Jedna jabuka se posebno izdvaja: Ova sorta ima najviše vlakana, antioksidanasa i koristi za creva

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Jabuke su jedno od najčešće konzumiranih voćki na svetu - jednostavne, pristupačne i hranljive. Bez obzira na to da li ih jedemo sveže, dodajemo u salate ili koristimo za pripremu raznih jela i poslastica, teško je pogrešiti s jabukom. Ipak, među brojnim sortama koje se razlikuju po boji, ukusu i teksturi, postavlja se pitanje - da li su sve jabuke jednako zdrave?

Jabuke, voćnjak Foto: Shutterstock

Zašto su jabuke tako dobre za naše zdravlje?

Pre svega, jabuke su bogate vlaknima, vitaminima (posebno vitaminom C), antioksidansima poput polifenola i flavonoida, i sadrže prebiotska vlakna poput pektina, koja hrane korisne bakterije u našim crevima. Sve ovo zajedno doprinosi boljoj probavi, jačem imunitetu, zdravlju kože, srca i čak mentalnoj ravnoteži.

Takođe, jabuke sadrže kvercetin, prirodni biljni antioksidans koji može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, a ima i antihistaminsko dejstvo, što znači da može pomoći i kod alergija.

Dijetetičari se slažu oko jedne stvari: najviše koristi od jabuke dobijamo kad je jedemo sirovu i s korom, jer se baš u kori nalazi najveći deo antioksidanasa i vlakana. Termička obrada, pogotovo kuvanje, može smanjiti sadržaj vitamina C jer je osetljiv na toplotu i rastvorljiv u vodi.

1. Crveni delišes - bogata crvena boja, bogat sadržaj antioksidanasa

Ova sorta je prava crvena ikona među jabukama - njen intenzivni pigment ima svoju funkciju. Što je jabuka tamnija, to više sadrži antocijanidina, moćnih antioksidanasa koji štite ćelije od oštećenja i smanjuju upale u telu.

Crveni delišes takođe sadrži epikatehin, flavonoide i čak preko 28 bioaktivnih jedinjenja. U nekim istraživanjima je pokazano da ima najviše kalcijuma u poređenju sa drugim sortama, što je važno za zdravlje kostiju i zuba.

2. Greni Smit - zelena, kisela i dobra za creva i šećer u krvi

Greni Smit je poznata po svom kiselkastom ukusu i hrskavoj teksturi. Nema antocijanidine jer nema crveni pigment, ali zato ima visok sadržaj nerastvorljivih vlakana i pektina, što je čini odličnom za zdravu crevnu floru.

Neka istraživanja pokazuju da može pomoći u regulaciji telesne težine jer podstiče razvoj zdravih bakterija koje su češće prisutne kod vitkijih osoba. Takođe, ima najmanje šećera među jabukama (oko 9,6g na 100g), pa je dobar izbor za one koji vode računa o unosu šećera.

3. Zlatni delišes - žuta jabuka sa karotenoidima i mineralima

Zlatna boja ove jabuke potiče od karotenoida, antioksidanasa koji su korisni za oči, kožu i srce. Iako sadržaj polifenola može varirati u zavisnosti od podneblja u kojem je uzgajana, u nekim regijama se ističe visok sadržaj epikatehina i hlorogenske kiseline.

Sadrži i minerale poput gvožđa, cinka i kalijuma, a kalijum je ključan za normalnu funkciju mišića i srca.

4. Fudži - slatka i hrskava, ali i moćna za srce i jetru

Fudži jabuka se često bira zbog ukusa, ali iza tog slatkog primera krije se ozbiljna nutritivna snaga. Ima izuzetno visok sadržaj polifenola, a neka istraživanja pokazuju da može pomoći u regulaciji holesterola, zaštiti jetre i boljoj kontroli glukoze.

Kod miševa, ekstrakt Fudži jabuka je pokazao efekat sličan poboljšanju insulinske osetljivosti, što je obećavajuće za istraživanja kod dijabetesa tipa 2.

5. Gala - diskretna ali moćna za srce

Gala jabuke su slatke, nežne i bogate katehinima, vrstom antioksidansa koji smanjuju upalne procese povezane sa gojaznošću. U jednoj studiji je konzumacija tri Gala jabuke dnevno smanjila markere upale kod ljudi sa viškom kilograma.

Takođe, u istraživanju na miševima, sok od Gala jabuka je smanjio ukupni i LDL (“loš”) holesterol, a povećao HDL (“dobar”) holesterol.

Ne postoji “najbolja” jabuka, postoji najbolja za vas

Svaka jabuka je dragocena na svoj način. Neke su bolje za antioksidanse, druge za probavu ili šećer u krvi. Najvažnije je da ih jedete redovno, u što raznovrsnijim bojama i vrstama, i što manje prerađene.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari