• 0

Teksas na udaru klimatske krize: 10.000 krava nestaje u plamenu

Poslednjih dana na severu Teksasa besni požar koji je zahvatio preko 5000 km2 zemljišta, na kome se uglavnom uzgajaju goveda. Najveći požar u novijoj istoriji u ovoj američkoj državi prouzrokuje ogromne štete, ali i patnju hiljadama životinja koje su prepuštene na milost i nemilost jezivoj stihiji.

  • 0
Goveda na farmi Foto: Shutterstock/Martinho Smart

Region na krajnjem severu Teksasa, koji obuhvata 26 okruga, postao je poprište najvećeg ikada zabeleženog požara u ovoj državi. Vatra se raširila na površini od preko 5.000 km2, na području koje se graniči sa Novim Meksikom na zapadu i Oklahomom na severu i istoku. Vatra je izazvala ogromnu štetu, a ima i poginulih. Ipak, u najvećem broju stradaju životinje. Požar još uvek nije potpuno pod kontrolom.

Poljoprivredne vlasti države Teksas kažu da se 85% cele populacije stoke u Teksasu nalazi upravo u ovoj oblasti koja je zahvaćena katastrofalnim požarom. Njihove trenutne procene su da će najmanje 10.000 grla stoke umreti ili direktno u požaru ili će morati da budu eutanazirane zbog opekotina koje su zadobile.

Očevici svedoče da su videli dosta krava koje su još žive, ali sa spaljenim rogovima, oprljenom dlakom, vimenom u opekotinama. Kažu da je prizor životinja koje pate vrlo tužan i uznemirujući.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Mercy For Animals (@mercyforanimals)

Kancelarija državnog klimatologa daje zabrinjavajuće prognoze

Požari na stočarskim imanjim i na otvorenom u kojima stradaju domaće životinje i imovina ljudi, dešavaju se poslednjih godina sve češće i češće. Kancelarija državnog klimatologa u Teksasu je 2021. godine objavila detaljan izveštaj u kome je upozorila da se narednih godina očekuje da će klimatske promene doneti značajno toplije i suvlje vremenske prilike koje će uvećati rizike od požara širom države.

Čak i po najoptimističnijim modelima, baziranim na trendovima za poslednjih 50 – 70 godina, klimatolozi predviđaju da će svaka naredna godina od 2036. pa nadalje po temperaturama biti u rangu 5 najtoplijih ikada zabeleženih u istoriji.

Termometar, temperatura, vremenska prognoza, vreme, sunce Foto: Shutterstock

Ovako visoke temperature i suva klima u narednim godinama bi mogle za domaće životinje na farmama u Teksasu da donesu još mnogo užasnih stradanja u požarima, ali i patnje zbog toplotnih udara. Poznato je, naime, da hiljade goveda na velikim imanjima u Teksasu vrlo često provodi život na ograđenim uzgajalištima bez ikakvog prirodnog ili veštačkog zaklona od sunca.

Stočarska industrija i klimatske promene

Svetski sistem proizvodnje hrane odgovoran je, po dosadašnjim saznanjima, za najmanje jednu trećinu svih emisija gasova staklene bašte koji potiču od ljudskih aktivnosti, a stočarska industrija je veliki deo ovog problema. Poljoprivredni prozvođači širom sveta moraju da raskrče ogromne količine zemljišta kako bi uzgajali biljne kulture za ishranu stoke. Stoga stočarska industrija daje ogroman doprinos problemu deforestacije, odnosno smanjenja površina pod šumama.

krčenje šuma ilustracija Foto: Unsplash/Ilustracija

Osim toga, stočarska industrija je glavni izvor emisija metana, gasa staklene bašte koji ima 28 puta veću moć zadržavanja toplote u atmosferi tokom 100 godina od ugljendioksida.

Zato se mnogi klimatolozi slažu da bi se patnja, koju ovakvim emisijama stočarska industrija nanosi i ljudima i životinjama na globalnom nivou, mogla znatno ublažiti transformacijom sistema proizvodnje hrane u pravcu veće zastupljenosti hrane biljnog porekla.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari