• 0
 ≫ 

Pretrčao preko 720 km bez spavanja: Ultimativni test mentalne i fizičke snage

 ≫ 

Amerikanac Harvi Luis je postavio rekord u ultramaratonu pretrčavši za 4 ipo dana preko 720 km (450 milja), bez spavanja. U jednom nedavnom intervjuu otkrio je u čemu je tajna uspeha u ovako ekstremnim disciplinama…

  • 0
Ultra trkač Foto: Shutterstock

Uopštena definicaja ultra maratona je da je to svaka trka koja je duža od standardne maratonske distance od 26.2 milje. Postoji mnogo formata ovakvih trka širom sveta, ali ona na kojoj je Harvi pobedio i postavio svetski rekord u oktobru prošle godine, tzv. „Big’s Backyard ultra“ je, čini mi se, najluđa od svih. To je zapravo trka bez cilja, a pobednik je i jedini učesnik koji završi trku, odnosno onaj koji poslednji ostane na nogama.

Kako izgleda ova trka bez cilja? Učesnici moraju svakoga sata da pretrče krug od 4.17 milja (6.7 km) i tako iz sata u sat, tokom dana i noći. Ne mogu da naprave pauzu da jedu ili spavaju, osim ako pretrče krug za manje od sata, pa da za recimo 15-ak minuta koje su uštedeli nešto na brzinu pojedu, odu do toaleta ili „odspavaju“. Na početku svakog sata moraju da krenu da trče naredni krug. To se produžava dok takmičari jedan po jedan ne počnu da odustaju sve dok na stazi ne ostane samo jedan, koji da bi pobedio mora i da završi taj poslednji krug.

Kakav je osećaj biti jedini čovek koji je stigao na cilj?

Pobednik i novi svetski rekorder Harvi Luis je na pomenutom događaju trčao 108 sati (krugova) i prešao preko 720 km (450 milja). Šest takmičara je uspelo da izdrži 100 sati, odnosno 100 krugova, ali posle 101. kruga su ostala samo trojica. Jedan je odustao u 104. krugu, a drugi u 108. i tako Harviju prepustio pobedu. „Kada završite trku kao jedini preostali takmičar osećate se kao da ste na sedmom nebu. To je najbolji osećaj i nemoguće ga je opisati, naročito kada je u pitanju ovako ekstreman cilj“, pokušao je da dočara osećaj trijumfa Harvi.

Osnivač discipline, Geri Kantrel, koji je trku pokrenuo na svom imanju u Tenesiju, kaže da ona na najbolji način demonstrira ljudsku sposobnost da stalno pomeramo granice onoga što je moguće. Na mestu na stazi koje označava početak kruga nalazi se konstrukcija gde iznad glava takmičara uvek stoji natpis: „Cilj ne postoji“. Baš zato što cilja nema na vidiku, Backyard ultra je događaj u kome su mentalna snaga i želja za pobedom podjednako važni kao i fizička pripremljenost.

Takmičari mogu da odluče da brže prelaze krugove da bi dali sebi više vremena za odmor ili mogu odlučiti da trče sporije kako ne bi prebrzo iscrpeli snagu. Pobednik Harvi Luis kaže da je za njega ipak najveći izazov da izdrži bez sna. Priznaje da mu se na nekim trkama dešavalo da usled iscrpljenosti i nedostatka sna počne da halucinira ili da zaspe i padne. Kaže da mu se tokom jedne trke činilo da je drveće oživelo i da su svi zvuci postali neverovatno glasni. „Izgledalo je kao u seriji Stranger things“, rekao je. Na poslednjoj trci je u upadao u stanje polusna u kome je pokušavao da priča sa trkačima pored sebe nerazumljivim jezikom.

Harvijevo tajno oružje za fizičke i mentalne napore

A energija za svo to trčanje? Harvi procenjuje da je tokom 4 ipo dana trke uneo u sebe više od 40.000 kalorija. Sve je uvek plant based (biljnog porekla), jer je Harvi veći deo svog života vegetarijanac, a poslednjih 8 godina vegan. Na pitanje koju je hranu jeo tokom trke, kaže da je tu bilo svega: tortilja punjenih humusom i avokadom, sendviča sa džemom i kikiriki puterom, azijskih supa sa nudlama, pirea od krompira, pečenog batata, čorbe od sočiva, veganske paste, veganskog jogurta, lubenice, banana, borovnica, dinje, manga, čia pudinga, ali i slatkiša – oreo keksa, mafina i sl.

Ovaj srednjoškolski profesor iz Sinsinatija kaže da je nekada bio debeljuškasti klinac, što je totalni kontrast u odnosu na vitkog i fit muškarca od 48 godina koji svakoga dana trčeći sa rancem na leđima odlazi na posao i vraća se. Njegova majka je sa samo 58 godina doživela moždani udar. Zato je Harvi već na koledžu prestao da jede meso i počeo da se zdravije hrani, a od svoje 20.-te i da trči. Kaže da posle 28 godina trčanja može sa sigurnošću da kaže da su mu najbolje trkačke godine – poslednih 8 godina od kada je postao vegan i uspeo da se probije među 10 najboljih ultra trkača na svetu.

Jedinstvom sa prirodom do pozitivne energije

Harvi kaže da provodi puno vremena trčeći sam sa sobom, pa ima puno vremena da filozofira o svom životu i svetu oko sebe. Čestim boravkom u prirodi, kaže da je stvorio snažnu vezu sa svetom biljaka i životinja i da je naučio da ceni njihov značaj. Divi se neverovatnoj raznovrsnosti biljnog sveta i moći biljaka da doprinesu ljudskom zdravlju i dugovečnosti. Harvi kaže da je naučio da izborom zdravih biljnih namirnica, uz mnoštvo preukusnih opcija, optimizuje svoje sportske performanse i dostigne svoju najbolju formu. Biljna hrana mu tokom ekstremnih napora omogućava lagano varenje, dovoljno energije, ali i nutritivnu podršku brzom oporavku nakon trke.

Harvi Luis je svakako neverovatno ljudsko biće, ali ne samo po svojim sportskim uspesima, već i po neverovatnoj pozitivnoj energiji kojom zrači. Kaže da želi da inspiriše što više ljudi da povedu računa o svom zdravlju, čak i ako to znači samo 30 minuta dnevno u prirodi.

Kao još jedna zanimljivost, u nastavku je post koji je Harvi podelio pre oko mesec dana sa medenog meseca čiji je deo proveo u Crnoj Gori. Boraveći u prelepoj prirodi Biogradske gore, pohvalio se jednostavnim plant based ručkom koji su im pripremili ljubazni domaćini u prelepom okruženju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari