Spektakularna pasta u roze kremastom sosu sa cveklom: Recept koji će vas osvojiti

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Koliko vas pomisli „ne volim cveklu“ kada je neko pomene? Mnogi ovo povrće doživljavaju tek kao dosadnu zimsku salatu iz tegle, ili kao namirnicu koju jedemo preko volje samo jer je zdrava. Pa ipak, verujemo da je došlo vreme - promenite mišljenje! Jer, tajna uspeha je uvek u pravom pristupu nekom sastojku, odnosno nalaženju recepta koji će znati da iz njega izvuče ono najbolje što može da ponudi.

Zato vas danas upoznajemo sa receptom za kremasti sos za pastu od cvekle, koji koristi i dubinu ukusa ovog povrća, ali i spektakularnu boju – za kreiranje jela koje će mnoge ostaviti bez teksta. I dok ste možda navikli da paste pravite uz dodatak mlevenog mesa, piletine, slanine ili velikih količina pavlake za kuvanje i sira – ovaj današnji recept će vas uveriti da je moguće napraviti neodoljive biljne verzije jela sa pastom koja nimalo ne zaostaje u ukusu i teksturi.

Naprotiv, ovaj recept za pastu zadovoljava sve standardne kriterijume „neodoljivosti“:

  • kremasta tekstura (zahvaljujući indijskom orahu),
  • bogat i aromatičan ukus (karamelizovani crni luk, beli luk, limun i nutritivni kvasac),
  • i savršen kontrast ukusu i boji cvekle u vidu hrskavih oraha i veganske fete.

Pri tom, recept je brz i jednostavan, a proces pripreme se još skraćuje ako imate već skuvanu cveklu. Na sreću, u našim marketima je dostupna već kuvana i vakumirana – što će dodatno skratiti pripremu. Uz to, cvekla nije ni skupa, što je još jedan plus.

cvekla, sok od cvekle foto: pixabay.com

Koje su sve prednosti češće upotrebe cvekle u kuhinji?

Cvekla je pravi neugledni heroj među povrćem, čega često nažalost nismo ni svesni:

  • Puna je nitrata koji dokazano poboljšavaju cirkulaciju i snabdevanje mozga i mišića kiseonikom.
  • Sadrži betalain pigmente – snažne antioksidante koji štite od upala i podržavaju zdravlje jetre.
  • Bogata je vlaknima, vitaminom C, gvožđem i folnom kiselinom.
  • Studije pokazuju da redovno konzumiranje cvekle može da smanji krvni pritisak i poveća izdržljivost pri fizičkoj aktivnosti.

A ono najbolje? U ovom jelu sa pastom cvekla pokazuje svoje najlepše licesočna, slatkastog ukusa, savršeno ukombinovana sa kremastim sosom i hrskavim dodacima.

Recept za pastu u sosu sa cveklom

Sastojci (za 2-3 porcije):

  • 250 g paste po izboru (npr. pene ili fusili)
  • 1 srednja cvekla, kuvana i isečena na kocke
  • 1 veća glavica crvenog luka, isečena na rebarca
  • 2 čena belog luka
  • 70 g indijskog oraha (potopljenog u vodi najmanje 2 sata)
  • 2 kašike nutritivnog kvasca (možete po želji zameniti sa 1-2 kašičice svetle miso paste)
  • Sok od pola limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Voda od kuvanja paste (za razređivanje sosa do željene gustine)

Za serviranje:

  • Veganski feta sir, izmrvljen (može naravno i obična feta)
  • Šaka pečenih oraha, iseckanih krupnije
  • Svež bosiljak za dekoraciju (po želji)

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju polako karamelizujte crveni luk dok ne postane mekan i slatkast (oko 10 minuta). Pred kraj dodajte beli luk.
  2. Skuvajte pastu prema uputstvu sa pakovanja, ocedite, ali sačuvajte šolju vode od kuvanja.
  3. U blender ubacite kuvanu cveklu, indijski orah, karamelizovan luk i beli luk, nutritivni kvasac, limunov sok i malo soli i bibera. Dodajte i malo vode od kuvanja paste, pa izblendajte da dobijete kremast sos.
  4. Pomešajte pastu sa kremastim sosom od cvekle i dodajte po potrebi još malo vode od kuvanja da sve lepo obloži.
  5. Servirajte pastu u sosu sa cveklom posutu izmrvljenom fetom i malo usitnjenim hrskavim blago prepečenim orasima (to možete uraditi za 2-3 minuta na suvom tiganju). Ukrasite jelo po želji i svežim bosiljkom.

Jelo koje za stolom ostavlja bez daha

Ne samo da je ova pasta neverovatno ukusna i hranljiva, već i izgleda spektakularno – sa svojom jarko roze bojom koja će odmah privući pažnju za stolom. Ako želite jelo koje spaja zdravlje, lep izgled i uživanje u svakom zalogaju, pasta od cvekle je pravi izbor.

Možda niste fan cvekle – ali, pripremite se, posle ovog recepta - bićete.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari