• 0

Oprez: Previše mesa, a premalo biljne hrane može uvećati rizik od dijabetesa

  • 0
govedina, nemasna govedina, meso Foto: Unsplash/Sergey Kotenev

Na društvenim mrežama je već duže prisutan trend favorizovanja konzumacije što više životinjskih proizvoda, bilo zbog navodnih benefita za mršavljenje zbog dosta proteina, bilo kao podrške izgradnji mišićne mase. Ekstremni primeri ovog trenda su zagovornici tzv. „karnivor dijete“, aktuelne poslednjih nekoliko godina. U pitanju je izrazito restriktivan vid ishrane u kome se konzumiraju isključivo životinjske namirnice sa naglaskom na mesu i životinjskim masnoćama (na pr. puteru, koštanoj srži, itd…). Na sreću, ovaj trend ne podržava medicinska zajednica, izuzimajući par primera krajnje sumnjivih likova koji na mrežama jure popularnost istupajući ne samo protiv onoga što kaže nutritivna nauka, već vrlo često i protiv zdravog razuma.

Tako je nedavno jedan od „influensera“ koji propagiraju karnivor ishranu sa ponosom pokazivao rezultate svojih laboratorijskih analiza krvi tvrdeći da ga to što mu je holesterol povišen uopšte ne brine, jer to, kako kaže, „uopšte nije bitno“. Ovaj video je kritikovao doktor Idres Mugal, poznat na društvenim mrežama po neumornom razotkrivanju mitova i neistina vezanih za ishranu i zdravlje, koji se često šire poput požara. Popularni dr Idz (@drIdz) je stvarno doktor medicine sa masterom iz oblasti nutritivnih istraživanja, pa je u stanju da na naučno vrlo potkovan način potkrepi svoje stavove.

On je snimio i svoj komentar na pomenuti video, gde propagator karnivor ishrane tvrdi da ga uopšte ne brine što ima povišen holesterol, jer to navodno nije bitno. Dr Idz je oštro kritikovao ovaj nesuvisli istup, tvrdeći da je visok nivo lošeg holesterola izrazito loš pokazatelj čak i kada je to jedini faktor. Međutim, on kaže da na osnovu ostalih rezultata ovog karnivor influensera, može da kaže da je on već na vratima dijabetesa, odnosno da ga rezultat od 5.7% za glikolizirani hemoglobin (HbA1c je pokazatelj prosečnog nivoa šećera u krvi za poslednja tri meseca) svrstava u osobe sa predijabetesom.

Dr Idz dalje objašnjava da visok unos životinjskih namirnica koje su glavni izvor zasićenih masnoća u ljudskoj ishrani, može da dovede do pojave insulinske rezistencije kroz različite mehanizme kao što su: gomilanje masnoće u jetri (masna jetra), porast određenih pro-upalnih biomarkera u organizmu, konverzija ovih štetnih masti u toksične metabolite, kao i kroz izmene u mikrobiomu creva koje mogu dovesti do slabije regulacije nivoa šećera u krvi.

Dr Idz je napomenuo i da ovo nije prvi slučaj loših rezultata „karnivora“ koji vidi , već da je i kod nekih drugih zagovornika ovog trenda zapazio loše pokazatelje vezane za insulinsku rezistenciju. Neki od njih su, po njegovim rečima, doveli sebe sve do dijabetesa tip 2. Po njegovim rečima, to je dokaz da ishrana sa puno mesa i životinjskih namirnica, koja nekim ljudima na kratak rok može da donese određene benefite, na duži rok zbog odsustva biljne hrane nikako nije dobra ideja.

Zato, ako ste često zbunjeni kontradiktornim tvrdnjama o ishrani i koristima ili šteti koje možete imati od nekih namirnica ili vrste dijete, preporučujemo da zapratite profil dr Idz-a, koji sve popularne mitove na mrežama opovrgava vrlo uverljivo, isključivo dokazima iz naučnih studija.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari