• 0
 ≫ 

Najnovija naučna analiza pokazala: Šta se dešava kada zamenite kravlje sa sojinim mlekom?

 ≫ 

  • 0
sojino mleko Foto: Pixabay

Poslednjih godina raste popularnost biljnih mleka kao alternative kravljem. Neki ljudi su zabrinuti zbog sve većeg broja naučnih dokaza o dugoročno lošim efektima na zdravlje koje mogu imati zbog konzumacije kravljeg mleka. Često se govori i o značajnom procentu ljudi koji su netolerantni na mlečni šećer laktozu, pa mogu imati probavne tegobe. Sumnja se i na problematične efekte unosa dodatnog estrogena i izvesnih faktora rasta u kravljem mleku i vezu sa povećanom šansom za oboljevanje od hormonski osetljivih vrsta raka, kao što su rak dojke, jajnika i prostate. Sve je veća zabrinutost i oko pogubnog uticaja uzgoja stoke na klimatske promene, ali i na zagađenje okoline, deforestaciju i nestanak divljih vrsta.

Kao glavna prednost kravljeg mleka i mlečnih proizvoda se u marketinške svrhe često ističe sadržaj kalcijuma i proteina, ali se nonšalantno prećutkuje da su vrlo bogati i zasićenim mastima. Ove masti u našem organizmu podstiču upalne procese, koji su, po novijim naučnim saznanjima, povezani nastankom skoro svih hroničnih bolesti, pa i bolestima srca i krvnih sudova.

mleko, hrana, namirnice, frižider, čuvanje hrane Foto: Shutterstock

Sa druge strane sojino mleko, kao biljno mleko koje po nutritivnom sadržaju najbolje parira kravljem mleku, ima ekstremno nizak sadržaj zasićenih masti, a pri tom sadrži veliku količinu proteina. Soja sadrži i izoflavone, fitoestrogene za koje je pokazano da, za razliku od estrogena, ne stimulišu razvoj hormonski osetljivih vrsta raka, a mogu i da blokiraju receptore za estrogen i na taj način smanje šansu za njegovo širenje. Drugim rečima, soja je u pogledu raka pokazala izrazito zaštitno dejstvo. Osim toga, dokazan je i blagotvorni uticaj soje na zdravlje srca, pa je čak i „Američka asocijacija kardiologa“ dala saglasnost da proizvodi sa sojom nose oznaku „zdravo za srce“.

Rezultati nove naučne analize studija o efektima zamene kravljeg mleka sojinim

Nedavno je poznati britanski gastroenterolog dr Alen Dezmond objavio rezultate najnovije naučne analize kanadskih naučnika koji se bave ishranom, vezano za to kakav bi bio uticaj zamene kravljeg mleka u ishrani sa sojinim. On kaže da su kanadski naučnici pronašli da kad ljudi pređu sa kravljeg mleka na sojino mleko postanu zdraviji, odnosno da im se poprave mnogi biološki pokazatelji u krvi (biomarkeri).

Kafa sa mlekom Foto: Pexels

Inače, doktor kaže da popularno ubeđenje, koje se naročito širi društvenim mrežama, o tome da je sojino mleko „ultra-prerađena hrana“, često i sa dodatim šećerom i da zbog toga ne može biti bolje od kravljeg mleka – nije tačno, a da to ova nova naučna meta analiza bez sumnje i potvrđuje. Naime, on kaže kako su kanadski naučnici u svojoj analizi uzeli u obzir podatke iz 14 kvalitetnih kliničkih studija (RCT-randomized clinical trials) i došli do zaključaka da kada ljudi pređu sa kravljeg mleka na sojino mleko dođe do značajnih pozitivnih promena u određenim važnim zdravstvenim pokazeteljima, kao što su LDL holesterol, krvni pritisak i CRP (pokazatelj hronične inflamacije u organizmu). Interesantno je da su pozitivni efekti sojinog mleka bili isti bez obzira da li je u pitanju bilo sojino mleko sa dodatim šećerom ili bez njega.

Ova značajna naučna analiza je sprovedena kako bi se ljudi koji razmišljaju da načine promenu u svojoj ishrani i pređu sa kravljeg na sojino mleko, oslobodili sumnji da bi ovakva promena mogla da ima loše posledice po zdravlje. Izgleda da se dešava upravo suprotno i da ovakva promena može da donese mnoge benefite, čak i kada je u pitanju sojino mleko sa dodatim šećerom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari