• 0
 ≫ 

Hoćete da živite dugo, ali zdravo - može, ako jedete ove vrste povrća

 ≫ 

Svetski poznati stručnjak za ishranu dr Furman, za dugovečnost i odlično zdravlje i u poznim godinama preporučuje tzv. nutritarijanski pristup ishrani. On je poznat, između ostalog, i po sledećoj izreci: „Ako ne volite zeleno povrće, bolje bi vam bilo da živite blizu bolnice.“

  • 0
lisnato povrće, povrće, zeleno lisnato povrće. kuhinja Foto: Shutterstock/Voyagerix

Nauka o ishrani odavno je dokazala moć biljnih namirnica za očuvanje zdravlja. Vitamini, minerali, antioksidansi i drugi fitohemikalije, hiljade i hiljade raznih jedinjenja, tzv. mikronutrijenti, mogu ne samo da nas sačuvaju od bolesti, već i da nam produže život. Ishrana prosečnog čoveka današnjice je nažalost vrlo siromašna mikronutrijentima, jer mali broj ljudi konzumira dovoljno sveže biljne hrane. Osim toga, ljudi su zasuti sa svih strana preporukama o ishrani koje se fokusiraju previše na odnos i sadržaj makroonutrijenata u hrani (UH, masti i proteine), što nije naročito bitno sa stanovišta zdravlja.

Sa druge strane mikronutrijenti, iako neverovatno važni, najčešće su zapostavljeni, pa mnogi od nas unose znatno manje količine od onih koje su optimalne ili bar dovoljne za održanje zdravlja.

Nauka može da nam pomogne pri odabiru hrane

Kako nauka može da nam pomogne da se snađemo u svemu tome i da nas usmeri na pravi trag pri svakodnevnom izboru hrane koju konzumiramo?

Dr Furman (@joelfuhrmanmd) je poznati svetski stručnjak iz oblasti nutritivne nauke, koji je razvio svoj pristup izboru optimalne ishrane – tzv. nutritarijanski pristup. On tvrdi da pravim izborom hrane koju stavljamo na svoj tanjir možemo da izbegnemo oboljevanje od mnogih hroničnih bolesti današnjice, kao i da znatno produžimo životni vek, dodajući mu bar 10 godina zdravog života.

Ovaj pristup podrazumeva forsiranje neprerađenih biljnih namirnica u ishrani, sa naglaskom na vrstama koje imaju najveći sadržaj blagotvornih mikronutrijenata koji nas štite od raka i drugih hroničnih bolesti. Nutritivna filozofija doktora Furmana bazira se na što većem unosu namirnica koje imaju visoku „nutritivnu gustinu“, što podrazumeva da obiluju fitonutrijentima koji optimizuju naš imunitet.

Nutritarijanski pristup olakšava gubitak kilograma i omogućava lako održavanje normalne telesne težine

Unos hrane „napakovane“ moćnim fitonutrijentima, u skladu sa nutritarijanskim pristupom, ima i dva efekta vrlo korisna za kontrolu telesne težine:

  • Onemogućava prejedanje
  • Sprečava pojavu zavisnosti od hrane

Nemoguće je prejedati se namirnicama koje su bogate vlaknima i mikronutrijentima, jer ovakva hrana brzo donosi osećaj sitosti. Zavisnost od hrane je bolest modernog doba i potiče isključivo od unosa procesirane hrane sa visokom kalorijskom gustinom, koja izaziva dopaminsku reakciju u mozgu (osećaj zadovoljstva). Biljna hrana bogata mikronutrijentima i sa malom kalorijskom gustinom doprinosi normalizaciji dopaminskog odgovora na unos hrane (nema konstantnog osećaja gladi nakon što smo već jeli).

Hraneći se u skladu sa nutritarijanskim pristupom lako ćete se rešiti viška kilograma i nećete imati problem da održavate normalnu telesnu težinu.

Kojim namirnicama treba dati prednost na tanjiru po nutritarijanskom pristupu?

Šta znači „nutritivna gustina“ namirnica po dr Furmanu? To je pokazatelj količine moćnih mikronutrijenata u datoj namirnici po 1 cal (kaloriji).

Zdravlje = Količina mikronutrijenata u ishrani/Količina kalorija u ishrani

I to je cela filozofija. Sa što manje kalorija uneti što veću količinu vitamina, minerala i fitonutrijenata. To je recept koji doktor Furman prepisuje za odlično zdravlje.

Kako bi nam olakšao da naučimo koje vrste hrane imaju najveću „nutritivnu gustinu“ po kaloriji, dr Furman je za najčešće namirnice izračunao tzv. „Indeks nutritivne gustine“. Za razliku od tabela nutritivnih vrednosti koje možemo videti na namirnicama u prodaji, a koje prikazuju uglavnom samo makronutrijente, „Indeks nutritivne gustine“ dr Furmana izračunat je na osnovu 34 najvažnija nutritivna parametra. Ovaj indeks može imati vrednost od 1 do 1000, pri čemu najviše benefita za zdravlje imaju namirnice koje imaju najvišu vrednost.

Evo primera nekih od uobičajenih namirnica i njihovih „indeksa nutritivne gustine“ (ING):

Plantbased tabela Foto: Plantbased.rs

Iz ove tabele se lako vidi koje namirnice donose najveće benefite za zdravlje u odnosu na kalorije. Bez dileme su to biljne namirnice, a naročito razne vrste povrća i voća. Koristeći nutritarijanski pristup ishrani treba forsirati namirnice koje imaju što veći ING, a jesti vrlo malo ili izbegavati namirnice sa najnižim ING.

Dr Furman savetuje da unesemo što širi spektar mikronutrijenata, a to znači da treba konzumirati što raznovrsnije biljne namirnice. Poseban naglasak ipak stavlja na zeleno lisnato povrće za koje kaže da je kritično važno da nam svakoga dana bude na meniju. Izreka po kojoj je dr Furman poznat je sledeća: „Ako ne volite zeleno povrće, bolje bi vam bilo da živite blizu bolnice.“

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari