
Pečurke, pasulj i začini: Recept za biljne ćuftice koje osvajaju na prvi zalogaj!
Ako mislite da su biljne ćuftice dosadne, ovaj recept će vas potpuno razuveriti! Bogatstvo ukusa, tekstura i jednostavna priprema učiniće ih omiljenim jelom u vašoj kuhinji. Punog su ukusa, a zahvaljujući pečenim pečurkama, mešavini začina i balzamiko sirćetu koje im daje prijatan kiselkasti ukus, poželećete da ih spremate češće nego što mislite.
Imaju savršenu teksturu - hrskave su spolja, čvrste, ali nežne iznutra. Možete ih staviti na testeninu, u sendviče ili poslužiti sa palentom. Postoji mnogo načina da uživate u ovim ukusnim veganskim ćuftama!
Recept za biljne ćuftice
Sastojci:
- 450 g mešanih šampinjona i bukovača, isečenih na tanke kriške
- 1 šolja oraha
- ½ šolje sitno iseckanog luka
- 2 čena belog luka, izrendana
- ½ kašičice soli, plus još za posipanje
- ½ kašičice mlevenog crnog bibera, plus još za posipanje
- ½ kašičice semenki komorača, tostiranih
- ½ kašičice mlevenog kumina
- ½ kašičice dimljene paprike
- ¼ kašičice mlevene žalfije
- 1 ½ šolje skuvanog crnog pasulja, oceđenog i opranog
- ¼ šolje celih ovsenih pahuljica
- 1 kašika maslinovog ulja, plus još za prelivanje i za tiganj
- 1 kašika paste od paradajza
- 1 kašika lanenog semena
- 1 kašika tamari soja sosa
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- ¾ šolje prezli
- Marinara sos, za posluživanje
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 220°C i obložite pleh papirom za pečenje.
- Stavite pečurke na pleh, prelijte ih maslinovim uljem, pospite solju i biberom, pa ih dobro izmešajte. Ravnomerno ih rasporedite na plehu i pecite 20 minuta, dok ne postanu blago uvijene po ivicama.
- U blender stavite orahe, luk, beli luk, so, biber, seme komorača, kumin, dimljenu papriku i žalfiju. Blendajte dok se ne usitne.
- Zatim, dodajte pečene pečurke, crni pasulj, ovsene pahuljice, maslinovo ulje, paradajz pastu, laneno seme, tamari sos i balzamiko. Blendajte dok se smesa dobro ne sjedini, ali ne previše - treba ostati nekoliko većih komadića pasulja i pečuraka.
- Prebacite smesu u veliku posudu i umesite uz dodavanje prezli. Kašikom odmerite količinu, a zatim rukama oblikujte kuglice.
- Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednje jakoj temperaturi.
- Dodajte veganske ćuftice i pržite ih, okrenuvši ih kako bi se ravnomerno prepržile, dok ne postanu zlatno smeđe, oko 5 minuta.
- Prebacite tiganj u rernu i pecite još 20 minuta, ili dok ćuftice ne postanu čvrste i blago hrskave oko ivica.
- Poslužite sa marinara sosom.
Ostatak ćufti možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 4 dana, ili ih zamrznuti do 3 meseca. Ove ćufte se lepo zagrevaju u mikrotalasnoj pećnici ili u rerni na 200°C, tako ćete izbeći bacanje hrane.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.