvežavajuće jelo koje stari hleb pretvara u pravi specijalitet.
Priprema:
- Hleb usitnite na komade i blago prepecite u rerni da postane hrskav.
- Pomešajte sa iseckanim paradajzom, krastavcem, crnim lukom i svežim bosiljkom.
- Začinite maslinovim uljem, sirćetom, solju i biberom.
- Ostavite na hladnom 10-15 minuta da hleb upije sokove, pa poslužite.
Domaće prezle
Zaboravite kupovne — domaće su i svežije i ukusnije.
Priprema:
- Usitnite hleb i prosušite ga u rerni na nižoj temperaturi, da ne izgori.
- Kada se prohladi usitnite ga u blenderu ili secku.
- Čuvajte prezle u tegli, a po želji dodajte u njih i sušene začine.
Na kraju, podsetićemo vas i na jedan mali trik: Ako imate somun, kiflu ili lepinju koji su se stvrdnuli, umotajte ih u vlažnu krpu i stavite u rernu na nižu temperaturu na nekoliko minuta - postaće meki kao sveže pečeni.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.