
Crveni kupus često zanemarujemo: Pripremljen na ove načine će vas oduševiti
Sezona kupusa nam polako stiže. U Srbiji odlično poznajemo zeleni kupus i koristimo ga na razne načine, od sarme do kiselog kupusa. Ali njegov koloritniji „brat“ – crveni kupus – mnogo ređe nalazi mesto na našoj trpezi. I to je prava šteta, jer on ne samo da u sebi krije pravu riznicu zdravlja, već i pruža fantastične kulinarske mogućnosti.
Zašto je kupus toliko zdrav?
Kupus spada u porodicu kupusnjača, krstašica ili „krusifera“ (gde su i brokoli, karfiol, prokelj…) - porodici povrća koja izuzetno puno izučavana kada je u pitanju prevencija bolesti. Brojne naučne studije su potvrdile sledeće benefite povrća koje pripada ovoj porodici:
- sadrže glukozinolate, biljne jedinjenja koja se pretvaraju u izotiocijanate (među njima je čuveni sulforafan) – moćne supstance protiv raka,snižavaju krvni pritisak i holesterol,
- jačaju imuni sistem i deluju protivupalno,
- bogate su vlaknima, pa hrane naš mikrobiom i tako štite naše probavno zdravlje.
Crveni ili običan zeleni kupus, šta odabrati?
Zeleni kupus je više uobičajen u srpskoj kuhinji, ali crveni kupus ima jednu važnu prednost – prisustvo antocijanina, pigmenta koji mu daju ljubičastu boju, a koji u organizmu deluje kao snažan antioksidans. Ova supstanca je povezana sa zaštitnim efektima na - srce, krvne sudove i mozak. Takođe, crveni kupus sadrži i nešto više vitamina C u odnosu na zeleni. Dakle, crveni kupus nije samo lepši na oko, već je još jači saveznik zdravlja.

Kako koristiti crveni kupus?
Evo nekoliko brzih i preukusnih, a vrlo praktičnih ideja kako da ga uvedete češće u jelovnik:
1. Salata sa crvenim kupusom i sočivom
- Spojiti tanko narendan crveni kupus, crveni luk, skuvano i oceđeno braon ili crno sočivo, pečeni batat u kockicama i šaku naseckanih oraha.
- Preliti dresingom umućenim od kašičice senfa, maslinovog ulja, limuna ili jabukovog sirćeta i soli i bibera po ukusu.
Dobićete zasitnu i nutritivno bogati biljni obrok – obilje boja i hrskavost u jednoj činiji!
2. Pečeni crveni kupus (sa tahini miso dresingom)
- Iseći glavicu crvenog kupusa na debele „šnite“ ili preseći uzduž celu glavicu kroz koren na osmine („wedges“).
- Premazati komade crvenog kupusa maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti, posuti kimom ili majčinom dušicom.
- Peći u rerni na 180-200°C 30-ak minuta dok ivice ne postanu karamelizovane.
Tahini miso dresing:
- 2 kašike tahinija
- 1 kašičica svetle miso paste
- sok od pola limuna
- 1 kašika javorovog sirupa ili agave
- Malo ljutog sosa po želji
- malo tople vode da se sos razredi do željene gustine
Umutiti sastojke za dresing viljuškom dok ne postane kremast, pa razrediti toplom vodom do željene gustine. Rezultat je slatko-slan, bogat i kremast dodatak koji savršeno zaokružuje jelo. Kada se kupus izvadi iz rerne, preliti ga dresingom i posuti seckanim peršunom ili pečenim susamom. Ovo je jednostavan prilog, koji zaista ima i izgled i ukus - jela iz restorana.
3. Brzo kiseljenje crvenog kupusa
- Iseckati kupus na tanke trake, oprati, pa njime napuniti veliku teglu.
- Preliti vrelim prokuvanim rastvorom belog vinskog sirćeta, vode, soli i malo šećera (mera za rastvor je – 1 šolja vode, 1 šolja sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera).
- Ostaviti crveni kupus u tegli da odstoji u rastvoru u frižideru najmanje nekoliko sati ili preko noći.
Brzo ukiseljen crveni kupus može stajati danima u frižideru, a savršen je dodatak za sendviče, vege burgere, wrap-ove ili obrok salate.
4. Pasta sa „raguom“ od crvenog kupusa
- Na maslinovom ulju propržiti crni luk i beli luk.
- Dodati tanko nasečen crveni kupus, začiniti solju, biberom, majčinom dušicom i podliti sa malo povrtnog bujona i balzamika.
- Krčkati oko 20 minuta dok kupus ne omekša i postane slatkast.
- Pomešati sa skuvanom testeninom i poslužiti posuto parmezanom (bilo u običnoj ili biljnoj verziji).
Neobičan, ali izuzetno ukusan biljni „ragu“ sa makaronima.
Nutritivni savet: Kako god da termički obrađujete crveni kupus, dodajte mu i malo maslinovog ulja – zdrave masti pomažu da se antioksidansi poput antocijanina i vitamina A bolje apsorbuju u organizmu.
Crveni kupus možda nije deo naših tradicionalnih navika, ali njegova boja, ukus i nutritivna vrednost zaslužuju da mu damo više prostora na stolu. Bilo da ga jedete sirovog, pečenog, ukiseljenog ili čak u pasti – on sigurno može da obogati vašu ishranu i učiniti je i zdravijom i zanimljivijom.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.