
Zadivljujuća priča Venus Vilijams: Ovaj preokret u ishrani joj je vratio snagu i zdravlje
Pre neki dan objavljena je vest da je Venus Vilijams dobila poziv za takmičenje na poznatom teniskom turniru u Indijan Velsu, koji počinje za nedelju dana. Neobična vest kada se prisetimo da starija od sestara Vilijams ove godine puni tačno 45 godina. Zaista zvuči neverovatno da se neko u 45-oj godini uopšte takmiči na vrhunskom teniskom turniru, ali sve zvuči još neverovatnije ako znamo sa kakvim se zdravstvenim izazovima Venus bori više od 13 godina. Naime, još 2011. godine, posle dužeg perioda u kome je osećala jake bolove u zglobovima i hroničan umor, lekari su konačno otkrili zdravstveni problem koji je izazvao sve njene simptome. Nažalost dijagnoza je bila jako ozbiljna – autoimuna bolest po imenu Sjogrenov sindrom, vest koja za elitnog sportistu po svoj prilici znači i kraj profesionalne karijere.
Međutim, Venus nije bila spremna da „okači patike o klin“. Mada je bilo dana kada se osećala toliko loše da nije mogla da ustane iz kreveta, poznata teniserka kaže da je i dalje imala jaku želju da se takmiči na teniskom terenu. Dok su se doktori dovijali kako da joj podese terapiju lekovima da fizički bude što funkcionalnija, Venus je počela da istražuje i drugi pravac lečenja. Naime, od svoje sestre Serene dobila je savet da proba sa sirovom veganskom ishranom, pa je odlučila da pokuša. Kaže da je vrlo brzo počela da se oseća mnogo bolje, a razlog je bio u tome što je ishrana bazirana na biljkama dovela do brzog smanjenja zapaljenskih procesa u organizmu, a ujedno pružila preko potrebnu podršku njenom imunom sistemu.
Poboljšanje fizičkog stanja na veganskoj ishrani dalo joj je podsticaj da nastavi dalje. Vilijamsova kaže da je tokom godina pronašla preko potreban balans kada su zdravi izbori hrane u pitanju. Naime, nakon perioda na sirovoj veganskoj ishrani postupno je usvojila nešto fleksibilniji pristup, koji i dalje garantuje unos mnoštva zdravih biljnih namirnica, ali i povremene trenutke kada sebe „počasti“ i nečim što je manje zdravo. A koja je to slabost čuvene teniserke kada je hrana u pitanju? Venus priznaje da je slaba na pomfrit i u šali kaže: „Nikada nisam upoznala pečeni krompirić koji nije veganski!“
Plant based stil života je doneo Venus i dodatne benefite
Ne samo da joj je plant based stil života omogućio da drži pod kontrolom simptome svoje bolesti bez lekova, već je neočekivano doneo i druge prednosti. Naime, ono što je Venus najviše oduševilo je, po njenim rečima, koliko joj se popravio izgled kože nakon prelaska na biljnu ishranu. Priznaje da je to bio izvor njenih dugogodišnjih frustracija. Povoljan uticaj biljne hrane na problematičnu kožu nije iznenađenje, s obzirom da i naučna istraživanja potvrđuju ovakve efekte.
Benefite zdrave biljne ishrane koje je otkrila dali su podstrek Vilijamsovoj i da uloži novac u nekoliko preduzetničkih poduhvata vezanih za veganske proizvode. Jedan od njih su veganski proteinski šejkovi pod imenom „Happy Viking“. Poznata teniserka kaže da su joj se, videvši njen primer, obraćale mnoge kolege sportisti za savet o tome kako da izbace životinjske proizvode iz ishrane, a da se to ne odrazi loše na njihove atletske performanse.
Dnevni meni Vilijamsove izgleda otprilike ovako:
Doručak: Venus kaže da nije tip osobe koji naročito voli da jede ujutru. Kako obično žuri na trening ili poslovne sastanke, a ne prija joj da jede na brzinu, najčešće se odlučuje da spremi sebi za par minuta smuti tako što izblenda prah za proteinski šejk sa bobičastim voćem.
Ručak: Obično je jednostavan i podrazumeva pečen slatki krompir u kombinaciji sa integralnim pirinčem, nekim zelenišem i homemade dresingom. Priznaje da se zbog obaveza često odluči da svrati na lagan ručak u neki od brojnih veganskih restorana.
Užina: Venus kaže da voli da gricne između obroka, ali da zbog svog zdravstvenog stanja pokušava da održi svoju ishranu što više alkalnom, pa da iz tog razloga pokušava da izbegne namirnice koje doprinose kiselosti, kao što je šećer. Zato se trudi da između obroka konzumira isključivo zdravu užinu. Omiljena užina joj je voće, a naročito citrusi, pa često uživa u pomorandžama. Voli da gricka i štapiće od svežeg povrća koje umače u neki homamade sos, ali i ukiseljeno ili fermentisano povrće. Ponekad se tu nađe i malo orašastih plodova, a jedna od omiljenih grickalica joj je i čips od, verovali ili ne – kelja (tačno je, u Americi postoji gomila brendova koji prave zdravije čipsove od raznih vrsta povrća, ali i mahunarki).
Večera: Venus kaže da često sama pripremi jednostavnu večeru tako što napavi veliku salatu u koju doda kinou i kuvano sočivo ili drugu mahunarku. Voli i da pripremi dinstano povrće uz dodatak svoje omiljene mahunarke. Priznaje da se opredeljuje za što jednostavnija i brza jela, jer je suviše umorna na kraju dana da mnogo komplikuje u kuhinji. Ipak, kaže i da voli ponekad da eksperimentiše sa plant based receptima, pa se kada ima vremena najčešće odluči da pripremi domaći vege burger od sočiva i povrća, pa da ga servira uz zelenu salatu, luk i paradajz.
Dezert: Venus kaže da pokušava da izbegava šećer, pa evenutalno ponekad pojede neku urmu ili pogricka malo domaće granole. Ponekad voli da se počasti nekim čokoladnim namazom na bazi orašastih plodova koji ne sadrže rafinisani šećer i mlečne proizvode. Slabost joj je sladoled, ali kaže da uspeva da nađe one koji su plant based i sadrže minimalnu količinu šećera.
Iskustvo Vilijamsove i njena zdravstvena transformacija zaista su inspirativne. Toliko da je o svemu napisala čak i knjigu, koja je izašla prošle godine. Međutim, ona ne misli da je pronašla „toplu vodu“. „Ovo je gorivo koje čini da se osećam najbolje, ali to ne mora biti isto za svakoga. Slušajte svoje telo! Kada pronađete balans u ishrani, odmah ćete osetiti razliku,“ savetuje poznata teniserka.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.