Smeđi šećer se lako zgrudnjava, ali postoji jednostavan trik za omekšavanje bez gubitka ukusa

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Smeđi šećer je prirodni zaslađivač dobijen od šećerne repe ili šećerne trske. Većina komercijalnog smeđeg šećera nastaje tako što se beli šećer pomeša sa melasom, gustim, tamnim sirupom koji nastaje kao nusproizvod pri preradi šećera i koji mu daje prepoznatljiv ukus i vlagu. Iako se često pominje razlika između belog i smeđeg šećera, nutritivno gledano ona je zanemarljiva - osnovna razlika je upravo u prisustvu melase, koja smeđem šećeru daje mekšu teksturu i sklonost zgrudnjavanju. Kada se šećer izloži vazduhu, vlaga iz melase isparava, a rezultat su tvrde grudvice i blokovi, pa prilikom pripreme kolača i drugih recepata, to ume izazvati frustraciju.

Beli i Žuti Šećer Foto: Shutterstock

Idealni uslovi za čuvanje

Najsigurniji način da smeđi šećer ostane mekan je korišćenje hermetički zatvorenih posuda. Kvalitetne plastične ili staklene kutije koje dobro dihtuju sprečavaju gubitak vlage.

Iako zvuči primamljivo, frižider nije preporučljiv - hladan vazduh iz njega zapravo ubrzava zgrudnjavanje. S druge strane, zamrzivač može biti korisno rešenje, posebno u suvim sredinama. Bitno je samo da se šećer drži u dobro zatvorenoj posudi i da se pre upotrebe pusti da dostigne sobnu temperaturu.

Tako pravilno čuvan smeđi šećer  može ostati upotrebljiv i do dve godine.

Kako omekšati stvrdnuti šećer

Ako se ipak dogodi da se šećer stvrdne, postoji nekoliko načina da ga vratite u upotrebljivo stanje. Za brže rešenje, možete ga zagrejati u rerni na niskoj temperaturi umotanog u vlažnu krpu ili kratko u mikrotalasnoj. Za sporije, ali sigurnije omekšavanje, dovoljno je staviti u posudu vlažan papirni ubrus - vlaga će postepeno omekšati grudvice bez promena ukusa.

Metode koje treba izbegavati

Česti trikovi, poput stavljanja kriške hleba ili jabuke u posudu sa šećerom, deluju kratkoročno, ali mogu izazvati buđ ili kvarenje ako se zaborave u posudi. Bolje je koristiti sigurne, kontrolisane metode vlage poput vlažnog ubrusa.

šećer kocka Foto: Shutterstock/Eskymaks

Pravilno čuvanje smeđeg šećera je jednostavno, ali zahteva pažnju. Hermetički zatvorene posude, izbegavanje frižidera i korišćenje vlage kada je potrebno omekšati grudvice čine razliku između savršeno mekog šećera i tvrdih blokova. Uz ovakve metode, svaki recept koji zahteva smeđi šećer postaje jednostavniji i precizniji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari