
Dimljene punjene pečurke: Ukusan zalogaj sa pasuljem, komoračem i aromatičnim začinima za svaku priliku
Ako tražite ukusan, zdrav i vizuelno privlačan zalogaj za sledeće druženje ili slavlje, ovaj recept za dimljene punjene pečurke je pravi izbor. Ne samo da izgledaju odlično na stolu, već i nude obilje hranljivih sastojaka u svakom zalogaju.
Pečurke su poznate kao prirodan izvor vitamina B, antioksidanata i biljnih vlakana, dok pasulj obezbeđuje kvalitetne biljne proteine i kompleksne ugljene hidrate. Dodavanjem komorača, crvenog luka i aromatičnih začina, dobijate jelo koje je istovremeno lagano i zasito. Idealne su kao predjelo, ali mogu biti i deo laganog obroka uz salatu ili integralni pirinač.
Recept za dimljene punjene pečurke
Sastojci:
- 1 šolja tanko sečenog svežeg komorača (sačuvajte lišće za dekoraciju)
- ¾ šolje deblje sečenog crvenog luka
- ½ konzerve (oko ¾ šolje) pasulja cannellini bez dodatka soli, ispranog i oceđenog
- 2 kašike seckanih urmi (oko 4 komada)
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašičica mlevenog kumina
- ½ kašičice dimljene paprike
- ½ kašičice mlevenog korijandera
- So i biber po ukusu
- 8 do 10 svežih šampinjona, prečnika oko 6 cm
Priprema:
- Zagrejte gril tiganj na srednje jakoj vatri. Pecite komorač i crveni luk 6 do 10 minuta, uz jedno okretanje, dok ne postanu blago zapečeni i omekšali. Ostavite da se malo ohlade, pa ih sitno iseckajte.
- U srednje velikoj posudi izgnječite pasulj viljuškom dok ne dobijete grubu pastu. Dodajte urme, limunov sok, kumin, dimljenu papriku i korijander, pa sve dobro promešajte.
- U smesu dodajte sitno seckani komorač i luk. Začinite po ukusu solju i biberom.
- Uklonite peteljke sa pečuraka i napunite svaki klobuk pripremljenom smesom od pasulja i povrća.
- Vratite punjene pečurke na gril tiganj i pecite 10 do 12 minuta na srednje jakoj vatri, dok pečurke ne omekšaju i ne puste višak tečnosti.
- Po želji, pospite sačuvanim listićima komorača i poslužite dok su tople.
Saveti za savršene punjene pečurke
- Ukoliko nemate gril tiganj: Stavite punjene pečurke na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta.
- Zamena za komorač: Ako niste ljubitelji komorača, možete ga zameniti sa tikvicom ili paprikom, samo vodite računa da ih prethodno ispečete ili prodinstajte.
- Kremastija tekstura: Umesto da pasulj samo izgnječite, možete ga delimično izblendati za još kremastije punjenje.
- Dekoracija: Pored listića komorača, lepo izgleda i sitno seckani peršun ili mirođija za dodatnu svežinu.
Ove dimljene punjene pečurke nisu samo sjajna opcija za goste, već su i odlične kao večera u dvoje, uz čašu vina i laganu salatu. Ako ih jednom probate, sigurno ćete ih praviti ponov
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.