• 0
 ≫ 

Neverovatno: Veganski šef odneo pobedu na najpoznatijem kulinarskom takmičenju u Engleskoj

 ≫ 

Poslednjih 10-ak godina plant based kulinarstvo je prešlo dug put, od minijaturne niše na tržištu, pa sve do „mejnstrima“. Engleski mediji su izvestili da je jedan talentovani mladi veganski šef pre nekoliko dana odneo pobedu na najpoznatijem britanskom kulinaskom šou programu.

  • 0
Gordon Remzi Gordon Ramsay Salsa Verde Foto-Ilustracija: Shutterstock

Ne tako davno, većina poznatih šefova nije ni razmišljala da se ozbiljnije pozabavi kreiranjem jela bez mesa. Ova jela tretirana su samo kao prilozi glavnom jelu ili kao deo mesnog obroka. Vremena se, međutim, brzo menjaju, pa ideja da povrće ili neka druga biljna namirnica budu „zvezda“ na tanjiru, poslednjih godina postaje široko prihvaćena među najboljim šefovima širom sveta.

U poslednje vreme se čak nekoliko talentovanih veganskih šefova odvažilo da uzme učešće u popularnim kulinarskim takmičenjima. Tako je pre nekoliko dana, jedan mladi veganski šef iz Engleske, Kirk Hejvort, izazvao veliko interesovanje javnosti kada  je odneo pobedu na najpopularnijem engleskom televizijskom kulinarskom takmičenju – GBM (Great British Menu).

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Kirk Haworth (@kirk_haworth)

Pre osvajanja završne titule „Šampion šampiona“ za 2024., Hejvort je u ranijoj etapi takmičenja privukao veliku pažnju i kada je za najbolje jelo sa ribom, verovali ili ne, njegovo vegansko jelo proglašeno za najbolje. U njemu naravno nije bilo ribe, ali to nije smanjilo oduševljenje sudija ukusom njegove kreacije, pa su mu dali prednost u odnosu na jela koja su stvarno u sebi imala ribu.

U finalnoj rundi takmičenja preostali učesnici su dobili zadatak da pripreme jela za banket organizovan u čast britanskog olimpijskog tima, koji se sprema za Olimpijadu u Parizu.Hejvort je dobio zadatak da pripremi dezert koji će biti serviran kao kruna ovog banketa.Njegov dezert je zadivio sudije, koji su prokomentarisali da je slatka kreacija, pod nazivom „Ukus jedinstva“, za čistu 10-ku.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by P l a t e s (@plates_london)

Nakon pobede mladi šef je izjavio da je to ispunjenje njegovih snova. Dodao je da je celo takmičenje bilo neverovatno teško i za njega kao veganskog šefa naročito izazovno, jer je imao dodatni pritisak da mora da bude bolji od svih ostalih.

Inače, Kirk Hejvort ima svoj restoran u Londonu, gradu gde vlada ogromna gastronomska konkurencija, a svoja jela spremaju neki od najtalentovanijih šefova na planeti. U „Plates“-u, kako se njegov restoran zove, ovaj ambiciozni šef nastavlja da sanja svoje neobične snove o biljnim sastojcima u pokušaju da dosegne najveće visine kulinarstva.

I popularni šef Gordon Remzi odobrava novi trend u kulinarstvu

Ako bi hteli da lociramo tačan momenat kada je plant based, odnosno veganska hrana, zvanično postala mejnstrim, onda bi to mogao bio onaj kada je na poznatom kuvarskom šou programu na američkoj televiziji, najčuveniji svetski šef Gordon Remzi javno priznao da je zavoleo vegansku hranu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Gordon Ramsay Hell's Kitchen (@hellskitchen)

Naime, Remzi je dugo bio poznat po podsmešljivom odnosu prema plant based kulinarstvu, nipodaštavajući veganska jela i šansu da ona impresioniraju bilo koga ko je zaljubljenik u dobru hranu. Međutim, u međuvremenu je i sam počeo da se poigrava veganskim receptima, dodajući ih postepeno sve više i više i na menije svojih restorana.

Na šou programu „Master šef“ Gordon je pripremao „Beet Wellington“ (cveklu Velington), što je plant based verzija poznatog klasika „Beef Wellington“ (govedina Velington). U jednom trenutku je priznao: „Imam tajnu koja je toliko velika, da me je strah da je izustim na nacionalnoj televiziji.“ Ohrabren od strane voditelja da podeli tajnu, šef Remzi je sa osmehom rekao: „Posle svih ovih godina, moram konačno da priznam da ja zapravo volim vegansku hranu.“

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari