
Putujete u Grčku, a preferirate biljnu hranu: Vodič za najukusnije letovanje
Na prvi pogled, suncem okupana zemlja fete, girosa, suvlakija i hrane iz mora, može delovati kao negostoljubiva destinacija za one od nas koji preferiraju biljnu hranu. Na sreću, to je ipak samo površni utisak. Naime, Grčka je zapravo iznenađujuće gostoljubiva prema ljubiteljima preovlađujuće biljne hrane, naročito ako znate gde da je tražite i kako da je zatražite. Naime, mnoga tradicionalna grčka jela ne sadrže meso, a sve zahvaljujući tradiciji religijskog posta (što nažalost kod nas iz nekog razloga nije slučaj?!).
Zato je ključ da kao ljubitelj biljne hrane nađete odlične opcije po restoranima u Grčkoj – jedna reč – „nistisimo“. Ukorenjena u grčkoj pravoslavnoj tradiciji, „nistisimo“ označava posnu hranu koja se jede tokom perioda religijskog posta i ne sadrži meso, jaja i mlečne proizvode. To znači da je većina „nistisimo“ jela u Grčkoj – veganska. Sa preko 180 dana posta godišnje u kalendaru, grčka kuhinja je razvila širok repertoar zasitnih i preukusnih plant based jela.
10 tradicionalnih grčkih jela koja su plant based i veganska
Dakle, ne morate u Grčkoj tragati za specijalizovanim veganskim restoranima da biste jeli dobra jela od povrća. Mnoga od najvoljenijih grčkih jela se izvorno prave bez životinjskih namirnica. Ako hoćete da budete sigurni – pitajte da li su dodati sir ili meso. Evo nekih klasika koji su uglavnom veganski (i posni):
1. Gigantes Plaki – Veliki beli pasulj pečen u sosu od paradajza i začinskog bilja
2. Gemista – Paradajz i paprike punjeni mešavinom pirinča, luka i začinskog bilja (proverite da nisu dodali sir ili meso)
3. Fasolada – Često se smatra najpoznatijim grčkim nacionalnim jelom, a u pitanju je čorba od belog pasulja i povrća
4. Horta Vrasta – Bareni zeleniš preliven sa maslinovim uljem i poslužen uz kriške limuna
5. Bamies – Okra krčkana u paradajza sosu sa maslinovim uljem
6. Fava – Kremasti namaz od boba (fave) – odličan sa hrskavim hlebom i uz hrskavo povrće
7. Dolmades – Sarmice od vinovog lišća punjene mešavinom pirinča i začinskog bilja
8. Ladera – Kuvano jelo od povrća – boranije, tikvica, paprike, patlidžana – uz dodatak paradajza i maslinovog ulja
9. Skordalia – Pikatni umak ili namaz od krompira i bleog luka (proverite da ne sadrži mlečne proizvode)
10. Koulouri – Poznati đevrek sa susamom – savršen za doručak ili užinu.
Kako se snaći u grčkim restoranima, ako želite plant based jela
Grci su, poznato je, izuzetno gostoljubivi, pa će se vlasnici mnogih restorana „polomiti“ da vam izađu u susret. Ipak, korisno je znati i nekoliko trikova:
- Čak iako u jelovnicima (naročito tradicionalnih taverni) često nema jela označenih sa „vegan“, velika je šansa da ćete naći više odličnih tradicionalnih opcija koje su plant based, ako ih zatražite sa – „nistisimo“. Nekad ovih jela ima, a nisu navedena u meniju (za turiste), pa morate da ih zatražite (kao što bi uradili lokalci).
- U turističkim regijama i većim gradovima, a naročito Atini, Solunu i popularnim ostrvima poput Santorinija, Krita i Mikonosa, nije teško naći isključivo veganska ili vegetarijanska mesta za jelo (HappyCow aplikacija je ovde od velike pomoći).
- U ruralnim delovim Grčke ili tradicionalnim tavernama tražite posna jela, vegetarijansko meze ili iskombinujte sebi obrok od posnih priloga ili predjela (zeleniš, sarmice od vinovog lišća, pasulj, masline, grilovano povrće, hleb).
- Ako niste sigurni, ljubazno upitajte da li jela sadrže: sir (tyri), jaja (avga), puter (voutyro) ili meso (kreas).
Ako želite nekada sami da kuvate…
Ako se opredelite da ponekad sami pripremate hranu, Grčka nudi obilje svežih lokalnih sastojaka. Na pijacama i u lokalnim piljarnicama naići ćete na obilje svežeg povrća i voća, začina i maslina lokalnih proizvođača. Supermarketi su dobro snabdeveni i imaju humuse, biljna mleka, mahunarke i druge neophodne sastojke. A kako plant based ishrana i u Grčkoj stiče sve veću popularnost, u većim marketima se mogu naći i odlični veganski proizvodi. Tako je nedavno jedan poznati veganski profil na Instagramu podelio da je pronašao sjajnu ponudu u grčkom Lidlu – pakovanje veganske fete od skoro kilograma za oko 6 evra!
Uprkos svom imidžu o značajnom udelu mesa i mlečnih proizvoda u ishrani, Grčka je fantastična destinacija i za putnike koji naginju zdravijim biljnim opcijama. Sa svojom bogatom tradicijom posnih plant based jela, obiljem svežeg voća i povrća na tezgama, kao i toplom i gostoljubivom dobrodošlicom, Grčka je mesto gde će i oni koji preferiraju biljnu hranu pronaći ono što traže.
Jesti plant based u Grčkoj nikako ne znači odricanje, već otkrivanje tajni vekovne kulinarske tradicije, povezivanje sa lokalnom kulturom i uživanje u istinskom mediteranskom stilu života. Što bi Grci rekli:„Kali orexi!“ (Prijatno!)
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.