• 0

Burna rasprava: Florida izglasala zakon kojim se kriminalizuje proizvodnja kultivisanog mesa

Usijana debata o zabrani proizvodnje i prodaje kultivisanog mesa u državi Florida u Americi, pokazala je još jednom da će put ka ubeđivanju zakonodavaca da prihvate uvođenje proizvoda od kultivisanog mesa na tržište biti vrlo dug i neizvestan. O potrošačima da i ne govorimo...

  • 0
Kultivisano meso Foto: Shuttrstock

Tokom poslednje decenije, polje razvoja tehnologije proizvodnje kultivisanog mesa (poznatijeg kod nas kao „meso iz laboratorije“) je evoluiralo od svega nekoliko pionira na sve veći broj igrača na svetskom tržištu koji rade na tome da konvencionalna proizvodnja mesa ode u prošlost.

Pre 4 godine Singapur je ušao u istoriju kao prva zemlja na svetu koja je odobrila prodaju proizvoda od kultivisanog mesa firmi za proizvodnju pilećih nagetsa. Pre godinu dana je i američka kompanija „Good meat“ dobila odobrenje od FDA (američke državne agencije za hranu i lekove) za potencijalan izlazak na tržište, jer su njeni proizvodi kultivisanog pilećeg mesa sigurni za konzumaciju.

Gde su velike pare i interesi, neminovno se umeša politika

Ukoliko se guverner Floride Ron De Santis iznenada ne predomisli, njegov potpis na nedavno izglasanom zakonu u skupštini države Floride, značiće da će postati krivično delo proizvoditi ili prodavati kultivisano meso u ovoj državi. Ako se to dogodi, a sva je prilika da hoće, bilo ko ko bi došao pod udar ovog zakona mogao bi da bude kažnjen novčano ili kaznom zatvora.

Osnivači nekoliko startap kompanija koje razvijaju novu tehnologiju proizvodnje mesa, pokušali su da odvrate zakonodavce od uvođenja ovakvih zabrana. „Pretući nekoga ili prodavati kultivisano meso izgleda da je isto u očima države Floride“, rekao je razočarano jedan od njih nakon izglasavanja sporne zabrane. Slični predlozi zabrana kultivisanog mesa treba uskoro da se nađu na dnevnom redu i u državama Alabama, Arizona, Kentaki i Tenesi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Florida NOW (@fl.now)

Predstavnici neprofitnih organizacija smatraju da je apsurdno da se uvode zabrane na neku vrstu hrane, a da tržište ili potrošači nisu ni dobili šansu da je vide, probaju i odluče da li žele da je kupuju.

U usijanoj debati u skupštini države Floride, jedan od poslanika, i sam vlasnik ranča za uzgoj stoke, bio je vrlo glasan: „Ja i moji prijatelji Zemljani nastavićemo da jedemo pravo meso ovde na Zemlji, a dopustite nam da ovo fantastično „lažno meso“ ostavimo za svemirce!“. Njegov govor dočekan je glasnim smehom i bukom odobravanja velikog broja poslanika.

Poslanica koja je glasala protiv zabrane smatra da je izglasavanje ovog zakona predstavlja primer „zarobljavanja“ zakona od strane korporacija, kako bi se osigurao opstanak industrije koja polako gubi tržište. „Umesto da se sa time suočimo, mi ovim zakonom sprečavamo nove snage, koje tek treba da steknu uporište na tržištu, da se pojave.“ Ona je dodala da je to protekcionističko ponašanje, koje podstiče monopol i protivno je principima slobodnog tržišta.

I veliki igrači mesne industrije ulažu u istraživanje alternativnih tehnologija proizvodnje mesa

Interesantno je, međutim, da su i veliki mesni konglomerati, kao što su američki Tajson i Kargil , pa i brazilski JBS, počeli da ulažu u kompanije koje se bave kultivisanim mesom. Predstavnik startapa „Upside Foods“, koji ubraja mesne gigante u svoje investitore, ističe da oni ne vide sebe kao nekoga ko bi zamenio konvencionalno meso, već kao rešenje za alternativnu proizvodnju za koju treba da postoji mesto na tržištu.

Od ovih grana zavisi budući rast zemlje Foto: Shutterstock

Politički komentatori i poznavaoci industrije sa Harvarda kažu da kada sa jedne strane imate moćne konglomerate vrlo integrisanih sektora mesa i mlečnih proizvoda, logično je da će biti jakih političkih otpora uvođenju regulative za nove industrije koje bi mogle da im pomrse račune.

Potreba za edukacijom tržišta i potrošača

Neke od reči poslanika sa usijane debate na Floridi, svedoče o vrlo slaboj informisanosti o samoj tehnologiji proizvodnje kultivisanog mesa i njenoj zdravstvenoj sigurnosti. Neki od njih nazvali su kultivisano meso „bakterijskim kulturama“, „ćelijskim proteinskim pastama“, a jedan od njih je uporedio ćelije kultivisanog mesa sa ćelijama raka. Evidentno je da je za bolje šanse za opstanak ove nove industrije neophodno da se i tržište i zakonodavci bolje informišu o svim potencijalnim prednostima ili manama ovog pristupa proizvodnji mesa.

Otpor zakonodavaca kultivisanom mesu pojavio se i u Evropi. U novembru je italijanski parlament usvojio zabranu prodaje kultivisanog mesa, iako ono još uvek nije dostupno nigde na kontinentu. Istraživači kultivisanog mesa u Evropi smatraju da je na delu politički rat oko uvođenja ove tehnologije, koji bi mogao da ima loš uticaj na razvoj istraživanja u regionima gde se donesu zabrane.

Čini se da će, bez obzira na značaj odobrenja prodaje u Americi od strane FDA, put ka ubeđivanju zakonodavaca da prihvate uvođenje na tržište proizvoda od kultivisanog mesa biti vrlo dug i neizvestan. A o potrošačima da i ne govorimo...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari