Zdravi štapići sa pestom od avokada: Kombinacija ukusa, vitamina i hrskavosti za celu porodicu

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako želite nešto ukusno i zdravo, a može da se posluži kao predjelo, užina ili dodatak glavnom obroku, ovi štapići sa pestom od avokada su prava stvar. Mekani, topli i mirisni, obogaćeni kremastim avokadom, svežim bosiljkom i mladim keljom, spajaju nutritivne vrednosti sa užitkom u svakom zalogaju. Avokado je odličan izvor zdravih masti koje pomažu srcu, dok kelj i bosiljak doprinose vitaminima i antioksidansima. A kad ih pospete veganskim “parmezanom” od oraha i nutritivnog kvasca, dobijate savršenu hrskavo-kremastu kombinaciju.

Recept za štapiće sa pestom od avokada

Sastojci za testo:

  • 1 ½ šolja tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 2 ¼ kašičice suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica italijanskog začina
  • 2 ¾ šolje brašna za hleb
  • ¾ šolje integralnog brašna

Za veganski “parmezan” preliv:

  • ¾ šolje mlevenih oraha
  • 3 kašike nutritivnog kvasca
  • ¾ kašičice soli
  • ¼ kašičice belog luka u prahu

Za avokado pesto:

  • ½ šolje svežeg bosiljka (pakovano)
  • ½ šolje svežeg kelja (pakovano)
  • 1 veliki avokado
  • 3 čena belog luka
  • ¼ šolje tostiranih pinjola
  • 1 ½ kašike limunovog soka
  • 3 kašike vode
  • 1 kašika veganskog parmezana
  • ¼ kašičice soli

Priprema testa:

  1. Umutite toplu vodu, šećer i kvasac i ostavite da odstoji 10 minuta dok ne počne da se peni.
  2. U mikseru, polako dodajte kvasac/vodu i 2 šolje brašna za hleb i integralnog brašna. Mešajte dok ne nestanu suvi delovi.
  3. Pokrijte i ostavite testo da odmara 10-20 minuta.
  4. Dodajte ostatak brašna dok ne dobijete čvrstu, glatku kuglu.
  5. Pokrijte i ostavite da naraste 1 sat na toplom mestu.

Priprema veganskog  “parmezana”:

  1. Sve sastojke izmešajte u blenderu ili multipraktiku dok ne dobijete mrvičastu teksturu.

Priprema avokado pesta:

  1. Sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu.

Priprema štapića:

  • Nakon što testo naraste, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i zamesite dok ne postane glatko i elastično.
  • Podelite testo na dva dela (jedan deo možete sačuvati umotan u foliju za kasnije).
  • Razvucite preostali deo u pravougaonik i stavite na papir za pečenje.
  • Namažite pesto ravnomerno, pospite veganskim parmezanom i pecite na 230°C oko 15 minuta.
  • Isecite na štapiće i poslužite dok su topli.

Saveti i trikovi

  • Avokado: Birajte mekane, ali ne prezrele plodove da pesto ne bi bio previše tečan.
  • Kelj: Ako želite blaži ukus, uklonite debele stabljike i koristite samo listove.
  • Pinjoli: Lagano ih tostirajte u tiganju pre miksanja, to pojačava ukus.
  • Testo: Za dodatnu teksturu, možete dodati malo integralnog brašna i posuti površinu semenkama pre pečenja.
  • Čuvanje: Štapiće možete držati u hermetički zatvorenoj kutiji do 2 dana. Za kasnije, pesto možete zamrznuti u malim porcijama.

Ovi štapići su idealni kada želite da impresionirate goste ili da pripremite zdravu užinu za celu porodicu. Sa kombinacijom avokada, bosiljka i orašastih plodova, svaki zalogaj je prava mala bomba ukusa i zdravlja.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari