
Zemlje koje su obožavale meso sada prave prostor za biljne alternative: Nova slika Latinske Amerike
Latinska Amerika se možda na prvu ne povezuje sa veganstvom, jer su meso i roštilj deo svakodnevice i kulture. Ali upravo iz tog razloga zanimljivo je posmatrati kako se stvari menjaju. Ljudi sve više razmišljaju o posledicama svoje ishrane, i to ne samo zbog zdravlja, već i zbog ekologije i etike. Neke od zemalja koje su bile sinonim za govedinu sada otvaraju sve više veganskih restorana, a tradicionalna jela dobijaju svoje biljne verzije.
Latinska Amerika - od mesa do biljnih alternativa
Latinska Amerika je godinama poznata po velikoj konzumaciji mesa. Brazil se nalazi na trećem mestu u svetu po ukupnoj potrošnji mesa, odmah iza Kine i SAD-a, dok je Meksiko na petom mestu. Prema podacima iz 2022. godine (World Population Review), Argentina je čak prva na svetu po konzumaciji teletine i govedine.
U mnogim državama regiona, kao i širom sveta, nacionalna jela se zasnivaju na mesu. Kolumbijska bandeja paisa sadrži govedinu, mleveno meso, chicharrón i chorizo. U Boliviji su popularne salteñas - punjene mesne pite, a u Venecueli pabellón criollo sa goveđim vlaknima deo je svakodnevne ishrane. U Argentini, asado (roštilj) je ne samo nacionalno jelo već i društveni običaj - priprema mesa na otvorenom uz porodicu i prijatelje deo je kulturnog identiteta.

Ekološka svest menja navike
Međutim, poslednjih godina dolazi do promena. Sve više ljudi postaje svesno negativnog uticaja industrije mesa na životnu sredinu - uključujući krčenje šuma i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zbog toga se mnogi odlučuju da prilagode svoju ishranu, čak i ako to znači da se tradicionalna jela pripremaju u novoj, biljnoj verziji.
Uspon plant-based tržišta
U Čileu su biljni proizvodi 2021. godine činili čak 12% ukupnog tržišta hrane, prema istraživanju Veganuary-ja i Mintel Consulting-a. Lokalni brendovi poput Quelp (koji pravi burgere i medaljone od morskih algi) i NotCo (koji koristi veštačku inteligenciju za razvoj biljnih alternativa mesu i mleku) igraju ključnu ulogu. NotCo je čak sarađivao sa Burger King-om na uvođenju biljnih verzija piletine.
I u Brazilu tržište brzo raste - prodaja biljnih proizvoda dostigla je vrednost od 1.1 milijardu reala (oko 169 miliona američkih dolara) u 2023. godini, što je gotovo 40% više nego prethodne godine. Istraživanje Brazilske vegetarijanske asocijacije pokazalo je da bi čak 74% Brazilaca razmotrilo smanjenje ili potpuno izbacivanje mesa iz ishrane, najviše zbog zdravlja.
Biljna ishrana i u srcu mesne kulture
Promene se dešavaju i u Argentini, iako je zemlja poznata po ljubavi prema govedini. Najnoviji podaci pokazuju da biljni proizvodi sada čine oko 6% ukupne prodaje hrane.
Veganska gastronomska scena se razvija širom regiona. Latinska Amerika sada ima preko 10.000 restorana koji su u potpunosti veganski, vegetarijanski ili nude veganske opcije - što je rast od 21,6% u odnosu na prethodnu godinu. Samo u Brazilu ih je skoro 3.000, u Meksiku 2.920, a u Čileu skoro 1.000.
Ko pokreće promene?
Glavni pokretači promena su žene i mladi od 18 do 35 godina, koji su najinformisaniji o ekološkim i etičkim aspektima potrošnje životinjskih proizvoda. Sličan trend prisutan je i u drugim delovima sveta. U Velikoj Britaniji se generacija Z često navodi kao ključna za rast biljnih trendova, dok istraživanja iz SAD-a pokazuju da samo 8% pripadnika te generacije kaže da nikada ne bi prešli na biljnu ishranu.
Veganstvo kao nova norma
Preduzeća sve više prate ovaj trend - i to ne samo na globalnom nivou, već i u Latinskoj Americi. Dostupni podaci ukazuju da veganstvo u regionu nije prolazna moda, već strukturna promena. Kontinuirani rast ponude u supermarketima i širenje restoranske scene potvrđuju da potražnja postoji, a tržište se brzo prilagođava.
Iako su navike u ishrani duboko ukorenjene u kulturu, Latinska Amerika pokazuje da promene nisu nemoguće - čak ni tamo gde je meso bilo skoro pa nacionalni simbol. Uz veću dostupnost biljnih proizvoda i sve više informacija o uticaju ishrane na zdravlje i planetu, veganstvo u ovom delu sveta ne izgleda više kao nešto strano, već kao logičan sledeći korak.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Vox
Vec 25 god.sam vegetarijanac, moje dete od malena, pljuvala meso...ja sam bio zestok mesozder, cancer,otpisan, eto uz biljnu hranu,ovo pisem. Pocetak zbog zdravlja, sad i zbog etickih, tako da ova vest je melem za dusu, pomeraju se stvari,moji poceci su bili strasne osude,pljuvanje itd.,ali pokazalo se da sam u pravu...drago mi je mnogo sto sve ovo ide u tom smeru
Podelite komentar