Nar kao supervoće: Od jačanja imuniteta do zaštite od UV zračenja

   ≫   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Nar je voće koje odavno fascinira svojom jedinstvenom lepotom i ukusom. Njegova bogata crvena boja i sočne semenke čine ga ne samo vizuelno privlačnim, već i izuzetno korisnim za naše zdravlje. Potiče iz regiona koji obuhvata Iran, severnu Indiju i Mediteran, gde se uzgaja već hiljadama godina. To je listopadni grm koji može doseći visinu od 5 do 8 metara. Jednom ubran, plod nara više ne sazreva i ukoliko je kora netaknuta, njegova svežina se može sačuvati tokom nekoliko nedelja.

Zdravstveni benefiti nara

Njegovi plodovi bogati su vrednim nutrijentima:

  • sadrže minerale kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum koji pozitivno deluju na srce, cirkulaciju i krvni pritisak, nervni sistem i koštani sitem
  • bogati su gvožđem i cinkom, vlaknima i vitaminima iz grupe B, taninima, fenolnim kiselinama, flavonoidima, antocijanima i organskim kiseinama.
nar voće Foto: Pixabay

Moćni antioksidansi i protivupalna svojstva

Nar je bogat elagitaninima, bioaktivnim polifenolima koji se nalaze u kori i semenkama. Ove supstance imaju snažna antiinflamatorna svojstva, pomažući u smanjenju upala u organizmu. Kada se nar konzumira u obliku soka, elagitanini se apsorbuju efikasnije, doprinoseći ukupnom zdravlju.

Podrška zdravlju creva i imunog sistema

Ljudsko telo sadrži preko 100 triliona bakterija u crevima - neke su korisne, dok druge mogu biti štetne. Dr David Heber, osnivač Centra za ljudsku ishranu na UCLA (University of California, Los Angeles), ističe da nar sadrži supstance koje sprečavaju razvoj loših bakterija u crevima, što može smanjiti rizik od probavnih problema poput mučnine, dijareje i bolova u stomaku. Pored toga, vitamin C i drugi hranljivi sastojci iz nara jačaju imunitet i pomažu telu u borbi protiv infekcija.

Zaštita kože od UV zračenja

Studije su pokazale da konzumacija soka od nara može delovati kao prirodna unutrašnja zaštita kože. Istraživanje sprovedeno na ženama koje su pile sok od nara tokom 12 nedelja pokazalo je da je njihova koža postala otpornija na oksidaciju izazvanu UV zračenjem. Oksidativni stres može narušiti funkciju ćelija kože, uzrokujući ubrzano starenje i povećavajući rizik od bolesti poput raka kože.

Nar i zdravlje mozga

Kako starimo, oksidativni stres može negativno uticati na funkcije mozga, dovodeći do gubitka pamćenja i kognitivnih sposobnosti. Studija u kojoj su učestvovali sredovečni i stariji ispitanici pokazala je da redovna konzumacija soka od nara može poboljšati kratkoročno i dugoročno pamćenje, pomažući u očuvanju moždanih funkcija.

Dodatni benefiti nara 

  • Poboljšava zdravlje srca i krvnih sudova
  • Sadrži fitohemikalije sa potencijalnim antikancerogenim dejstvom
  • Podržava zdravlje urinarnog trakta
  • Poboljšava varenje i podržava crevnu mikrofloru
  • Pomaže u povećanju izdržljivosti i fizičke energije
  • Ima antimikrobna svojstva koja mogu doprineti zdravlju desni i smanjenju lošeg zadaha
  • Može poboljšati cirkulaciju kod muškaraca i smanjiti probleme sa erektilnom disfunkcijom zahvaljujući proizvodnji azotnog oksida, koji širi krvne sudove i poboljšava protok krvi

Primeri recepata sa narom

Kremasti potaž od šargarepe

potaz Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • ¼ šolje indijskih oraha
  • 1 srednji crni luk, isečen na kockice
  • 1 ½ šargarepe, isečene na kockice
  • 1 crvena paprika, isečena na kockice
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
  • 1 grančica svežeg timijana
  • 1 veliki list žalfije
  • 4 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 kašika soka od limuna
  • So i biber, po ukusu
  • ½ šolje svežih semenki nara
  • 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna

Priprema:

  1. U maloj posudi prelijte indijske orahe sa ½ šolje tople vode i ostavite da odstoje 20 minuta. Nakon toga, zajedno sa vodom, prebacite ih u blender i blendajte dok ne dobijete glatku kremu. Ostavite sa strane.
  2. U šerpi pomešajte luk, šargarepu, crvenu papriku, ruzmarin, timijan, žalfiju i beli luk. Dodajte ½ šolje vode i dinstajte na srednjoj vatri 15 do 20 minuta, dok šargarepa ne omekša.
  3. Sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se povrće malo prohladi (oko 10 minuta). Uklonite grančice ruzmarina i timijana. Prebacite povrće u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smesu.
  4. Vratite pasiranu smesu u šerpu, dodajte 3 šolje vode i limunov sok. Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim ostavite da supa provri.
  5. Sipajte potaž u činije, prelijte kremom od indijskih oraha i ukrasite semenima nara i seckanim peršunom.

Čokoladni puding sa avokadom i narom

Sastojci:

  • 2 zrela avokada, prepolovljena, bez koštica i oljuštena
  • 2 zrele banane
  • ¾ do 1 šolja nezaslađenog, neutralnog biljnog mleka
  • ½ šolje nezaslađenog kakao praha
  • 6 urmi, očišćenih od koštica i iseckanih
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ½ kašičice rendane kore pomorandže + malo više za dekoraciju
  • ½ šolje semenki nara
  • Kriške pomorandže (za dekoraciju)

Priprema:

  • U blenderu ili seckalici sjediniti prvih sedam sastojaka (zaključno sa rendanom korom pomorandže). Miksati dok se ne dobije glatka i kremasta smesa, po potrebi dodajući još mleka kako bi se postigla željena konzistencija.
  • Kašikom rasporediti smesu u šest malih šolja ili činijica za serviranje. Pokriti i ostaviti u frižideru da se hladi najmanje 4 sata.
  • Pre služenja posuti semenke nara preko pudinga. Po želji, dodatno ukrasiti rendanom korom pomorandže i kriškama pomorandže.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari