Letnja krem čorba od paradajza: Savršeno jelo bez kapi pavlake
0
Foto: Shutterstock / Anna Puzatykh
Ako ovog leta imate više paradajza nego ideja, ova kremasta čorba je pravi način da ih iskoristite. Spaja sporo pečeno paradajz, aromatične začine i nežnu kremastost dobijenu od sirovih indijskih oraha. Ukus je bogat, sladak, lagano dimljen i potpuno prirodan, bez pavlake i margarina.
Savršena je uz hleb, krutone, avokado tost ili kao predjelo. Iako je topla, može se jesti i mlaka ili čak hladna, što je čini idealnim letnjim ručkom.
Recept za kremastu čorbu od paradajza
Sastojci:
- 1.8 kg zrelog paradajza (različite vrste su dobrodošle)
- 3 ljutike (ili 1 manji crveni luk), oljuštene
- 4-5 čena belog luka, oljuštenih
- 2 kašičice svežeg majčine dušice (ili 1/2 kašičice sušene)
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1/2 šolje sirovih indijskih oraha, prethodno potopljenih 2h i oceđenih
- 1 kašika koncentrovanog paradajza (paste)
- 1/2 šolje svežeg bosiljka
- 2-3 šolje povrtnog bujona (dodati po potrebi za željenu gustinu)
- 1 kašika balzamiko sirćeta
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175°C i obložite veliki pleh papirom za pečenje.
- Pripremite paradajz: Veće secite na četvrtine, srednje na polovine, a sitne (čeri) ostavite cele. Rasporedite ih po plehu.
- Dodajte ljutiku i beli luk između paradajza, da ne izgore tokom pečenja.
- Pospite majčinom dušicom, prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite.
- Pecite oko 1 sat, dok paradajz ne počne da se suši, a ljutika postane mekana.
- Pustite da se sve kratko prohladi.
- U blender stavite pečeno povrće (uključujući sokove iz pleha), indijske orahe, koncentrovani paradajz, bosiljak i bujon. Blendajte dok ne dobijete potpuno glatku i kremastu teksturu.
- Prespite u šerpu, dodajte balzamiko sirće, promešajte i prokuvajte. Probajte i po potrebi dodajte još začina.
Saveti i varijacije:
- Ako nemate blender, koristite štapni mikser.
- Za dodatnu aromu, pospite čorbu dimljenom paprikom ili dodajte pečenu papriku.
- Servirajte sa tostiranim hlebom, avokado tostom, svežim bosiljkom, ili pečenim leblebijama za hrskavost.
Foto: Pixabay
Čorbe ne moraju biti bistre i bezlične - ova je kremasta, sezonska i puna ukusa, iako ne sadrži nijedan mlečni proizvod. Poslužena topla ili hladna, ova čorba donosi uživanje u svakom zalogaju.