
Koren celera: Zašto ovo skromno povrće zaslužuje svojih pet minuta slave?
U Srbiji se preferira domaća, tradicionalna hrana – kuvana jela, supe, variva… ali često je sve to obilno „pojačano“ mesom, mlečnim proizvodima i mastima. Povrće je tu obično samo dodatak, a retko glavna zvezda obroka. Iako na našem tržištu ima i lokalnih i jeftinih zdravih namirnica koje kriju ogroman potencijal – samo ih treba ponovo otkriti.
Jedna od njih je koren celera - povrće koje svi znamo, ali malo ko ga zaista koristi. Najčešće završi u nekoj supi ili čorbici, ali retko kada mu damo priliku da zablista na tanjiru. A zapravo, ovaj skromni koren ima sve - zanimljiv ukus, odličnu teksturu i impresivne zdravstvene koristi.
Zašto bi trebalo češće da jedemo koren celera?
Koren celera je srodnik stablastog celera, ali se uzgaja zbog svog okruglog, mesnatog korena. Kada se oljušti gruba spoljašnja kora, otkriva se belo, hrskavo meso sa blagim, orašastim ukusom.
Evo zašto je celer svakako vredan pažnje:
- Bogat je vlaknima, koja pomažu varenje i stabilizuju nivo šećera u krvi – posebno važno za sve koji se bore sa insulinskom rezistencijom.
- Niskokaloričan je, a opet zna da zasiti – idealno za one koji žele da smršaju ili održe idealnu liniju.
- Pun je vitamina C i K, antioksidanasa i kalijuma – odlično za imunitet, kosti i zdravlje srca.
- Lokalno je i pristupačno povrće, koje može da zameni skupe uvozne proizvode i smanji naš ekološki otisak.
Ukratko – ovaj skroman koren daje veliki doprinos zdravlju.
Zanimljivosti o celeru:
- Još su stari Grci i Rimljani celer smatrali lekovitom biljkom i žrtvovali ga bogovima.
- Bio je popularan u Evropi mnogo pre nego što je krompir iz južne Amerike pristigao na stari kontinent.
- Odlično se skladišti tokom zime, pa je savršen saveznik za hladne mesece.
Najukusniji načini da pripremite celer koren
Kada se skuva ili ispeče, celer koren postaje iznenađujuće kremast, blagog ukusa i aromatičan. Zato vam donosimo nekoliko jednostavnih, ali preukusnih ideja za pripremu celera:
- Pečeni koren celera – isecite ga na kriške ili kockice, pospite maslinovim uljem, belim lukom i začinima i pecite u rerni dok ne porumeni i lepo se karamelizuje po površini.
- Pire od celera – skuvajte ga, pa izblendirajte sa biljnim mlekom, maslinovim uljem i začinima.
- Salata od celera – nasecite ga na tanke štapiće ili listiće, spustite ga na kratko u kipuću vodu, pa isperite (da malo omekša, ali ostane hrskav) i pomešajte sa dresingom od senfa i biljnog jogurta (ili malo posnog majoneza) uz dodatak soka od limuna (pospite seckanom svežom mirođijom ili peršunom). Ostavite kratko na hladnom da se ukusi povežu.
- Celer „stejk“ (ili "šnicle") – isecite koren celera na debele kriške, premažite ih prelivom od maslinonovog ulja, soli, bibera, dimljene paprike i malo javorovog sirupa, pa lagano ispecite u rerni dok ne omekša i dobije rumeno zlatnu boju. Divno se slaže uz pire od batata i prilog od nekog zelenog povrća (na pr. brokoli ili boranija).
- Krem čorba od celera – kombinujte ga sa prazilukom, malo krompira (ako vam smeta da ukus celera jako dominira) i jabukom za suptilnu slatko-slanu notu.
Jednostavan recept za kremasti pire od celera i belog luka
Sastojci:
- 1 veći koren celera (oko 600 g), oljušten i isečen na kocke
- 3 čena belog luka (pečena ili dinstana da razviju aromu)
- 1–2 kašike maslinovog ulja
- ½ šolje ovsenog ili sojinog mleka (bez arome)
- So, biber i prstohvat muskatnog oraščića
Priprema:
- Kuvajte kocke celera u slanoj vodi 15–20 minuta, dok ne omekšaju. Ocedite i prebacite u blender ili seckalicu.
- Dodajte maslinovo ulje, mleko, beli luk i začine.Izblendirajte dok ne dobijete svilenkast pire.
- Poslužite toplo – uz pečeno povrće, hrskave začinjene pečene leblebije i mešanu zelenu salatu.
Savet: Ako celer prethodno zapečete u rerni pre nego što ga izblendirate, dobićete dublji, orašast ukus.
Ko kaže da je koren celera osuđen da se krije u supi? Dajte mu konačno šansu da zasija! Pečen, pretvoren u kremasti pire ili čak sirov u salati – celer je zapravo „tihi genije“ u svetu povrća. Probajte ga u nekoj novoj ulozi i garantujemo da ćete se prijatno iznenaditi.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.