• 1
 ≫ 

Ups! Sir proizveden pomoću veštačke inteligencije ocenjen boljim od tradicionalne verzije

 ≫ 

Nedavno je Vašington Post izvestio o skandaloznom razvoju događaja na dodeli tzv. „Good Food Awards“, prestižnog takmičenja koje dodeljuje nagrade specijalizovanim proizvođačima hrane. Tamo je jedan proizvođač veganskih sireva izazvao totalnu pometnju…

  • 1
Plavi sir Foto: Shutterstock/Sokor Space

Naime, po prvi put, posle 5 godina od kako je veganskim sirevima dopušteno da učestvuju, jedan od njih je uspeo da uđe u finale. U finalu, sudije „degustiraju na slepo“, bez informacija o proizvođačima. Posle prvog šoka ulaskom veganskog sira u finale, desilo se nezamislivo. Proizvođač Climax Foods, dobio je od Good Food Fondacije pismo sa obaveštenjem da je odluka doneta i da će njihov sir na godišnjoj dodeli nagrada biti proglašen za pobednika!

Ko su neverovatni inovatori na polju proizvodnje hrane i koja je njihova tajna?

Ipak, nedelju dana pre ceremonije dodele nagrada, „pobednik“ Climax Foods je preko noći izbačen sa liste finalista. Posle nemuštog objašnjenja organizatora, svi koji prate događaj su ocenili da se po svoj prilici radi o posledici pritiska moćnog lobija mlečne industrije. Mlekari su očigledno doživeli kao svojevrsnu uvredu to što se sudijama najviše dopao sir koji uopšte ne sadrži mleko.

Skandal je izazvao veliku medijsku pažnju i kompaniji Climax Foods doneo veliki publicitet, iako je ostala bez zaslužene nagrade. A koliko se revolucionarnim inovacijama hrane bavi, ona tu pažnju zaista i zaslužuje. Da je visoka tehnologija u pitanju postaje jasno čim upoznate njenog osnivača. Ime mu je Oliver Can i po obrazovanju je astrofizičar sa diplomom Harvarda.

On objašnjava da je njegova firma razvojna visoko-tehnološka kompanija, koja želi da uposli revolucionarne mogućnosti veštačke inteligencije da osmisle tehnologiju i inovativne formulacije prehrambenih proizvoda na bazi biljaka, koji bi ukusom i teksturom parirali proizvodima životinjskog porekla. Pri tom, cilj im je da to urade na način da ti proizvodi budu održiviji, hranljiviji i bolji za planetu, kao i jeftiniji od svojih konkurenata. Can smatra da je to moguće, a uspeh sa veganskim sirom to i potvrđuje.

Kako su pomoću veštačke inteligencije došli do formulacije neverovatnog veganskog sira?

Mlečni sirevi sadrže protein kazein, koji menja strukturu kada se zagreva, stvarajući karakterističnu rastegljivost i osećaj u ustima. Većina veganskih sireva, međutim, sadrži vrlo malo proteina, pa rastegljivost imitira korišćenjem različitih vrsta skroba ili dodacima za „gumastu“ teksturu, a pri tom imaju i slabu nutritivnu vrednost.

Climax Food je uspeo inovativnim visokotehnološkim pristupom da stvori biljni protein (nazvali su ga CaSeed) koji u potpunosti reprodukuje karakteristike mlečnog proteina u pogledu – ukusa, rastegljivosti, topivosti, a pri tom ima bolju nutritivnu vrednost i manji potencijal da izaziva alergijske reakcije.

U Climax Foods-u objašnjavaju da je njihov izum - Deep Plant Inteligence, revolucionarni način za inoviranje hrane. Kažu da u prirodi postoji stotine hiljada biljnih vrsta, koje čine milioni gradivnih blokova, pružajući različite mogućnosti kombinovanja – poput slagalice. Njihovi stručnjaci najsavremenijom laboratorijskom tehnikom do detalja analiziraju životinjske proizvode (kao sir na pr.), a zatim to isto urade sa biljkama, formirajući ogromne baze podataka o svim osobinama njihovih gradivnih blokova. Potom uposle AI alate da uče iz ovih baza podataka, pronalazeći šablone i načine povezivanja sastojaka iz najudaljenijih delova biljnog carstva, kojih se ljudi nikada ne bi setili.

Oliver Can, vlasnik Climax Foods-a tvrdi da je u pitanju najveći prodor u tehnologiji hrane u poslednjih 6000 godina. Kaže da je današnji sistem proizvodnje hrane neefikasan i neodrživ, jer životinje nisu evoluirale da proizvode hranu za druge životinje. Dodaje da ako bi upotrebili biljke direktno, mogli bi da dobijemo proizvode koji su bolji za naše zdravlje, za planetu, a istovremeno jeftiniji za proizvodnju i pristupačniji kupcima.

Industrija koja odbija da se pomiri sa tim da ju je vreme pregazilo…

Posle ovoga, pomalo smešno i jadno zvuči komentar jednog od učesnika pomenutog takmičenja sireva, mlečnog proizvođača, koji je rekao da misli da je veganski sir – prevara. Kaže da izgleda kao sir, da ima ukus kao sir, ali se ne uklapa u ono što mi istorijski podrazumevamo pod sirom. Dobro došao u budućnost prijatelju…

Izgleda da će mlečna industrija vrlo brzo morati da se pomiri sa tim da ju je vreme pregazilo i da im je biznis model neodrživ na planeti od 8 milijardi stanovnika i ozbiljnom klimatskom krizom.

A za to vreme, Oliver Can, pomenuti vizionar na polju tehnologije hrane, uz opasku da će budućnost hrane biti mnogo bolja od sadašnjosti, dodaje:

„Kako je rekao Gandi: u početku te ignorišu, onda ti se smeju, pa počnu da se bore protiv tebe i onda – pobediš!“

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    20. maj 2024. | 15:53

    "ocenjen boljim od tradicionalne verzije" - ГЛАСАЛИ микроталасна, фрижидер и грејалица...