Kako da trpeza predstojećih praznika ne optereti stomak: Ključne namirnice za bolju probavu i više energije

Foto: Shutterstock/Viktoria Hnatiuk

Sezona praznika stiže, a sa njom dolaze trpeze prepune ukusnih jela, bogatih dezerata i raznih pića. Obroci iz dosade, kad su nam gladne oči, slatkiši, a i alkohol mogu lako opteretiti stomak i poremetiti ravnotežu crevne mikroflore, ostavljajući osećaj nadutosti, umora i nelagodnosti.

Ipak, to ne znači da praznična gozba mora biti neprijatna za varenje. Postoje jednostavne namirnice koje ne samo da doprinose zdravlju creva, već i pomažu u održavanju energije, jačaju imunitet i čine da se obroci lakše vare. U kombinaciji sa pažljivim planiranjem trpeze, ove namirnice omogućavaju da praznici prođu u uživanju, bez probavnih tegoba.

Citrusi - mali, ali moćni

Citrusno voće je bogato vitaminom C i vlaknima, što istovremeno podržava imunitet, zdravlje mozga i crevnu mikrofloru. Među omiljenima su:

  • narandže
  • limun
  • limeta
  • grejpfrut
  • kumkvat

Flavonoidi i karotenoidi u citrusu deluju kao snažni antioksidansi, štiteći ćelije i doprinoseći otpornosti organizma. Istraživanja pokazuju da flavonoidi takođe pomažu raznovrsnosti korisnih bakterija u crevima, što doprinosi zdravijoj probavi.

Fermentisana hrana za balans creva

Fermentisane namirnice obiluju probioticima, dobrim bakterijama koje pomažu u snižavanju upale i kontroli „loših“ mikroba. Ovo je posebno važno tokom praznika kada ishrana može biti teža i bogata kalorijama. Preporučene namirnice su:

  • miso
  • kimči
  • kiseli kupus
  • kiseli krastavči

Pored podrške crevima, fermentisana hrana ima i imunološke prednosti, što može smanjiti rizik od sezonskih infekcija.

Foto: Shutterstock/Casanisa

Zelene, lisnate namirnice - folat i vlakna u službi zdravlja

Lisnato povrće bogato je folatom, vitaminom B koji pozitivno utiče na mozak i raspoloženje, ali i vlaknima koja hrane korisne crevne mikroorganizme. Neke od najzdravijih opcija su:

  • kelj
  • spanać
  • klice (posebno brokoli)
  • različite salate

Brz trik za zimske dane: nekoliko listova spanaća umešajte u toplu čorbu neposredno pred serviranje, ili napravite hrskavi čips od kelja i spanaća za zdravu užinu.

Vlakna - nezaobilazni saveznik creva

Većina ljudi unosi nedovoljno vlakana, a to direktno utiče na zdravlje creva. Mikrobi koji se nalaze u digestivnom traktu zavise od vlakana da bi opstali i ostali korisni. Njihov manjak može izazvati oštećenja sluzokože creva i povećati upalu. Namirnice bogate vlaknima uključuju:

  • jabuke
  • tikvice
  • slatki krompir
  • avokado
  • kinou
  • semenke poput lanenog, suncokretovog i čija semenki

Redovan unos ovih namirnica pomaže u očuvanju crevne barijere i doprinosi opštem zdravlju organizma.

Foto: Shutterstock

Dodavanjem citrusnog voća, fermentisanih namirnica, lisnatog zelenog povrća i hrane bogate vlaknima na prazničnu trpezu, moguće je uživati u praznicima bez neprijatnosti za stomak. Ove namirnice podržavaju imunitet, jačaju crevni mikrobiom i pomažu ravnoteži organizma, što praznična jela čini zdravijim i prijatnijim za varenje.