Zovu ga crveno zlato koje krije moćne koristi za zdravlje: Zašto je šafran najskuplji začin na svetu?

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U svetu začina, nijedan nije toliko cenjen, skup i legendaran kao šafran. Ova dragocena biljka, poznata i kao „crveno zlato“, već hiljadama godina ima posebno mesto u kulinarstvu, tradicionalnoj medicini i kulturi različitih civilizacija - od drevnih Persijanaca i Rimljana, pa sve do savremenih kuhinja Evrope, Bliskog istoka i Azije. Iako je poznat po svom raskošnom ukusu, aromi i boji, šafran krije još dragocenije osobine - njegov uticaj na zdravlje sve više potvrđuju i savremena naučna istraživanja.

Šafran, proleće Foto: B. ilić

Šta je šafran?

Šafran se dobija iz cveta biljke Crocus sativus. Ono što koristimo kao začin jesu tri crvena vlaknasta žiga (stigme) iz središta svakog cveta. Da bi se dobio samo jedan kilogram šafrana, potrebno je ubrati oko 70.000 do 75.000 cvetova i to ručno, u ranim jutarnjim satima, tokom veoma kratke sezone cvetanja koja traje svega tri nedelje u oktobru.

Nakon berbe, stigme se pažljivo suše kako bi se sačuvali njihova boja, miris i lekovita svojstva. Upravo ova mukotrpna i ručna obrada, zajedno sa niskim prinosom po biljci, čini šafran najskupljim začinom na tržištu - cena po kilogramu može ići i do nekoliko hiljada dolara.

Opisati ukus šafrana nije jednostavno - medeno-sladak, cvetno-zemljani, sa primesama gorčine i plemenite aromatičnosti.

šafran Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva šafrana

Osim što oplemenjuje kulinarska remek-dela, šafran je vekovima poznat i po svojim lekovitim svojstvima. Savremena istraživanja potvrđuju da ovaj začin ima moćna antioksidativna, protivupalna i neuroprotektivna svojstva.

  • Antioksidativna snaga: Šafran sadrži bioaktivne jedinjenja poput krocina, krocetina, safranala i pikrokrocina. Ovi spojevi pomažu u neutralisanju slobodnih radikala, štiteći ćelije od oksidativnog stresa i oštećenja
  • Prirodni antidepresiv: Zahvaljujući safranalu i krocinima, šafran je dobio nadimak „začin sunca“ - ne samo zbog boje, već i zbog pozitivnog uticaja na raspoloženje. Studije pokazuju da može pomoći kod blage do umerene depresije, a u nekim slučajevima se pokazao efikasnim poput konvencionalnih antidepresiva, uz manje neželjenih efekata.
  • Pomoć kod PMS-a i libida: Šafran može ublažiti simptome predmenstrualnog sindroma (PMS) - od promene raspoloženja do bolova i razdražljivosti. Takođe, poznat je i kao prirodni afrodizijak, naročito kod osoba koje imaju smanjenu seksualnu želju usled uzimanja antidepresiva.
  • Podrška mršavljenju i zdravlju srca: Istraživanja pokazuju da šafran može pomoći u smanjenju apetita, obima struka, kao i poboljšanju nivoa holesterola i triglicerida.
  • Prevencija ozbiljnih bolesti: Zahvaljujući antioksidativnim jedinjenjima, šafran ima potencijal da uspori rast tumorskih ćelija, poboljša pamćenje kod osoba sa Alzheimerovom bolešću i poboljša vid kod osoba sa makularnom degeneracijom.
šafran Foto:Profimedia

Šafran je mnogo više od skupog začina - on je vekovni simbol luksuza, zdravlja i kulinarskog savršenstva. Njegov jedinstveni ukus, raskošna boja i lekovita svojstva opravdavaju njegovu cenu i čine ga neprocenjivim dodatkom svakoj kuhinji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari