
Zdravi štapići sa pestom od avokada: Kombinacija ukusa, vitamina i hrskavosti za celu porodicu
Ako želite nešto ukusno i zdravo, a može da se posluži kao predjelo, užina ili dodatak glavnom obroku, ovi štapići sa pestom od avokada su prava stvar. Mekani, topli i mirisni, obogaćeni kremastim avokadom, svežim bosiljkom i mladim keljom, spajaju nutritivne vrednosti sa užitkom u svakom zalogaju. Avokado je odličan izvor zdravih masti koje pomažu srcu, dok kelj i bosiljak doprinose vitaminima i antioksidansima. A kad ih pospete veganskim “parmezanom” od oraha i nutritivnog kvasca, dobijate savršenu hrskavo-kremastu kombinaciju.
Recept za štapiće sa pestom od avokada
Sastojci za testo:
- 1 ½ šolja tople vode
- 1 kašika šećera
- 2 ¼ kašičice suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica italijanskog začina
- 2 ¾ šolje brašna za hleb
- ¾ šolje integralnog brašna
Za veganski “parmezan” preliv:
- ¾ šolje mlevenih oraha
- 3 kašike nutritivnog kvasca
- ¾ kašičice soli
- ¼ kašičice belog luka u prahu
Za avokado pesto:
- ½ šolje svežeg bosiljka (pakovano)
- ½ šolje svežeg kelja (pakovano)
- 1 veliki avokado
- 3 čena belog luka
- ¼ šolje tostiranih pinjola
- 1 ½ kašike limunovog soka
- 3 kašike vode
- 1 kašika veganskog parmezana
- ¼ kašičice soli
Priprema testa:
- Umutite toplu vodu, šećer i kvasac i ostavite da odstoji 10 minuta dok ne počne da se peni.
- U mikseru, polako dodajte kvasac/vodu i 2 šolje brašna za hleb i integralnog brašna. Mešajte dok ne nestanu suvi delovi.
- Pokrijte i ostavite testo da odmara 10-20 minuta.
- Dodajte ostatak brašna dok ne dobijete čvrstu, glatku kuglu.
- Pokrijte i ostavite da naraste 1 sat na toplom mestu.
Priprema veganskog “parmezana”:
- Sve sastojke izmešajte u blenderu ili multipraktiku dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
Priprema avokado pesta:
- Sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu.
Priprema štapića:
- Nakon što testo naraste, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i zamesite dok ne postane glatko i elastično.
- Podelite testo na dva dela (jedan deo možete sačuvati umotan u foliju za kasnije).
- Razvucite preostali deo u pravougaonik i stavite na papir za pečenje.
- Namažite pesto ravnomerno, pospite veganskim parmezanom i pecite na 230°C oko 15 minuta.
- Isecite na štapiće i poslužite dok su topli.
Saveti i trikovi
- Avokado: Birajte mekane, ali ne prezrele plodove da pesto ne bi bio previše tečan.
- Kelj: Ako želite blaži ukus, uklonite debele stabljike i koristite samo listove.
- Pinjoli: Lagano ih tostirajte u tiganju pre miksanja, to pojačava ukus.
- Testo: Za dodatnu teksturu, možete dodati malo integralnog brašna i posuti površinu semenkama pre pečenja.
- Čuvanje: Štapiće možete držati u hermetički zatvorenoj kutiji do 2 dana. Za kasnije, pesto možete zamrznuti u malim porcijama.
Ovi štapići su idealni kada želite da impresionirate goste ili da pripremite zdravu užinu za celu porodicu. Sa kombinacijom avokada, bosiljka i orašastih plodova, svaki zalogaj je prava mala bomba ukusa i zdravlja.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.