• 0

U Parizu više biljne hrane za sportiste i goste: Ambiciozni klimatski ciljevi Olimpijade

Na pomen francuske kuhinje, teško da je biljna hrana prva asocijacija. Pa ipak, izgleda da će domovina „govedine burgunjon“ biti domaćin olimpijade koja će biti upamćena po obilju veganske i vegetarijanske hrane. Šta se to dešava sa francuskim kulinarima da su se odlučili za ovakav zaokret i to na jednom sportskom događaju?

  • 0
Pariz hrana Foto: Shutterstock/Tatevosian Yana

Organizatori olimpijade kažu da će bar 60% obroka za goste i sportiste biti bez mesa, sa više vege opcija nego ikada pre na sličnim sportskim događajima. Ključni impuls za odluku da se ketering olimpijade bude sa više plant based opcija je došao od organizacionog komiteta, koji je postavio ambiciozan cilj da upola smanji CO2 emisije u odnosu na prethodne događaje. Kažu da je to u skladu sa Pariskim Sporazumom o klimi iz 2015.

U dokumentu pod nazivom „Vizija hrane“ (Food Vision Paris 2024.) organizatori su opisali organizaciju pripreme hrane na ovom događaju kao enorman izazov kako sa socijalnog aspekta, tako i u pogledu ekoloških efekata. Kažu da je uvođenje više plant based opcija „najefikasniji način da se umanji karbonski otisak keteringa“ na olimpijskim igrama.

Pariz će morati da pripremi i posluži oko 13 miliona obroka tokom igara

Koliko je masivna i zahtevna operacija u pitanju svedoči i podatak da će biti neophodno pripremiti i poslužiti oko 13 miliona obroka na 40 lokacija, tokom 4 nedelje koliko će trajati olimpijske i nakon njih paraolimpijske igre. Naravno, Francuzi kažu da se ne boje ovog izazova i da će to biti još jedna prilika da dokažu svoju ekspertizu u svim segmentima, od proizvodnje hrane, logistike, pa sve do pripreme, posluživanja i brige o ostacima i otpadu.

Francusko Ministarstvo za Sport je organizatorima dostavilo obavezujuću povelju sa 15 zahteva o ekološkim standardima koji moraju da budu ispunjeni. Između ostalog je zatraženo da:

  • 80% hrane treba da bude pripremljeno od sezonskih i lokalnih sastojaka (idealno regionalnih, a ako ne, bar iz drugih delova Francuske), uključujući tu najmanje 30% organskih i sertifikovanih proizvoda;
  • Za najmanje 50%, a ako je moguće i za 60% smanjiti učešće životinjskih proizvoda (meso, riba, mlečni proizvodi, jaja), kao i obavezno uvođenje vegetarijanskih menija na svim lokacijama keteringa;
  • 80% neizbežnog otpada hrane mora biti tretirano kompostiranjem, anaerobnom razgradnjom i drugim metodama;
  • 100% volontera i osoblja mora da bude obučeno i uvedeno u procedure sortiranja otpada na svim lokacijama.

Kako do velikog smanjenja CO2 emisija od hrane za učesnike i goste Olimpijade?

Organizatori pariske olimpijade su postavili vrlo ambiciozan cilj da pokušaju da ostvare karbonski otisak od najviše 1 kg CO2 po obroku, što je duplo manje od 2 kg CO2 po obroku sa prethodnih olimpijskih igara, kao i od proseka po stanovniku Francuske.

Analizom su došli do 4 neophodna koraka da ostvare postavljen cilj:

  1. Smanjiti ponudu životinjskih proteina i ponuditi više voća, povrća i obroka baziranih na biljnim proteinima;
  2. Ograničiti i minimizirati bacanje hrane;
  3. Smanjiti što je više moguće upotrebu jednokratne plastične ambalaže;
  4. Fokusirati se na upotrebu lokalnih i sezonskih proizvoda, kako bi smanjili CO2 emisije koje potiču od transporta na pr.

Organizacioni odbor Olimpijade Pariz 2024. smatra da će veće učešće biljne hrane (predviđaju da će duplirati količinu voća i povrća) na ovom velikom događaju biti najefikasniji način da se smanje CO2 emisija. Veruju i da će primenom ovakve prakse na tako značajnom sportskom događaju na najbolji način promovisati način ishrane koji je i zdraviji i bolji za okolinu.

Francuska kulinarska tradicija pred izazovima novih plant based trendova

Svako ko je ikada bio u Francuskoj zna da njihova kuhinja obiluje životinjskim namirnicama. Meso, sirevi, puter, jaja, nezaobilazni su deo svih francuskih specijaliteta. Francuski šefovi će na pitanje koja je tajna njihove kuhinje uglavnom reći isto: „puter, puter, puter.“ Zato je, za turiste u Francuskoj još uvek priličan izazov pronaći dovoljno biljnih opcija kada je hrana u pitanju. Mada, promene su već na vidiku, o čemu svedoče i veliki koraci koje će načiniti Olimpijada u Parizu.

Ipak, za poslednjih nekoliko godina, naročito u Parizu, formirala se zavidna plant based scena, sa puno malih lokala – kafea, pekara i bistroa koji služe sve francuske klasike, ali pripremljene isključivo od biljnih namirnica. Neki bi pomislili da je neke od njih nemoguće napraviti bez upotrebe putera, jaja, mleka i slatke pavlake, ali vešti šefovi koji su ovladali tajnama biljnih sastojaka pokazuju da je to itekako moguće.

Ako se zateknete u Parizu, obavezno svratite u neku od već čuvenih veganskih pekara i poslastičarnica, kao što su: „Land & Monkeys“, „Aujourd’hui Demain“, „VG Patisserie“ ili „Jo & Nana cakes“ i dr (neki od njihovih specijaliteta su na slikama).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari