Eksplozivna voćka koja šokira ukusom: Napravite najluđi brzi džem od brusnica
Nedavno sam u jednom od većih Maksi marketa naišla na pakovanja svežih brusnica. Priznajem da sam prvi put u životu videla uživo sveže brusnice, pa sam se prijatno iznenadila. Naravno, odmah sam pazarila jedno pakovanje od 500 g u kome se nalazila prilična količina brusnica, jer su one, na moje iznenađenje, veoma veoma lagane. Imaju izrazito crvenu, dosta tvrdu opnu, a u sredini su verovali ili ne beličaste, prilično suve i šupljikaste. Izrazito su kisele, ali i neobične po tome što skoro da ne sadrže ni malo soka u sebi, što je vrlo neobično za jednu voćku. Suočena sa ovim pravim rebusom od voća morala sam da se angažujem da istražim kako mogu da ih upotrebim kad već ne mogu da ih pogrickam (mislim mogu al’ nije baš neki doživljaj).
Inače, kada su u pitanju nutritivni benefiti, brusnica se među voćem nalazi na samom vrhu. I ne samo da su ovi mali crveni biseri nutritivni šampioni, već dodaju neverovatno eksplozivan ukus svemu, bilo da su to slatka ili slana jela. Od moćnijih nutrijenata ističu se po sadržaju antioksidanasa, vitamina C i vlakana i pružaju sjajnu podršku našem imunom i probavnom sistemu. Ipak, brusnice su svakako najpoznatije po tome što sadrže supstance koje pomažu u sprečavanju bakterija da se nasele u unutrašnjem zidu našeg urinarnog trakta. Njihova jarka crvena boja dolazi inače od antocijanina, moćnog antioksidansa kada je u pitanju borba protiv upalnih procesa u organizmu i uopšte očuvanje zdravlja.
Činjenica da su brusnice iznutra šupljikaste omogućava im i da lako plutaju u vodi. A zašto je ovo uopšte bitno? Pa, verovali ili ne, brusnice se beru tako što se udubljenja na terenima na kojima se gaje preplave vodom, a onda one pošto plutaju isplivaju na površinu i tako se lako oberu.
Jedna od prvih ideja mi je bila da od njih napravim džem, pa sam istražujući na Internetu pronašla da se brusnice lepo uparuju sa koricom narandže i cimetom. Ovo mi se učinilo kao divna ideja, pa sam rešila da je testiram. Malo je reći da je džemić ispao sjajno, već bih pre rekla da me je oduvao ukusom! Toliko da sam ubrzo otišla da kupim i drugo pakovanje da ga napravim ponovo. Za razliku od drugog voća od koga se priprema džem, brusnice su zanimljive i po tome što skoro da ne ispuštaju nikakvu tečnost dok se kuvaju tako da je potrebno čak dodavati im pomalo vode, jer se džem vrlo brzo zgušnjava.
Razlog tome je i što brusnice sadrže veliku količinu pektina, što ih čini neverovatno pogodnim za pravljenje džemova, ali i raznih sosova kojima će ne samo dati na ukusu već i doprineti zgušnjavanju, odnosno želiranju. Drugi put sam kupljene brusnice pomešala pola-pola sa smrznutim višnjama tako da sam napravila mešani džem od brusnica i višanja, koji je takođe ispao fantastično. Evo brzog recepta, za čiju pripremu ne treba više od 15-ak minuta, pa ako naiđete na sveže brusnice nemojte oklevati da ih kupite i napravite ovu divotu…
Za brzi džem od svežih brusnica i višanja potrebno je:
- 200 g svežih brusnica
- 200 g zamrznutih višanja (bez koštice)
- 100 g šećera (ili malo više, ako procenite da vam je prekiselo)
- Narendana kora od jedne narandže
- 1/2 kašičice cimeta
- Malo vode - količina po potrebi
Stavite obe vrste voća u manju šerpu i pospite šećerom, pa dodajte malo vode (možda 1/4 šolje). Kada voće provri, smanjite vatru pa povremeno promešajte i po potrebi dodajte još malo vode. Brusnice će vrlo brzo početi da se naduvavaju i da im puca opna. Dok ih mešate, one koje su napukle blago pritiskajte varjačom ili kašikom, tako da im izađe sadržaj koji će brzo početi da zgušnjava džem. Višnje u džemu nemojte pritiskati kako bi ostale cele, što mu daje dodatnu lepotu. Polako mešajte i pritiskajte napukle brusnice i kada su sve popucale i džem dobio gustinu koju želite, skinite ga sa vatre. Imajte u vidu da će brusnice nastaviti da želiraju i nakon hlađenja džema, pa će se on i dodatno zgusnuti. Zato tokom kuvanja dodajte po želji još po malo vode ako ne želite jako gust džem.
Šokiraćete se na kraju kada vidite boju gotovog džema! Meni se čini da nikada nisam videla drečaviju crvenu boju u svom životu. Alal vam vera brusnice, pravo ste čudo od voća! Na palačinkama, tostiranom hlebu, uz kombinaciji sa namazima od orašastih plodova, kao dodatak za ovsenu kašu – neki su od načina na koji možete uživati u eksploziji ukusa brusnica u kombinaciji sa aromom narandže i cimeta.
Inače isprobala sam brusnice i u veganskim mafinima i to je opet bio pun pogodak. Ali o tome nekom drugom prilikom…
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.