Ne kupujte kečap, napravite ga sami: Domaća verzija - pametniji i ukusniji izbor
Iako kečap može da deluje kao nevinašce u odnosu na neke druge industrijske proizvode (pa šta, dodamo tu i tamo po malo), iza ovog slatkastog dodatka se krije istina koja je sve samo ne slatka. Naime, velika većina kupovnih kečapa je daleko od toga da su zdravi. Kupovni kečapi su često prepuni skrivenih šećera, konzervansa i veštačkih aditiva i aroma koji nam uopšte ne trebaju u životu. Mnogi popularni brendovi koriste čak i visoko-fruktozni kukuruzni sirup – ultra-prerađeni zaslađivač koji je povezan sa insulinskom rezistencijom, bolešću masne jetre i povećanim rizikom od gojaznosti.
Ne treba zaboraviti ni često visok sadržaj soli u kupovnom kečapu, koja takođe na duži rok škodi našem zdravlju. Samo jedna kašika kečapa može da sadrži i po 150 mg soli, a često dodajemo u hranu mnogo više od toga.
A dobre vesti? Ako želimo da biramo zdravije opcije, ne moramo da se odreknemo kečapa. Naime, od nekoliko jednostavnih sastojaka možemo začas napraviti preukusnu domaću, odnosno homemade verziju. Ona je bogatog ukusa, lepo začinjena i blago kiselkasta, a prirodno zaslađena i naravno 100% bez loših po zdravlje i nepotrebnih veštačkih sastojaka. Ovakva opcija je istovremeno i ukusna i zdrava, ali i prilagodljiva našem individualnom ukusu.
Hajde da napravimo pravi kečap, a naše telo će nam na tome biti zahvalno (ali i pečeni krompirići).
Recept za domaći kečap sa pastom od paradajza zaslađen urmama
Potrebno je:
- 170 g paste od paradajza (upotrebite pastu iz tube bez dodatka šećera)
- 5-6 kraljevskih Medjol urmi (ako koristite obične stavite nekoliko više, mada su kraljevske najbolje)
- Oko 120 ml vode (gustinu prilagodite svom ukusu)
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 kašičica soja sosa
- 1/2 kašičice belog luka u granulama
- 1/2 kašičice crnog luka u prahu
- Malo dimljene paprike (opciono) i mrvica cimeta (opciono, daje toplu notu)
- Čili u prahu (opciono, ako volite ljuti kečap)
- So i biber po ukusu
Potopite prvo očišćene urme na 10-ak minuta u malo vrele vode da omekšaju. U blenderu, jačem secku ili multipraktiku iskombinujte pastu od paradajz, očišćene urme, sirće, soja sos, začine i vodu. Izblendajte sastojke dok smesa ne postane potpuno glatka. Probajte i podesite po svom ukusu - ako volite kiselije dodajte još malo sirćeta, ili još malo vode ako je suviše gusto, dodatno začinite ako volite dublji ukus. Gotov domaći kečap sipajte u teglu, poklopite, čuvajte u frižideru i potrošite u naredne 2-3 nedelje.
Domaći kečap savršeno se kombinuje uz:
- Pečeni pomfrit od batata ili običnog krompira – poslužite prirodno zaslađeni pikanti domaći kečap uz pečeni pomfrit od batata ili kriške krompira iz rerne;
- Pljeskavice od leblebija ili vege burgere (od pasulja na pr.) – stavite ga kao dodatak vege burgeru u omiljenu zemičku uz hrskavu salatu, kriške paradajza i nezaobilazne krastavčiće;
- Plant based picu sa raznim povrćem;
- Kajganu od tofua – dodajte kašiku domaćeg kečapa, koji odlično „bustuje“ ukus ovog sjajnog doručka punog biljnih proteina;
- Kao osnova za marinadu za tofu ili tempeh – dodajte u kečap malo soja sosa i maslinovog ulja i dobićete ukusnu marinadu za pečeni tofu ili tempeh;
- Pretvorite ovaj domaći kečap u BBQ sos (roštilj sos) – dodajte u njega dimljenu papriku (za ukus dima) uz malo senfa i malo javorovog sirupa.
Jedna od najlepših stvari kod plant based kulinarstva je što forsira celovite i hranljive namirnice koje dolaze pravo iz prirode, umesto da se oslanjamo na industrijske prerađevine. Domaći kečap od celovitih sastojaka je odličan primer toga koliko je zapravo lako zameniti neke uobičajene kupovne varijante zdravijom domaćom verzijom.
A što se tiče samog kečapa, oduvek mi se činilo da je velika šteta da svo nutritivno bogatstvo divnog paradajza – bogatog vitaminima i antioksidansima kao što je likopen, upropastimo dodatkom gomile šećera, soli i konzervansa. Ali ništa zato, sa samo nekoliko pravih i celovitih sastojaka možemo istaći prirodnu lepotu ukusa paradajza u domaćem kečapu, bez potrebe da žrtvujemo nutritivne benefite.
Sledeći put kada se mašite za bocu kečapa iz frižidera, prisetite se ove priče i umesto toga posegnite za blenderom. I vaše telo, ali i vaše čulo ukusa će vam biti zahvalni.