
Ovih 8 vrsta hrane i pića su neprijatelji jetre: Šta sve mogu biti posledice?
Većini ljudi u vezi sa jetrom prva asocijacija je - detoks. Malo je reći da smo zatrpani reklamama za razne detoks režime, sokiće i preparate, koji navodno pomažu jetri da se „detoksifikuje“. Međutim, ako zaronite malo dublje u to šta sve jetra radi u našem organizmu, sve to počne da vam zvuči smešno. Naime, osim što je neverovatno svestrana prirodna laboratorija, jetra je zapravo pravi majstor upravo - detoksifikacije. I dok se mi bezbrižno bavimo svojim životom ovaj majstor multitaskinga konstantno je zauzet detoksikacijom krvi, proizvodnjom vitalnih nutrijenata, skladištenjem energije i mnogim drugim funkcijama - kao da sve u jednom imamo ličnog hemičara, nutricionistu i čistačicu.
Međutim, iako na prvi pogled svemoćna, i jetra ima svoje granice, pa nikako ne bismo smeli da je zanemarimo i očekujemo da će unedogled za nas da čini čuda, iako je često sabotiramo. Zato bi bilo dobro da znamo šta to sve jetra radi, kao i zašto ove funkcije prirodno opadaju kako starimo. Kakve mogu da budu posledice slabljenja funkcija jetre na zdravlje i šta možemo uraditi da bar ne doprinosimo njenom slabljenju.

Magija detoksikcije: Koje sve trikove naša jetra izvlači iz rukava?
Naše telo je konstantno bombardovano toksinima – is vazduha koji udišemo, hrane koju jedemo, pa čak i proizvoda koje stavljamo na kožu, što sve tera jetru da radi prekovremeno. Preterana konzumacija industrijskih pića, prerađene hrane, loših masti, alkohola i sl. može dovesti našu jetru na granicu pucanja. Nažalost, odatle se put otvara ka ozbiljnim zdravstvenim problemima uključujući bolest masne jetre, poremećaj njenih funkcija, pa čak i rake jetre u najtežim slučajevima.
A evo šta sve između ostalog jetra mora svakodnevno da radi:
1. Filtrira krv – Onu koja cirkuliše iz našeg digestivnog sistema noseći sa sobom nutrijente, ali i toksine i metaboličke nusprodukte. Jetra kao čuvar organizma razdvaja korisne nutrijente od potencijalno štetnih toksina.
2. Metaboliše toksine – Kada ih identifikuje, jetra toksine pomoću specijalizovanih enzima transformiše u manje štetne supstance koje se lakše mogu izlučiti iz organizma.
3. Proizvodi žuč - Osim stvaranja žuči i slanja u žučnu kesu kako bi pomagala u varenju masti, jetra ovu žuto-zelenu tečnost koristi i kao pametan način da transportuje toksine i metaboličke nusprodukte u creva kako bi bili izbačeni iz organizma.
4. Skladišti vitalne nutrijente - Osim funkcije detoksifikacije, jetra igra ulogu i vitalno važnog skladišta nutrijenata. Vitamini, minerali, pa čak i glukoza skladište se u jetri kako bi bili upotrebljeni kada je neophodno, osiguravajući tako organizmu konstantnu raspoloživost goriva za razne funkcije.

Zašto još pažljivije treba da čuvamo našu jetru kako starimo?
Stručnjaci se slažu da je zdrava jetra temelj ukupnog zdravlja i blagostanja organizma. Međutim, kako starimo i naše telo prolazi kroz razne promene, dolazi i do degradcije funkcija jetre, što je čini još osetljivijom na spoljašnje faktore. Promene na jetri koje možemo očekivati sa godinama:
- Smanjenje veličine jetre – kao i drugi organi, jetra se sa godinama smanjuje što utiče na njen kapacitet za obavljanje filtriranja krvi, procesiranja nutrijenata i metabolizovanja toksina;
- Slabiji protok krvi – Krvni sudovi koji prehranjuje jetru se sužavaju i postaju manje fleksibilni dok starimo što rezultira manjim protokom krvi kroz ovaj organ, pa smanjuje njegovu efikasnost u filtriranju krvi i drugim detoks funkcijama;
- Smanjena aktivnost enzima jetre – Ovi enzimi su pravi heroji detoksikacije koji razlažu štetne supstance u manje toksične forme kako bi se lakše eliminisali iz tela. Manja aktivnost enzima otežava jetri da preradi lekove, alkohol i druge supstance, što povećava rizik od raznih komplikacija;
- Smanjena otportnost na oštećenja – Izloženost spoljašnjim toksinima, lekovima ili nekim bolestima može naneti veću štetu starijoj jetri u odnosu na onu kod mlađih ljudi.
Nažalost, jetra koja otežano funkcioniše lako može pokrenuti čitavu kaskadu zdravstvenih problema koji se mogu odraziti na čitav naš organizam. Na pr. umor i slabost možemo početi da osećamo kao posledicu toga što se jetra muči da proizvede dovoljno energije. Uz to se mogu pojaviti simptomi kao što su mučnina, povraćanje ili proliv, pa čak i problemi sa kožom u vidu svraba, osipa i sl. U ozbiljnim slučajevima otežanog rada jetre može da bude ugrožen čak i normalan rad mozga, dovodeći do osećaja konfuzije i teškoća sa koncentracijom.

8 vrsta hrane i pića koje treba izbegavati ako želimo jetru koja optimalno radi
Sada kada znamo koje sve opasnosti prete jetri i koliko je njeno optimalno funkcionisanje važno za celokupno zdravlje, treba da znamo i koje korake možemo da preduzmemo da joj u tome pomognemo. Ali, za početak je pre svega bitno je znati kako da joj ne odmognemo. Za određene vrste hrane i pića je pronađeno da izrazito loše utiču na funkcionisanje jetre, pa je logično za početak saznati znati koje su, kako bi ih što je više moguće izbegavali:
1. Ultra-prerađena hrana – sa dodatkom aditiva, konzervanasa, previše soli, šećera i loših masti, predstavlja preveliki toksični izazov i preopterećuje našu jetru;
2. Hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti – zasićene masti najviše nalazimo u crvenom mesu, masnijim mlečnim proizvodima i tropskim uljima, kao što su kokosovo i palmino. Preterani unos ovih masti dovodi do skoka holesterola, viška kilograma i upalnih procesa u jetri. Nauka je pronašla jaku vezu između visokog unosa zasićenih masti i pojave bolesti masne jetre, koja ozbiljno ugrožava normalno funkcionisanje jetre što otvara put ozbiljnim komplikacijama;
3. Industrijska gazirana pića – višak šećera iz zaslađenih pića jetra brzo pretvara u masti, što vremenom dovodi do taloženja masti u ovom organu i posledično pojave bolesti masne jetre. Veštački zaslađivači nisu rešenje, jer nose svoje rizike – istraživači upozoravaju da oni štete našoj crevnoj mikroflori što se loše odražava na naš metabolizam i time potencijalno i na zdravlje jetre;

4. Alkohol – čak i umerena konzumacija može naneti štetu jetri. Metabolizam alkohola kreira toksične nusprodukte koji mogu izazvati zapaljenske procese u jetri. Vremenom, ova hronična upalna stanja mogu dovesti do trajnog oštećenja – poznatog kao ciroza jetre. Inače, alkohol ometa i sposobnost jetre da razlaže masti što dovodi do njenog gomilanja u ćelijama jetre – opet potencijalno dovodeći do bolesti masne jetre;
5. Hrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima – belo brašno, peciva, zaslađene industrijske pahuljice, keksi, slatkiši i sl. imaju poguban uticaj na zdravlje jetre. Brzi priliv energije od prostih ugljenih hidrata zahteva velike količine insulina što vremenom može dovesti do insulinske rezistencije i opet - akumulacije masti u jetri;
6. Hrana sa puno soli – grickalice, mesne prerađevine, konzervirana hrana, pa i restoranska hrana. Obroci sa puno soli teraju naše telo da zadžrava više tečnosti, što dovodi do porasta krvnog pritiska, ali i dodatno opterećuje jetru i dovodi je u rizik od oštećenja;

7. Pržena hrana – prženjem hrane na visokoj temperaturi se stvaraju štetne supstance koje opterećuju jetru i ugrožavaju zdravlje. Tzv. AGE (krajnji proizvodi glikacije) doprinose oksidativnom stresu, što vremenom oštećuje ćelije jetre i ugrožava njihovu funkciju. Tu su i loše masti, kojima je natopljena pržena hrana, koje mogu da aktiviraju upalne procese u jetri i doprinesu pojavi bolesti masne jetre. Neki naučnici upozoravaju da se loši efekti pržene hrane na jetru mogu uporediti sa onima koji su posledica konzumacije alkohola;
8. Crveno meso – Unos crvenog mesa, kao što je govedina, svinjetina ili jagnjetina je teret za jetru i može da uzrokuje mnoge komplikacije. Ove vrste mesa, a naročito masniji delovi, su često bogate zaićenim mastima koje doprinose pojavi upalnih procesa i gomilanju masti u jetri. Neke vrste mesa mogu sadržati i toksine iz okruženja, hormone, ali i antibiotike, što će dodatno opteretiti detoks funkcije jetre. Neki istraživači upozoravaju da je visok unos crvenog mesa, a naročito prerađenog, povezan sa uvežanim rizikom od raznih patologija jetre, pa i raka. Ako želite da zaštitite svoju jetru, dobar korak je da minimizirate unos crvenog mesa i prerađevina, ili da ga potpuno izbacite iz ishrane.
Sada kada znamo koje vrste hrane i pića treba da izbegavamo da ne naškodimo sami svojoj jetri, u nastavku teme ćemo se pozabaviti time koje namirnice i napici se preporučuju za „čišćenje jetre“ i pomoć u detoksifikaciji. O tome u nastavku ove teme…
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.