Povoljne, a svestrane: Kako da pripremite sojine odreske da zadivite i okorele mesojede
Sojini komadići ili sojini odresci su minimalno prerađeni proizvodi od soje koji se koriste kao alternativa mesu. Proizvode se postupkom u kome se zrna soje prvo kuvaju, a potom dehidriraju što rezultira proizvodom vlaknaste strukture. Nakon rehidracije sojini komadići imaju teskturu i izgled koji u zavisnosti od jela i dodatih začina vrlo podseća na komade piletine ili govedine. Za razliku od drugih prerađenih proizvoda od soje, sojini komadići ili odresci ne sadrže nikakve aditive ili konzervanse – u pitanju je proizvod od 100% celih zrna soje, a mogu se nabaviti u svim radnjama zdrave hrane.
Inače sojini komadići i odresci su svestrano upotrebljivi u kulinarstvu, jer dobro apsorbuju ukuse, što ih čini odličnih dodatkom raznoraznim jelima. Bitno je znati da je pre pripreme bilo kog jela sa njima, neophodno da ih rehidriramo. To ćemo uraditi tako što ćemo ih prokuvati u vodi u koju smo dodali mešavinu začina po izboru (povrtni začin i malo origana i sl.) ili u supi od povrća (rastvorimo povrtnu kocku u vreloj vodi). Kada sojini komadići ili odresci omekšaju (odrescima treba nešto duže kuvanje, jer su veći), treba ih ocediti od vode i ostaviti da se prohlade. U zavisnosti od dalje primene, mogu se nakon toga i blago izgnječiti rukama kako bi iz njih izašao višak vode (tako će dobiti strukturu još sličniju mesu).
Nakon rehidracije (i opciono kraćeg mariniranja) sojine komadiće ili odreske (cele ili isečene na trakice) možemo upotrebiti u najrazličitijim jelima:
- Stir fraj-evima (sotirano povrće sa sojinim tračicama uz dodatak soja sosa i kineske mešavine začina)
- Takosima, buritu i drugim specijalitetima sa tortiljama
- Gulašima, kariju i drugim kuvanim jelima
- Vege girosu
- Jelima sa testeninom
- Sendvičima sa barbekju ili „pulled pork“ tematikom
Ono što na nutritivnom planu dobijamo koristeći sojine komadiće i odreske je:
- Dosta proteina – dehidrirani proizvodi od soje sadrže najmanje 50 g proteina na 100 g, što ih čini odličnim plant based izvorom proteina
- Dosta vlakana koja podržavaju zdravlje probavnog sistema
- Nizak sadržaj masti – za razliku od mesa, sojini komadići prirodno imaju nizak sadržaj masti i ne sadrže holesterol
I još jedna sjajna prednost sojinih komadića i odrezaka je njihova cena. Naime, komadići se prodaju za oko 600 din/kg, a odresci za oko 750 din/kg. Kako se prilikom njihove pripreme koristi oko 30 - 35 g po osobi (jer upijaju jako puno vode), to bi značilo da je za pripremu jela za 4 osobe dovoljno sojinih dehidriranih proizvoda u vrednosti od najviše oko 100 dinara! Malo je reći da je to neuporedivo povoljnije od bilo koje vrste mesa, pa i onih najjeftinijih! Dodatna prednost dehidriranih sojinih proizvoda je i to što mogu dugo da stoje u ostavi, pa ih uvek možete imati pri ruci kada vam zatrebaju.
I nemojte da ste lenji da se okušate u njihovoj pripremi, jer je postupak jednostavan, a nakon rehidracije sojinih komadića i odrezaka, nadalje je granica primene samo vaša kulinarska mašta. Evo i jedne jednostavne ideje kako da od sojinih odrezaka napravite „Barbekju sendvič“ koji će prijatno iznenaditi i zagrižene mesojede…
Barbekju sendvič sa sojinim „tračicama“ (iseckanim rehidriranim sojinim odrescima)
Potrebno je:
- Nekoliko sojinih odrezaka (na pr. 3 kom. po osobi)
- 1 kocku za supu od povrća (ili začin od povrća u prahu) za vodu za rehidriranje odrezaka
- Barbekju sos 2-3 kašike (u zavisnosti od broja osoba)
- Soja sos (po ukusu u zavisnosti od količine tračica)
- Začini: dimljena paprika, beli luk u granulama, malo čilija ili ljute paprike po želji (ako volite ljuto)
- Maslinovo ulje
- Burger zemičke ili kifle
- Coleslaw salata po želji kao dodatak (naribani kupus i šargarepa začinjeni sa malo posnog majoneza, soka od limuna i ljutkastog sosa)
Postupak:
- Prokuvajte sojine odreske u vodi u kojoj ste dodali kocku za supu od povrća ili malo začina od povrća u prahu i origana. Kada odresci dobro omekšaju (bocnite ih viljuškom da proverite jesu li mekani) skinite ih sa vatre i procedite, pa ostavite da se malo prohlade;
- Pre dalje obrade obavezno ih stisnite i iscedite rukama da iz njih izađe višak vode. Isceđene odreske iseckajte popreko na tanje tračice;
- Zagrejte malo ulja u tiganju pa stavite tračice sojinih odrezaka da se proprže nekoliko minuta dok ne postanu blago hrskave i počnu da rumene. Sada treba dodati BBQ sos, soja sos, dimljenu papriku i beli luk u granulama, pa sve dobro promešati i propržiti još nekoliko minuta da se tračice soje lepo karamelizuju;
Poslužite ih u zemički ili kifli uz coleslaw salatu i dobili ste – preukusan plant based BBQ sendvič!
Mnogo je načina da dodate ukus sojinim komadićima ili odrescima – ideje za marinade
Već smo objasnili proceduru rehidracije sojinih komadića ili odrezaka, ali je zgodno znati da im nakon toga, a pre stavljanja u jelo, možemo dodati još ukusa tako što ih pustimo da malo odstoje u marinadi. Evo ideja i kombinacija:
- Malo soja sosa i belog luka u prahu
- Kari začin i malo kokosovog mleka (odlično ako pripremamo kari)
- BBQ sos + malo sirćeta (odlično ako pripremamo plant based „pulled pork“ sendvič)
- Maslinovo ulje + sok i korica limuna + origano (idealno za mediteranska jela)
Nadamo se da smo vas inspirisali da što pre, ako već niste, uvrstite sojine odreske ili komadiće u svoj kulinarski repertoar. Verujemo da ćete, kada ih jednom uzmete u ruke, i sami dobiti mnoštvo ideja.