Zašto je mudro izbegavati tunjevinu: Evo recepta iz biljnog carstva za odličnu alternativu

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Kod nas je, čini mi se, vrlo rašireno uverenje da je konzervirana tunjevina skoro pa sinonim za zdrav obrok. Zbog evidentno visokog sadržaja proteina i jednostavne pripreme, izuzetno često se pojavljuje u fitnes receptima, salatama i brzim obrocima. Na svojim profilima forsiraju je i mnogi influenseri koji promovišu zdrav stil života. Ali, da li je tunjevina zaista idealan izbor? Izgleda ne baš, kao što se čini na prvi pogled, jer nauka navodi nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da budemo i oprezni i umereni sa korišćenjem tunjevine…

4 razloga zašto treba da budemo oprezni sa tunjevinom

  1. Sadržaj žive – Tuna je riba koja se nalazi visoko u lancu ishrane, pa tokom svog veka morskog predatora u sebi akumulira velike količine žive. Unos veće količine ovog teškog metala može biti štetan za mozak, a naročito kod trudnica i dece.
  2. Zagađenje okeana i prekomerni izlov – Tuna spada među najugroženije vrste riba zbog prekomernog i intenzivnog komercijalnog ribolova. Ovakva praksa koristi metode koji uništavaju čitave morske ekosisteme, što ugrožava zdravlje okeana, a svi znamo da su oni - „pluća naše planete“.
  3. Prisustvo mikroplastike – Riba iz okeana sve više sadrži mikroplastiku i druge zagađivače, koje i mi unosimo jedući ih. Ne zovu se bez razloga okeani i - „kanalizacijom čovečanstva“.
  4. Biljni izvori proteina po naučnim studijama imaju još veće benefite za zdravlje: Leblebije, tofu, sočivo i druge biljne namirnice ne samo da sadrže dovoljno proteina, već su bogate i vlaknima i fitonutrijentima i ne sadrže holesterol.

Međutim, treba pomenuti i još jedan argument protiv prekomernog korišćenja tunjevine, a to je – etika i saosećanje. Naime, industrija izlova ribe, iako manje vidljiva od kopnene mesne industrije, podrazumeva veliku patnju životinja – prilikom hvatanja i gušenja, dok su metode izlova tune često izuzetno krvoločne i jezive za gledanje.

leblebija, leblebije Foto: Shutterstock

Alternativa tunjevini postoji u biljnom carstvu – i to kremasta, zdrava, ukusna i visoko-proteinska

Srećom, postoji ukusna, kremasta i visoko-proteinska alternativa – „a la tuna“ namaz od leblebija koji neverovatno podseća na tunjevinu po teksturi, a mnogima se svidi čak i više! Usput je ovo i pristupačniji obrok, jer je konzerva leblebija obično znatno jeftinija od konzerve tunjevine. I nemojte nikako ovu ideju odbacivati, a da je ne probate, jer će vas najverovatnije vrlo prijatno iznenaditi.

Recept – veganski „a la tuna“ namaz od leblebija

Osnova ovog namaza su naravno leblebije, ali tu su i dva dodatka koja daju izuzetno fini „šmek“, a to su – kapari i nori alga u prahu. Kapare redovno kupujem u Lidlu (mala teglica), a u pitanju je izuzetno aromatična mediteranska biljka poznata po visokom sadržaju antioksidanasa, polifenola i vlakana – pravi mali rezervoar supstanci povezanih sa blagodatima za dugovečnost i zdravlje.

Listove nori algi (koji se koriste za suši) možete naći u svim zdravim hranama i za potrebe ovog namaza dovoljno je oko  ½ jednog lista usitniti makazama, ili (kao ja na primer) samleti u prah u malom mlinu za kafu ili začine. Ovaj izuzetno zdrav i hranljiv prah od algi sa mirisom mora možete po potrebi koristiti kao dodatak svim jelima kojima želite dodati "morski šmek", ali bez upotrebe morskih stvorenja (meni se sjajno pokazao na primer u španskoj paelji, kao zamena za račiće).

Dakle, evo kako pripremiti „a la tuna“ namaz od leblebija kojim bi lako mogli nekog prevariti da je napravljen od tune:

Potrebno je:

  • 1 konzerva leblebija (ocediti i isprati)
  • 2 kašike posnog majoneza
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 veći kiseli krastavac ili 2-3 manja (vrlo sitno iseckan)
  • 1 kašika crvenog luka (vrlo sitno iseckanog)
  • 1 kašičica kapara (isitniti) – možete preskočiti, ako nemate
  • So i biber po ukusu
  • Prstohvat morske alge nori u prahu (za “riblji” šmek – opciono, ali izuzetno ukusno i zdravo).

U dubljoj posudi izgnječite leblebije viljuškom ili nekom zgodnom presom (na pr. za beli luk ako imate). Nemojte stavljati leblebije u blender, da bi ostala tekstura, jer ćete u suprotnom dobiti – humus. Kada izgnječite leblebiju dodajte sve ostale sastojke i dobro promešajte. Po potrebi prilagodite svom ukusu količinu začina, pa dodajte još limuna ili majoneza za željenu gustinu i teksturu. Ukoliko volite, zaljutite namaz nekim ljutim sosom.

Ovaj „a la tuna“ namaz od leblebija je odličan:

  • Kao namaz za hleb ili tost, odnosno punjenje za sendviče
  • U tortilji kao wrap - uz dodatak kriški paradajza, zelene ili ajsberg salate ili avokada
  • Kao osvežavajuće letnje „meze“ uz integralne krekere i hrskavo sveže povrće.

Imajte na umu da ako ovaj namaz napravite unapred, on može stajati u frižideru 3-4 dana, a ukusi postaju još intenzivniji kada odstoji.

Umesto da se stalno i bez preispitivanja oslanjamo na konzerviranu tunjevinu kao „zdrav“ izbor, hajde da probamo i biljne alternative koje ne samo da su bolje za nas i planetu, već su i fantastičnog ukusa. Ako isprobate ovaj namaz od leblebija – u to ćete se, ne sumnjamo, i sami uveriti.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari